CNN:"Rezerva Federală semnalează că vor urma câteva creşteri ale dobânzii cu 0,5%"

ANDREI IACOMI
Internaţional / 26 mai

"Rezerva Federală semnalează că vor urma câteva creşteri ale dobânzii cu 0,5%"

David Rubenstein, Grupul Carlyle: "Durează ceva timp până ce inflaţia pătrunde în sistem, dar durează şi mai mult pentru a o elimina"

După ce rata dobânzii de referinţă din Statele Unite a urcat cu jumătate de punct procentual la începutul acestei luni - prima creştere de o asemenea amploare în mai bine de două decenii - investitorii ar trebui să se pregătească pentru mai multe astfel de operaţiuni, conform minutei ultimei şedinţe a Fed-ului, publicată ieri, scrie CNN.

"Majoritatea participanţilor a considerat că majorările cu 50 de puncte de bază ar fi probabil adecvate pentru următoarele două întâlniri", potrivit minutei de la întâlnirea din mai a FOMC, organismul ce elaborează politcile Rezervei Federale.

În mod tradiţional, modificarea ratei dobânzii-cheie se face în paşi de un sfert de un punct procentual, conform CNN.

De altfel, piaţa se aştepta la creşteri de 0,5%, în condiţiile în care Fed-ul încearcă să combată inflaţia ce se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, chiar dacă ultimele date au indicat o oarecare relaxare a preţurilor în aprilie, mai scrie trustul media american.

David Rubenstein, co-fondator şi co-preşedinte al Grupului Carlyle, a spus al Forumul Economic Mondial de la Davos, la începutul acestei săptămâni: "Vom avea două creşteri consecutive de 50 de puncte de bază la următoarele câteva întâlniri (n.r. ale Rezervei Federale). Dacă ar fi mai puţin, piaţa va crede că Fed-ul nu ia în serios situaţia economică şi inflaţia ridicată. Dacă ar fi mai mult, piaţa va crede că este mai rău decât am crezut".

Următoarele reuniuni ale Fed pentru stabilirea politicii sunt programate pentru mijlocul lunii iunie, sfârşitul lunii iulie şi sfârşitul lunii septembrie, conform CNN.

Dar, acţiunile Rezervei Federale nu vor domoli cu uşurinţă inflaţia, crede Rubenstein. "Durează ceva timp până ce inflaţia pătrunde în sistem, dar durează şi mai mult pentru a o elimina", a spus co-fondatorul Grupului Carlyle.

De altfel, Jerome Powell a subliniat în repetate rânduri că este nevoie de timp pentru ca măsurile de politică monetară luate de bancă să aibă efect. În plus, Fed-ul încearcă să tempereze economia fără să o împingă într-o recesiune, ceea ce în mod generic se numeşte o "aterizare uşoară".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

10 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9132
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0576
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.1595

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro