CES a dat aviz nefavorabil pentru proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal bugetare

F.D.
Macroeconomie / 25 septembrie

CES a dat aviz nefavorabil pentru proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal bugetare

Consiliul Economic şi Social (CES), organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului a emis aviz nefavorabil la proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare în România pe termen lung pe care Executivul urmează să îşi asume răspunderea în Legislativ, relatează News.ro.

CES motivează că "măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare". Guvernul se reuneşte în şedinţă, luni la Palatul Victoria, pentru aprobarea acestui, potrivit unor surse oficiale. Reuniunea e programată la ora 15.00. Asumarea răspunderii ar urma să aibă loc în această săptămână, miercuri.

"Măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare. Guvernul şi-a propus să colecte 100 de miliarde lei (85%) din mediul privat şi doar 16 miliarde lei (15%) din eficientizarea cheltuielilor publice, or, acest dezechilibru trebuie ajustat. Acoperirea deficitului bugetar prin măsuri de creştere a poverii fiscale pentru mediul economic privat s-a dovedit în trecut că au avut un efect contrar, fiind foarte probabil că, în urma acestor măsuri, veniturile la buget să scadă, în loc să crească. Creşterea fiscalităii stimulează tendinţele evazioniste, iar autorităţile statului s-au dovedit până în prezent incapabile să ţină sub control fenomenele evaziunii şi muncii la negru", arată documentul CES.

De asemenea, "mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate şi stabilitate pentru o dezvoltare economică sănătoasă, deziderat negat de punerea în aplicare a acestor măsuri începând cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv în termen de 3 luni, şi nu de 6 luni, astfel cum prevede Codul fiscal".

Restricţiile referitoare la facilităţile acordate întreprinderilor mici şi mijlocii sunt nejustificate, mai argumentează reprezentanţii CES.

"Guvernul nu ţine cont de trăsăturile specifice acestei categorii de agenţi economici, iar premisa de la care porneşte fundamentarea creşterii impozitului pe cifra de afaceri are la bază o ipotetică rată a profitului de 12,5% care s-ar realiza în medie în sectorul IMM-urilor", mai arată sursa citată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asa cum facilitatile fiscale erau pt a para pandemia si criza energetica (aceasta din urma autoimpusa de conducatpri sinucigasi ai Europei) acum se retrag facilitati sau se forteaza colectarea de la firmele mari sau mici care practica cu mandrie optimizarea fiscalaa. Sute de tranzactii legite sau nu si in principal cu activele statului au plecat de 30 de ani prin paradisuri fiscale, catre detinerile unor... Casute postale! Decat un mars rapid catre incapacitate de plata, decat sa se dea prilej UE sa aplice sanctiuni si sa retraga promisiuni de plata, acest guvern opreste excesele si stopeaza abuzul de beneficii cu ce poate imediat. Ce ati vrea sa faca un guvern care are cam un an de functionare :ia masuri pe termen limitat, si dupa cum afla ca poate trece legea in parlament.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6131
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2443
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7989
Gram de aur (XAU)Gram de aur295.6592

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb