Capitala nicăieri

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 7 noiembrie 2017

Cătălin Avramescu

Se petrece ceva, de la o vreme, cu totul neobişnuit. Terifiant din punctul de vedere al celor care pe hârtie mai suntem, încă, "cetăţeni", dar interesant din punctul de vedere al ştiinţelor politice. Oraşul care este, în teorie, Capitala statului, este într-un proces de dezagregare.

Pentru a înţelege cât de anormal este acest lucru, să privim puţin în istoria statelor moderne. În practic orice regim, represiv sau democratic, a existat o anumită grijă pentru Capitala statului. În fond, aceasta este logica "statului centralizat".

Iată de ce guvernele au investit în capitalele lor. În primul rând, au ridicat clădiri administrative. Bucureştii, spre exemplu, au cunoscut o înflorire după Unirea din 1859 şi după Independenţă. După ministere, Poştă şi Palatul Regal, au venit Gara, parcurile, Universitatea, Ateneul, muzeele şi şcolile.

Acelaşi proces îl vedem la lucru oriunde în lumea civilizată. La Paris, Washington, Bruxelles sau Oslo. Chiar şi în dictaturi: în Moscova stalinistă sau în Roma fascistă.

După ce au confiscat puterea cu ajutorul trupelor şi a agenţilor URSS, socialiştii români au urmat, şi ei, acest model. Desigur, multe dintre proiectele lor au fost jalnice. Sau chiar iresponsabile, cum a fost distrugerea unor biserici istorice pentru a face loc unor bulevarde de blocuri urâte, din beton gri. Dar au mai şi făcut ceva. Aeroportul Otopeni, dezvoltarea zonei Floreasca, Parcul Tineretului (după o schiţă din vremea dictaturii regale), Circul, Sala Palatului.

Situaţia s-a schimbat după ce puterea, în partidul socialist, a fost acaparată de un grup de penali din mediul rural. Aceştia nu mai aveau nevoie, de fapt, de o Capitală în sensul clasic. Iar efectele au fost imediate. Bucureştii au intrat în picaj.

Pentru a descoperi o stare de fapt similară trebuie să ne întoarcem în timp cu mai bine de un secol, pe vremea Marilor Migraţii. Ca şi acum, elitele de atunci erau prădătoare. Îşi extrăgeau existenţa din exploatarea unei populaţii sedentare care nu mai avea nici un fel de protecţie din partea a ceea ce fusese, odată, Statul, fără să se simtă obligate să returneze nimic sub forma unor "servicii publice". Aceste elite de pradă nu aveau nici ele o Capitală. Sediul puterii era acolo unde era Marele Khagan.

La fel ca atunci, şi acum puterea este intens personalizată. România nu se mai conduce după legi. Ce sens are să vorbim despre lege, când aceasta poate fi modificată după plac, de un grup de oameni, în ceas de noapte? România nu mai are nevoie nici de instituţii, câtă vreme chiar Guvernul este, oficial, la dispoziţia unui condamnat penal şi a asociaţilor săi, a căror singură legitimare "democratică" este că şi-au pus numele pe o listă ştampilată de câteva mii de persoane din satele de prin câmpia Teleormanului?

Prin urmare, ce nevoie mai au ei de o Capitală? Nici una. Iată de ce Bucureştii seamănă din ce în ce mai mult cu acele oraşe care au decăzut, de prin secolul VI după Cristos. Clădiri abandonate, buruieni, drumuri blocate, comerţ improvizat.

Număraţi şi cântăriţi. Ce au construit socialiştii în Bucureşti în ultimii zece ani, cu un primar penal şi cu altul care locuieşte în comuna Voluntari? Nimic. Investiţiile s-au prăbuşit. Extinderea metroului este abandonată. Autobuzele s-au hârbuit.

Muzee? Zero. Licee? Zero. Săli de concerte? Zero. Biblioteci? Zero. A, era să uit... Au pretins că au lucrat la un acoperiş pe un stadion construit în 1953 de predecesorii lor, staliniştii. De unde s-au furat cablurile electrice şi unde iarba a trebuit înlocuită de trei ori.

Sub socialişti, nu s-a construit nici măcar o parcare. Nici măcar un spital. Gara de Nord este un caz clinic. Curentul a început să cadă ca pe vremea Împuşcatului. Parcurile au fost devastate. Au reapărut tarabele de pe uliţă şi negustorii de haine vechi.

Capitala a devenit doar locul de unde noua castă conducătoare vine să ridice banii. După care se întorc să sărbătorească în sălaşul lor. Invariabil, acesta este o fortăreaţă din mediul rural. Cu ziduri înalte, cu paznici în uniformă. Toată lumea din sat ştie a cui este domeniul. "Al lui Jupânu'...".

Bucureştii încep să nu mai însemne nimic. Tinerii au început să plece. Se îndreaptă, de regulă, spre oraşele din Transilvania (asta dacă mai rămân în ţară).

Şi peisajul se schimbă. A apărut o aşa-zisă Deltă, pe locul unor demolări, prin Văcăreşti. Aştept cu interes momentul în care primii trecători vor fi devoraţi de aligatori. Altă zonă lacustră este între Floreasca şi Herăstrău. Umbli înspăimântat, printr-o vegetaţie care pare desprinsă din junglele Guyanei.

Autoritatea a trecut de la Centru în provincie. Clanurile penale precum acelea din Giurgiu sau Constanţa ajunseseră să taxeze călătorii, precum în Evul Mediu. Acum şi-au votat scutiri de impozite, aşa că nu mai este nevoie. Şi-au delimitat domeniile de vânătoare şi de pescuit. Cât despre Bucureşti, locul său în această schemă este din ce în ce mai incert. Va fi împărţit între câteva "famiglii", care îi vor pune cruce.

Opinia Cititorului ( 20 )

 1. Asa cum, pentru a candida la sefia statului, trebuie sa ai cetatenie romana, tot asa, si penntru a deveni primarul Capitalei ar trebui sa fii nascut si Bucuresti!

  Cred ca, in afara de Oprescu, n-am avut in anii de dupa 89, primari bucuresteni get beget. 

  1. si Oprescu este penal...

   Și tu ești penal. Încă nu te-a luat DNA-ul.

   DNA să vină să te ia!

   Cum ar zice Avramescu, doar pe vremea sosirii tancurilor rusești în capitală se mai manifestau așa tinerii capitaliști. :) 

  Pune punctul pe I. Pesedismul a nenorocit orasul asta.

  1. Borduri supraetajate!

   Probabil adevărul constituie mesaj mahalagesc. :) 

   Firea este de la mahala.

   A fost jurnalist, a fost purtător de cuvânt al guvernului, secretar de stat, iar acum e primarul general al capitalei. Aș spune că ai avut ghinion în viață.

  Scrie in Bursa ca pesedistii au terminat banii. Urmeaza DEZASTRUL

  1. Asa le trebuie mancatorilor de mititei ieftini din mahalalele care au votat pentru Madam de Voluntari, sa sa afunde in faliment, sa nu le mai dea pensiile.

   Cine nu mai merge niciodată în Finlanda?

  Vrabia malai viseaza, recte NU MAI PUPA BASISTII primaria Bucurestiului, stati linistiti !

  Ori fi prosti unii bucuresteni, dar nu toti si-au pierdut memoria ; chiar crezi avramescule ca lumea rationala l-a uitat pe JNAPANUL basist videanu ? Ca le e dor de borduri ? Nu nene, decat sa se intoarca basistii mai bine ma apuc de KUMITE ! Pentru basisti HINGHERII sunt cei mai nimeriti si ieri si astazi , intotdeauna !!! 

  Sector 3

  - Sală de spectacole în clădirea renovată a Cinema Gloria.

  - Lucrări începute pentru Hala Laminorul. Primăria Sectorului 3 va amenaja Hala Laminor așa încât aceasta să devină un punct de reper pentru activitățile culturale din Sectorul 3. Aici va funcționa o sală cu o capacitate de 2.000 de locuri, trei săli pentru spectacole de teatru, cu câte 500 de locuri fiecare, și alte cinci săli atelier pentru spectacole și evenimente. 

  1. Capitala nicaieri ? Mai de graba nicaieri este obiectivitatea autorului consecvent fanatismului "militant".A facut socoteala intelectualul basist cati ani a condus primaria in Bucuresti dreapta lui iubita si cati "odioasa stanga?"

  Sa il lasam pe autor sa umble " înspăimântat, printr-o vegetaţie care pare desprinsă din junglele Guyanei" mortificat de duhoarea mititeilor socialiști și de mediocritate .El in acest articol clamează rolul statului "care nu returnează nimic " este același care a ridiculizat rolul Statului ca și mentorul sau Basescu cel care spunea in 2010 ca președinte ca Statul nu are nici o datorie sa se ingrijasca de fiecare cetățean .

  Propun totuși câteva inițiative menite sa îl scoată pe autor din depresia rătăcirilor sale prin jungla din Floreasca : 

  Declararea Pieței Crangasi obiectiv cultural :acolo i-a dat Basescu in calitate oficială de primar un cap in gura unui tarabagiu . 

  Declararea Sufrageriei lui Oprea ,Sufragerie memoriala ,acolo statul de drept a servit masa (Geoană-la cuptor și la desert prăjituri cu răvașe Exit pool gătite de Dancu ,nimic altceva . 

  Sibiul ,un oraș model sa fie pururi capitala culturală europeană deoarece îți trebuie o anumită cultura și statura ca prin fals și uz de fals și împins bătrâne pe scări sa pui măna pe casele oamenilor in centrul orașului iar oamenii sa te mai și voteze și statul de drept sa te mai și "aleagă " ober .

  Ar mai fi și declararea casei lui Videanu -Catedrala Neamului ,fiind domeniul bisericii luat cu japca ..dar ne lungim .. 

  1. Să apreciem totuși că_Casa lui Videanu e făcută din banii lui. Din pietrele românilor, cumpărate de primăria pe care o conducea el, Videanu.

   mIROASE a mici alterati aiciea a trimis pesedeaua POSTAci care sa abereze sunt DISPErati

   Anteniștii. Fomiști.

   Nu miroase a fum ci sunt "arome" de ciomege,caci e vremea BATELOR !

   Au iesit BASISTII din scorburile pline cu SOBOLANI ? Urmeaza operatiunile de STARPIRE DE BASISTI !!! 

   "Aicea " miroși a prost ! Pesedeaua nu are postaci ,sunt prea prost ,voi da ! Deși la fel de prosti ..nu trebuie sa va dați prea mult in stamba "anti Socialiștilor " pentru a submina pesedeaua ..nu puteți voi sa înjurați voi " obiectivilor " cât pot ei sa își dea singuri la gioale ,ei și divizia lor de imbecili din partid . Dacă ați fi puțin mai obiectivi ați înțelege asta ..avem pesediști atât de lași și prosti încât ei chiar cred ca alți lași și proști vor înțelege confuzia lor . pesedeaua e caz clinic despre cum sa câștigi alegerile și sa ai totuși tentația de a pupa in fund pe cel ce te subminează . Nu deștepților ,cei care va critica postările Nu sunt Pesediști ,Nu sunt Socialiști ..Ghinion : Sunt mai rai : sunt obiectivi iar disperați sunteți voi ca nu mai aveți ce suge de la stat pe baza de lins urechile sistemului ridicol de putere din amărâta asta de țara .

   Vai de capul vostru ,sunteți la fel de prosti ca pesedeaua ! 

   Și eu sunt de la pesedeu, unde se da punga cu ulei ca am scris aicea ca anteniști care a venit la article din astea.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9578
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6350
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1130
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7669
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.6639

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro