CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 - 20 IUNIESIF Transilvania, printre performerii bursei

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 iunie 2019

SIF Transilvania, printre performerii bursei

Înregistrând o creştere a cotaţiei de 1,41%, în raport cu moneda euro, în intervalul 13 - 20 iunie, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), care a consemnat un avans de 0,44%, în perioada menţionată.

În cele cinci zile bursiere din perioa-da menţionată, cotaţia emitentului a fluctuat între o depreciere de 0,38%, avută în data de 14 iunie, în contextul unui rulaj de 100.198 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, situată la 824.136 de unităţi, şi o creştere de 1,54%, apărută în şedinţa din 19 iunie, pe fondul unui volum tranzacţionat de 208.386 unităţi.

O altă apreciere notabilă, ce a contribuit la evoluţia din perioada 13 - 20 iunie, a fost avută în şedinţa din 20 iunie, când cotaţia emitentului a înregistrat o creştere de 1,52% pe fondul unui rulaj de 1.491.597 de acţiuni, peste media ultimei luni de tranzacţionare, acesta fiind şi cel mai ridicat volum tranzacţionat din şedinţa din data de 30 mai încoace.

De altfel, aprecierile înregistrate în ultimele două zile din intervalul analizat au apărut în contextul în care, pe parcursul şedinţei din data de 19 iunie, emitentul a informat piaţa cu privire la depunerea la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în vederea aprobării, a documentului de ofertă publică de cumpărare a cel mult 163,9 milioane de titluri SIF3, reprezentând maxim 7,5% din capitalul social al emitentului, ce include şi renunţarea la pachetul de 56,72% de acţiuni deţinut de societatea de investiţii financiare la Comcm (CMCM), conform unei hotărâri a acţionarilor din data de 6 martie 2019.

Demersul vine în condiţiile în care, la începutul acestei luni, ASF a decis ca, după o pauză de aproape cinci ani de suspendare, să reintroducă acţiunile CMCM la tranzacţionare la BVB, aceasta fiind de altfel una dintre condiţiile necesare pentru ca operaţiunea de piaţă să se poată implementa. Amintim că în luna ianuarie a acestui an, Constantin Frăţilă a fost numit pentru o perioadă de patru ani la conducerea companiei Comcm cu sediul în Constanţa.

În primele trei luni din acest an, SIF3 a înregistrat un profit net de 19,65 milioane de lei, de peste două ori mai mare (plus 143,1%) faţă de cel realizat la finele lunii martie 2018, de 8,08 milioane de lei, în contextul în care veniturile nete aproape s-au dublat (plus 96,7%), de la 12,89 milioane de lei pentru data de 31 martie 2018 la 25,37 milioane de lei pentru 31 martie 2019, în condiţiile în care câştigul net provenit din activele financiare evaluate la valoare justă prin contul de profit şi pierdere a fost de 24,88 milioane de lei, mai mare cu 108,4%, faţă de cel raportat după primele trei luni ale anului trecut.

Pentru finalul lunii mai, SIF Transilvania a raportat o Valoare Unitară a Activului Net (VUAN) de 0,4767 lei/unitate, care, raportat la cotaţia SIF3 din data de 20 iunie, de 0,268 lei, oferă un discount de tranzacţionare de aproape 44%.

Valoarea de piaţă la BVB a SIF3 este de circa 585 milioane de lei.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 13 - 20 iunie, este condus de titlurile Prebet (PREB), care au raportat un salt de 12,22%, în raport cu moneda euro.

Pe poziţia a doua în topul randamentelor bursei s-au clasat titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), care au marcat o creştere de 11,86%, în perioada analizată, în timp ce pe a treia treaptă a podiumului rentabilităţii de la BVB s-au clasat acţiunile Cemacon (CEON), a căror creştere a fost de 10,39%, în raport cu euro.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece titluri de la bursa locală, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o creştere de 2,17% în raport cu moneda euro, în intervalul 13 - 20 iunie.

Din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei, cea mai bună evoluţie a fost consemnată, în perioada analizată, de titlurile Medlife (M), care au crescut cu 6,87%, în raport cu moneda euro.

Indicele extins BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a avut o apreciere de 1,84%, în raport cu moneda euro, în intervalul analizat, acţiunile cu cel mai bun randament din cadrul acestui indice fiind titlurile CEON.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 12 - 19 iunie, este condus de titlurile OTP Real Estate & Construction, care au urcat cu 1,43%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Euro Premium Return, cu o creştere de 0,94%, în timp ce titlurile OTP Global Mix, care s-au apreciat cu 0,86%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 3,28%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 13 - 20 iunie, cu 0,13%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,1%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a marcat un salt de 15,56%, în intervalul 13 - 20 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 17:40, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 9.818 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 174,49 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Digitalizarea României”
Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9208
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1716
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5451
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7543
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.5619

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro