Revista BURSA Construcţiilor

CM FOTBAL 2022Statele din Golf pun punct conflictului diplomatic cu Qatarul

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 06 ianuarie

Statele din Golf pun punct conflictului diplomatic cu Qatarul

Organizatorii Campionatului Mondial de anul viitor din Qatar au parte de o veste foarte bună la începutul acestui an, venită dintr-o zonă care nu are legătură cu sportul, dar îl influenţează. Arabia Saudită şi alte trei state arabe au convenit să pună capăt conflictului diplomatic cu Qatarul din ultimii trei ani, a anunţat un oficial al administraţiei Trump. "Am realizat un progres în ruptura din Consiliul de Cooperare din Golf, a spus oficialul, care a făcut declaraţia în condiţii de confidenţialitate a identităţii sale. Evoluţia este cel mai recent dintr-o serie de acorduri din Orientul Mijlociu intermediate de Washington, celelalte implicând Israelul şi state arabe, care au rolul să construiască un front unit împotriva Iranului. Toate ţările implicate în acorduri sunt aliate ale Statelor Unite. Consilierul de la Casa Albă Jared Kushner, însărcinat să să implice în acest conflict de către preşedintele Donald Trump, a ajutat la negocierea acordului, a spus oficialul. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egiptul au impus un embargou diplomatic, comercial şi de călătorie împotriva Qatarului, de la jumătatea anului 2017, acuzând emiratul că susţine terorismul. Qatarul neagă această acuzaţie, afirmând că embargoul a avut rolul să îi submineze suveranitatea. Ministrul de Externe al Kuweitului a declarat că, în cadrul acordului, Arabia Saudită îşi va redeschide spaţiul aerian şi graniţele terestre şi marine cu Qatarul.

Astfel, accesul spectatorilor la turneul final va fi mult mai facil, în plus o parte dintre fani vor putea să se cazeze şi în ţările vecine Qatarului. În 2017 FIFA anunţa că se află în "contact normal" cu comitetul de organizare al Cupei Mondiale de la Qatar din 2022 şi că se va abţine să comenteze direct situaţia diplomatică în care se află această ţară, dar admitea că problema este una majoră, după ce Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au rupt legăturile diplomatice cu Qatar. Aceste state acuzau autorităţile de la Doha că sponsorizează terorismul şi extremismul, de altfel mai multe publicaţii americane au acuzat Qatarul că ar finanţa terorismul, cu toate că ţara era membră a coaliţiei internaţionale care luptă împotriva ISIS. Aceasta nu a fost prima problemă majoră legată de acest turneu final. În ultimii ani, nemulţumirile de tot felul au însoţit discuţiile despre Cupa Mondială din 2022, de la suspiciunile de corupţie legate de procesul de desemnare până la mutarea mondialului în perioada noiembrie-decembrie, finala urmând să se dispute la 18 decembrie, de ziua naţională a ţării gazdă, pentru ca meciurile să se poată disputa la temperaturi acceptabile. În plus, conform Amnesty Internaţional, organizaţie pentru apărarea drepturilor omului, muncitorii care lucrează pe şantierele "mondialului" sunt obligaţi să trăiască în condiţii mizere şi să plătească taxe enorme de recrutare. Există informaţii că le sunt reţinuţi abuziv bani din salariu şi le sunt confiscate paşapoartele la sosirea în Qatar. Amnesty International acuză FIFA că nu a luat măsuri ca să împiedice organizarea turneului din 2022, deşi ştia problemele din această ţară. Amnesty lnternaţional le-a cerut marilor sponsori ai Campionatului Mondial din 2022 să preseze FIFA pentru a rezolva problemele.

Conform unor calcule ale specialiştilor, Qatarul a cheltuit pentru acest turneu final aproximativ 200 de miliarde de dolari, o sumă enormă în comparaţie cu tot ceea ce s-a investit până acum în Campionate Mondiale de Fotbal sau Jocuri Olimpice. De altfel, o medie a ultimului deceniu în materie de investiţii într-o competiţie sportivă de anvergură se situează la aproximativ 10 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

16 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9241
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0620
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5194
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7324
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.8805

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro