Conferinţa BURSA “Energia în priză”Conferinţa BURSA “Energia în priză”

BVBPeste 40% din lichiditate asigurată de Banca Transilvania

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Peste 40% din lichiditate asigurată de Banca Transilvania

Bursa consemnează prima zi complet roşie din acest an 

Peste 40% din rulajul înregistrat în cea de-a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, de 57,38 milioane lei, a fost asigurat de transferurile cu acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au însumat schimburi de 24,75 milioane de lei, realizate integral prin piaţa "regular", în condiţiile în care cotaţia instituţiei de credit din Cluj a coborât cu 2,13%, până la 2,065 lei/titlu.

Toţi indicii au suferit retrageri în şedinţa de ieri, cu oscilaţii cuprinse între -1,62%, pentru BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP) şi -2,73% pentru indicele energetic şi al utilităţilor, BET-NG, aceasta fiind şi prima zi bursieră din acest an în care toate coşurile de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se depreciază.

A fost o evoluţie diferită faţă de cea avută de pieţele din Europa care au avut un comportament preponderent pozitiv, indicele pan-european Stoxx 600 încheind ziua cu un avans de aproximativ 1%.

După TLV, pe locul al doilea în clasamentul valorii tranzacţionate s-au situat titlurile FP, care au încheiat şedinţa bursieră la preţul unitar de 0,877 lei, cu 2,56% sub referinţă, valoa­rea transferată cu acţiunile Fondului însumând 13,59 milioane de lei.  

Titlurile producătorului gaze naturale Romgaz (SNG) au terminat ziua de tranzacţionare la preţul unitar de 29 de lei, în declin cu 2,03%, pe fondul unei valori transferate de 3,46 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Digi Communications NV (DIGI), care au încheiat şedinţa bursieră la preţul de 25,95 lei/titlu, în scădere cu 0,95%, în contextul unui volum de 1,55 milioane de lei. 

Prin piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, două tranzacţii.

Cea mai importantă, în sumă de 4,79 milioane de lei, a fost realizată cu acţiunile FP, schimbul fiind derulat la preţul unitar de 0,9 lei.

A mai fost înregistrat un transfer "deal" cu titlurile Nuclearelectrica (SNN), la preţul de 8,5 lei/acţiune, cu 4,28% sub referinţa din piaţa "regular", tranzacţia fiind în valoare de 0,765 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 2,58%, iar indicele BET-Plus, ce include cele mai tranzacţionate 40 de acţiuni ale pieţei noastre a coborât cu 2,46%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii a scăzut cu 1,75%, în vreme ce indicele BET-XT, al celor mai rulate 26 de titluri, a avut un recul de 2,36%.

   Topul celor mai mari creşteri 

   1. "Oltchim" (OLT): +14,98%

   2. "SIF Hoteluri" (CAOR): +14,95%

   3. "Condmag" (COMI): +12,00%

   4. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +11,50%

   5. "Altur" (ALT): +4,82%

           

      Topul celor mai mari scăderi

   1. "Electroputere" (EPT): -13,33%

   2. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -6,88%

   3. "OMV Petrom" (SNP): -4,29%

   4. "Amonil" (AMO): -4,17%

   5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -4,08%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS