Cel mai mare furnizor mondial de fructe se listează la New York

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iulie 2021

Cel mai mare furnizor mondial de fructe se listează la New York

Dole vrea să atragă până la 598 de milioane de dolari prin vânzarea a 26 de milioane de titluri Compania ţinteşte o evaluare maximă de 2,1 miliarde de dolari Prospectul IPO: "Este posibil să ne confruntăm cu riscuri legate de acoperirea datoriei"

Dole Plc, cel mai mare distribuitor mondial de fructe şi legume proaspete, şi-a stabilit, săptămâna aceasta, termenii pentru oferta publică iniţială (IPO) pe care o va lansa la New York Stock Exchange (NYSE), compania cu sediul în Dublin, Irlanda, urmând să vândă prin intermediul pieţei 26 de milioane de titluri la un preţ cuprins în intervalul 20-23 de dolari/acţiune.

Dacă va obţine preţul maxim pe acţiune, atunci Dole va obţine 598 de milioane de dolari din IPO, societatea fiind evaluată la 2,1 miliarde de dolari. Compania va fi tranzacţionată pe piaţa americană sub simbolul "DOLE".

Conducerea societăţii şi consultanţii în acestă ofertă se vor întâlni cu investitorii instituţionali în următoarele săptămâni pentru promovarea IPO-ului. Goldman Sachs & Co. LLC, Deutsche Bank Securities, Davy Group, BofA Securities, BMO Capital Markets, Rabo Securities şi Stephens Inc. sunt subscriitori ai ofertei. Preţul final al IPO-ului este aşteptat în jurul datei de 26 iulie.

Veniturile din această tranzacţie vor fi utilizate pentru rambursarea datoriilor companiei şi pentru acoperirea costurilor fuziunii cu Total Produce. O parte din bani vor merge direct la Castle & Cooke, gigantul alimentar din Hawaii care acum are în proprietate 55% din Dole Foods. După încheierea IPO, Total Produce va deţine 87,5% din noua entitate, iar Castle & Cooke - 17,5%.

Finalizarea IPO, respectiv listarea vor încheia fuziunea Total Produce - Dole Foods, anunţată în februarie.

Amintim că Dole Plc a luat fiinţă prin fuziunea dintre Dole Food Company din SUA şi Total Produce Plc din Irlanda, proces care a început în 2018, când Total Produce a cumpărat 45% din Dole. Total Produce se va delista de la Euronext Dublin şi London Stock Exchange în urma IPO-ului, noua entitate urmând să fie tranzacţionată doar la New York.

Grupul combinat oferă peste 300 de produse cultivate şi obţinute în peste 30 ţări din lume, care sunt comercializate în peste 80 de ţări. Compania este unul dintre cei mai mari producători de banane şi ananas din lume, un lider pe piaţa salatelor cu valoare adăugată şi a legumelor proaspete ambalate din SUA, având totodată o prezenţă tot mai mare pe segmente precum fructele de pădure, avocado şi produsele organice.

Dole a luat fiinţă în 1851 şi a realizat vânzări de 9,1 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat în 31 martie, comparativ cu 4,57 miliarde de dolari în anul anterior. Profitul net a fost de 80,1 milioane de dolari, faţă de 173,8 milioane de dolari în anul precedent.Compania avea active pro forma în valoare totală de 4,7 miliarde de dolari la 31 decembrie 2020.

Total Produce a luat fiinţă în 2006, iar operaţiunile sale sunt concentrate pe America de Nord şi Europa. Societatea a realizat venituri de 4,35 miliarde de dolari în anul fiscal 2020, încheiat în 31 decembrie, faţă de 4,17 miliarde de dolari în anul anterior. Profitul net a fost de 52,5 milioane de dolari, în scădere faţă de cel de 55,1 milioane de dolari din exerciţiul anterior.

Conform GlobalData, pieţele pe care activează cele două companii - de fructe şi legume - valorează 335 de miliarde de dolari, cu o creştere de 2,7% aşteptată din 2020 până în 2025.

Concurenţii Dole includ mărcile Chiquita şi Fresh Del Monte Produce Inc. Noul Dole Plc va fi de peste două ori mai mare decât cel mai apropiat competitor (după vânzări), Del Monte. Aproape 50% din veniturile grupului combinat vin din vânzările de banane, iar restul din alte fructe şi legume proaspete.

Prospectul IPO: "Brandul Dole, sub-reprezentat în Europa"

"Brandul Dole este sub-reprezentat în Europa şi vedem o oportunitate să-l dezvoltăm în ţări precum Marea Britanie, Franţa, Irlanda, Spania şi Portugalia", notează prospectul IPO-ului companiei, menţionând: "Acestea sunt pieţe pe care Total Produce are o prezenţă stabilită, cu facilităţi de distribuţie şi fabricaţie".

Dole este lider pe piaţa nord-americană a bananelor, respectiv numărul doi în domeniu în Europa; totdată este numărul doi pe piaţa ananasului în America de Nord şi Europa; respectiv numărul doi pe segmentul salatelor cu valoare adăugată din SUA (produsele cu valoare adăugată sunt pachetele cu produse mărunţite, tăiate, pregătite pentru cuptorul cu microunde şi gustări, care se găsesc în magazinele alimentare).

Prospectul IPO-ului Dole evidenţiază două subiecte populare actuale pentru consumatori, şi anume: nutriţia şi durabilitatea, precizând: "Ne concentrăm să fim un susţinător major al unei diete bune, al sănătăţii şi bunăstării, respectiv să sprijinim consumatorii în a face alegeri mai sănătoase, consumând mai multe fructe şi legume. Ne-am angajat să ne îmbunătăţim continuu practicile şi măsurile de durabilitate în întreaga organizaţie. Comercianţii de alimente au încercat să îmbrăţişeze aceste tendinţe ale consumatorilor către sănătate, bunăstare şi consum durabil, continuând să se concentreze pe culoarul produselor proaspete ca o categorie de bază în magazine şi ca element de atracţie pentru clienţi".

Dole are datorii pe termen lung de peste un miliard de dolari

Compania Dole recunoaşte că avea o povară a datoriilor pe termen lung de peste un miliard de dolari la 31 martie 2021, precizând: "Este posibil să ne confruntăm cu riscuri legate de acoperirea datoriei noastre substanţiale. Activele necorporale sunt supuse riscului unor deprecieri viitoare care ar putea avea un impact negativ asupra rezultatelor noastre operaţionale".

Compania dezvăluie, de asemenea, că auditorul său a identificat o slăbiciune semnificativă în controlul intern asupra raportărilor financiare pentru 2020, 2019 şi 2018, care priveşte precizia înregistrărilor în jurnale.

"Deşi nu a fost identificată vreo denaturare, această slăbiciune semnificativă ar putea duce la o denaturare a situaţiilor noastre financiare anuale sau intermediare care nu ar fi prevenită, detectată şi corectată în timp util", subliniază compania.

Rory Byrne va conduce Dole după finalizarea ofertei publice

Rory Byrne va fi directorul executiv al Dole odată ce se va finaliza IPO-ul. Acesta a condus, din aceeaşi funcţie, Total Produce din anul 2006, devenind director al Dole în februarie 2021.

Frank Davis va fi în continuare director financiar, funcţie pe care o deţine din februarie 2021. Acesta a fost membru în board-ul Total Produce din 2009.

Oficialii celor două companii consideră că fuziunea acestora a fost necesară pentru simplificarea structurii, prin unificarea Dole şi Total Produce sub acţionariat comun, "cu obiectivul de a permite integrarea operaţională deplină, realizarea sinergiilor şi crearea de valoare în cadrul afacerii extinse".

Dole are circa 40.000 de angajaţi în 29 de ţări. Majoritatea producţiei globale a companiei - în special cea de banane şi ananas - provine din Filipine. În prezent, Dole Sunshine Co., divizia cultivatoare de ananas din Filipine, îşi extinde operaţiunile şi va creşte investiţiile pentru extinderea culturilor cu alte fructe.

Opinia Cititorului ( 1 )

 1. Sper doar sa aibe timp pentru un "exit" respectiv "intrare" prin IPO pe bursa!!!

  La cum arata toate PE-urile (o majoritate bune) e cam maxim potential atins pe ciclul asta in CAGR; sa vedem poate creste consumul si scade cresterea asta exagerata in timp ce se vor regla si randamentele. 

  avem S&P 500 cu PE de 45,89 la 1 IULIE 2021!!! 

  Sa nu fie oare o intrare TARZIE pentru unii!! 

  Vedem !!! 

  Istori acest PE este astronomic!! Din acest punct nu are unde sa mai urce!! Cel putin conform analizei mele si a graficelor mele curba maxima din trend a fost in 2008; din acel punct parabola descreste!! 

  Chiar si cu varfurile ciclice din trend!!! Graficul istoric arata ca se intra masiv la reduceri in termeni reali in piata!!! Atat in piata financiara cat si in piata reala!!! 

  Caci ciclul de iesire a "pensionarilor" din detineri de active este aproape simultan cu ciclul de preloarea a activelor de generatia ce vine din urma! 

  Generatia 30-45 urmeaza sa protejeze totalul activelor din natii ca pondere pe minim 10-15 ani pana la un alt val de crestere!! 

  Deci batranii "bogati" urmeaza sa "lichideze / sa faca exit / sa etc" si vor fii preluate de altii ce intra in cumparare ca pondere. 

  Atentie pana in 2022 ciclul incepe sa se inverseze ca pondere in piata!!! 

  Deja PE-ul in financiar atinge maxim; deja stocuri active /imobiliare / oferte financiare incep sa atinga maxim de livrari in piata. 

  In termeni reali incepe sa se schimbe naratiunea!  

  Vedem pana la propagarea si in piata totala! 

  Oricum pietele "emergente" sau in pas de... au intrare in cicu puternic de CRESTERE cu tot cu corectie (daca o sa vina pentru ele)!!! 

  semnat comenturi "cretine" 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9427
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4791
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.2027

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro