Abonament gratuit
Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”

CALOTĂ, ANRE:"Regimul TVA, o problemă care tergiversează producţia de energie verde în gospodării"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Regimul TVA, o problemă care tergiversează producţia de energie verde în gospodării"

Startul pentru producţia de energie curată la nivelul gospodăriilor stă în "pixul" Ministerului Finanţelor, a declarat, ieri, Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie). Domnia sa a subliniat că, de aproape un an de zile, au loc discuţii cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, care trebuie să clarifice regimul TVA pentru persoanele fizice care vor să îşi producă singure energia de care au nevoie, prin instalarea de panouri fotovoltaice, centrale eoliene sau microhidrocentrale.

Oficialul a explicat, la cererea parlamentarilor din Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor: "Practic Ministerul Finanţelor susţine că cei care doresc să-şi producă singuri energia trebuie să se înregistreze ca PFA. Astfel, dacă o persoană produce mai multă energie decât consumă, îi facturează furnizorului care o preia la un preţ (n.r. autorităţile noastre vor să adopte tarife reglementate în acest sens, care să stimuleze mica producţie), iar dacă persoana consumă mai mult decât produce furnizorul îi facturează la alt preţ. Procedurile sunt greoaie şi descurajează mica producţie".

Doleanţa ANRE a fost ca ministrul să găsească o soluţie simplă pentru persoanele fizice care să le faciliteze relaţia cu furnizorii şi să poată face regularizarea de consum versus producţie, cu plata TVA-ului aferent lunar, trimestrial sau anual.

În aceste condiţii, Emil Calotă a spus că ANRE analizează un alt format, respectiv transferarea drepturilor şi obligaţiilor pentru mica producţie a persoanelor fizice către furnizorul zonal, situaţie ce poate simplifica mult procedurile pentru persoanele fizice sau firmele mici: "Regularizarea se face în cadrul unui contract cu furnizorul zonal, care îşi asumă şi echilibrarea".

Şi producătorii de energie eoliană au reclamat deputaţilor faptul că Ministerul Finanţelor nu a clarificat regimul de TVA pentru certificatele verzi amânate, conform legii. Aceştia susţin că TVA-ul s-ar percepe la emiterea certificatelor de către Transelectrica, deşi acestea sunt consemnate în registru ca fiind "amânate" şi pot fi recuperate de operatori începând din 2017-2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie