Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 - 21 AUGUSTPatria Bank - cel mai bun randament de la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Patria Bank - cel mai bun randament de la BVB

Profit de 2,79 milioane de lei în primele şase luni ale anului, faţă de o pierdere de 23,4 milioane de lei pentru prima jumătate a anului trecut 

Influenţate de rezultatele financiare publicate de companie pentru primele şase luni ale anului curent, acţiunile Patria Bank (PBK), ce au cunoscut un avans de 3,24%, în intervalul 14 - 21 august, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Practic, pentru prima jumătate a anului curent, instituţia de credit a obţinut un profit net de 2,794 milioane de lei, faţă de o pierdere de 23,299 milioane de lei pentru primele şase luni ale anului trecut.

Venitul net bancar al Patria Bank a urcat cu 19,3%, după primele şase luni ale anului 2019, până la 85,56 milioane de lei, în timp ce cheltuielile operaţionale au scăzut cu 3,4%, la 77,03 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

În aceste condiţii, pentru primul semestru din acest an, banca a obţinut un rezultat operaţional de 6,53 milioane de lei, faţă de o pierdere de 9,69 milioane de lei, după primele şase luni ale anului trecut, în timp ce pierderile din ajustări de depreciere aferente activelor financiare au fost de 3,02 milioane de lei, cu mult sub cele prinse în situaţiile financiare la mijlocul anului trecut, de 13,61 milioane de lei.

Piaţa a reacţionat şi, în data de 19 august, şedinţa ulterioară publicării rezultatelor financiare de către societatea bancară, cotaţia PBK a urcat cu 2,22%, la 0,092 lei, pe fondul unui rulaj de 135.436 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare din intervalul 14 - 21 august, cotaţia PBK a oscilat între o scădere de 1,96%, înregistrată în data de 16 august, pe fondul unui rulaj de 17.551 de titluri şi o creştere de 0,22%, apărută în şedinţa din 21 august, în condiţiile unui rulaj de 585.657 de acţiuni.

În data de 13 august, acţionarii Patria Bank au aprobat emiterea de către bancă a unui număr de maxim 10.000 de obligaţiuni, fiecare cu o valoare nominală de 500 de euro/titlu, cu o maturitate de opt ani şi o rată a dobânzii de cel mult 6,5%/an, ce va fi plătită semestrial.

Titlurile vor fi lansate printr-un plasament privat, iar în cazul încheierii cu succes a operaţiunii, obligaţiunile urmează să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Acţionarul majoritar al Patria Bank, entitate rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comercială Carpatica şi fosta Patria Bank, este EEAF Financial Services BV cu o participaţie de 82,22%.

La ultima cotaţie PBK din data de 21 august, de 0,092 lei, valoarea de piaţă a instituţiei de credit la BVB este de 286,61 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în clasamentul randamentelor de la BVB, în intervalul 14 - 21 august, se află acţiunile Erste Group Bank (EBS), a căror cotaţie s-a apreciat cu 2,36%, în raport cu moneda euro, podiumul acestei ierarhii fiind completat de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), ce au marcat un avans de 2,05%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,89%, în intervalul 14- 21 august.

Acţiunile Conpet (COTE), ce au marcat o creştere de 1,42%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cel mai bun comportament din cadrul principalului indice al pieţei noastre de capital, în perioada menţionată.

Ponderea acţiunilor COTE în indicele BET este de numai 0,71%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregis-trat o creştere de 0,16%, în intervalul 14 - 21 august, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a avut un recul de 0,82%.

Cu o creştere de 2,02%, în raport cu moneda euro, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) reprezintă titlurile cu cel mai bun comportament din cadrul ambelor coşuri de acţiuni.

Ponderea titlurilor SIF4 în indicele BET-FI este de 7,44%, în timp ce în indicele BET-XT, importanţa acţiunilor SIF Muntenia este de 1,39%. Topul fondurilor de investiţii, din intervalul 13 - 20 august, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, ce au raportat o creştere de 0,88%.

Unităţile fondului FDI Monolith au avut un plus de 0,6%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile OTP Real Estate & Construction care au avut un randament de 0,43%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,64%, în perioda 14 - 21 august, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,12%, în acelaşi interval de raportare.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,09%, în perioada de raportare menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 1,33%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 9:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 9.980 de dolari. Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 178,48 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS