Abonament gratuit

BVBRaliul continuă la bursa noastră

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Raliul continuă la bursa noastră

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au marcat aprecieri, în şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii, BET, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre, ce include cele mai lichide şaptesprezece titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, înregistrând un avans de 0,3%, până la 8.732,22 puncte, într-o mişcare de continuare a raliului dezvoltat după vânzările în panică din perioada februarie-martie.

Ieri, Comisia Europeană a prezentat planul constituirii unui fond de 750 miliarde de euro destinat susţinerii economiilor din Uniunea Europeană, puternic lovite de măsurile luate pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19, din care 500 de miliarde de euro vor reprezenta fonduri nerambursabile şi 250 de miliarde de euro împrumuturi.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a precizat, într-o postare pe Facebook, că ţara noastră ar urma să primească 33 de miliarde de euro, în mare parte fonduri nerambrusabile, dar şi credite în condiţii avantajoase.

În Europa, la ora 17:45, indicele STOXX 600 era în scădere cu 0,32%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt avea un avans 0,74%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, creşterea era de 0,64%.

În Statele Unite, la aceeaşi oră, Dow Jones Industrial Average consemna o scădere de 0,49%, în timp ce S&P 500 avea o creştere de 0,33%, iar Nasdaq Composite înregistra un recul de 1,79%.

La Bucureşti, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,31%, la 1.307,48 puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, ce captează evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,28%, până la 802,32 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,09%, la 44.582,06 puncte.

Valorea tranzacţiilor s-a ridicat la 61,6 milioane de lei, sub cea din şedinţa anterioară, de circa 87 milioane de lei, când lichiditatea a beneficiat de schimburile de pachete de acţiuni TeraPlast (TRP), reprezentând 7,9% din companie.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie în general pozitivă, asemănătoare cu cea înregistrată în principalele burse europene. Indicele BET a câştigat 0,3% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,39% pentru BET-NG şi +0,46% în cazul BET-BK. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 12,7 milioane de euro, depăşind uşor media zilnică de 11,2 milioane de euro, înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Dafora (DAFR), +14,75%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), +2,91%, pe fondul tranzacţionării unui volum similar cu media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Turbomecanica (TBM), cu -2,16%, având un volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Teraplast (TRP), -1,62%, pe fondul unui volum de acţiuni peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

Topul lichidităţii din piaţa "regular" a fost condus de acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,3395 lei/unitate, în scădere cu 1,02%, pe fondul unui rulaj de 10,69 milioane de lei.

Valoarea transferurilor cu titlurile Erste Group Bank (EBS) s-a ridicat la 9,73 milioane de lei, preţul acţiunii instituţiei de credit austriece cunoscând un avans de 5,28%, la 99,3 lei, evoluţie în ton cu cea a titlurilor Erste de la Viena.

Acţiunile FP s-au depreciat cu 0,39%, la 1,27 lei, pe fondul unui rulaj de şase milioane de lei.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au angrenat un rulaj 4,89 milioane de lei, ultima cotaţie a acţiunilor instituţiei de credit din Cluj fiind de 2,03 lei, în creştere cu 1,5%.

Prin piaţa "deal", nu a fost derulată nicio tranzacţie.

Topul celor mai mari creşteri  

1. "Dafora" (DAFR): +14,75%

2. "Condmag" (COMI): +6,25%

3. "Ropharma" (RPH): +5,63%

4. "Erste Group Bank" (EBS): +5,28%

5. "Romcarbon" (ROCE): +4,42%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Turbomecanica" (TBM): -2,16%

2. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -1,91%

3. "Sinteza" (STZ): -1,64%

4. "TeraPlast" (TRP): -1,62%

5. "Aerostar" (ARS): -1,37%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie