CHRISTINE LAGARDE:''O majorare a dobânzii în 2022 este puţin probabilă''

G.U.
Bănci-Asigurări / 03 decembrie 2021

''O majorare a dobânzii în 2022 este puţin probabilă''

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat astăzi că sunt şanse reduse pentru o majorare a dobânzii de politică monetară în cursul anului următor adăugând însă că BCE va reacţiona rapid pentru a contracara inflaţia ridicată, dacă va fi nevoie, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

"Atunci când condiţiile din orientarea noastră viitoare sunt îndeplinite nu vom ezita să acţionăm", a spus Christine Lagarde la o conferinţă organizată de Reuters.

Cu toate acestea, Lagarde şi-a reiterat punctul său de vedere benign cu privire la creşterea preţurilor de consum, chiar dacă riscurile s-au înmulţit şi până şi oficialii Rezervei Federale au renunţat la punctul de vedere conform căruia inflaţia ridicată este un fenomen temporar. Conform datelor publicate recent de Eurostat, rata inflaţiei în zona euro a atins un nivel record de 4,9% în luna octombrie, mai mult decât dublu faţă de ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

"Profilul inflaţiei este acela al unei cocoaşe. Şi, în cele din urmă, o cocoaşă intră pe o pantă descendentă. Sunt încrezătoare că inflaţia va scădea în 2022", a spus Lagarde. Aceasta a adăugat că spre deosebire de SUA, piaţa muncii din Europa este într-o situaţie diferită în condiţiile în care rata şomajului rămâne ridicată. În plus, inflaţia din Europa este posibil să scadă anul următor pentru că va dispărea efectul de bază provocat de reducerea TVA-ului în 2020 în Germania şi de asemenea se vor reduce presiunile venite de pe partea preţurilor la energie.

Referindu-se la reuniunea de politică monetară de luna aceasta, Christine Lagarde a spus că ar prefera să nu facă angajamente pe termen lung având în vedere incertitudinea care există în prezent pe piaţă. "Trebuie să oferim claritate pentru că altfel nu facem decât să creştem incertitudinea. Dar există modalităţi prin care să oferim claritate fără a face angajamente pe termen lung", a spus preşedintele BCE.

Lagarde nu a dorit să vorbească despre opţiunile care ar putea fi discutate la următoarea reuniune a Consiliului guvernatorilor BCE dar a subliniat că în opinia sa programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) ar trebui încheiat iar dobânzile nu ar trebui să crească anul viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

17 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9440
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3296
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7390
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9242
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3930

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro