Comisia Europeană caută căi de eludare a tratatelor europene pentru achiziţiile de armament

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 27 martie

Comisia Europeană caută căi de eludare a tratatelor europene pentru achiziţiile de armament
Călin Rechea

Cheltuielile care decurg din operaţiunile cu implicaţii militare sau în domeniul apărării nu pot fi incluse în bugetul UE. Interdicţia apare în Articolul 41 alineatul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE).

Cu toate acestea, Comisia Europeană "analizează în mod activ modalităţile de eludare a clauzei din tratatul UE care interzice achiziţiile de arme din bugetul Uniunii, în timp ce îşi intensifică eforturile de creştere a finanţării pentru apărare şi Ucraina", conform unei ştiri recente din Financial Times.

Autoritatea executivă a UE a propus formarea unui grup de lucru pentru revizuirea Articolului 41 alineatul 2, conform unor surse anonime de la Bruxelles.

Miza este foarte mare. "În cazul în care se stabileşte o interpretare juridică mai flexibilă şi este sprijinită de statele membre - dintre care unele au rezerve profunde faţă de o astfel de mişcare - susţinătorii speră că aceasta ar permite Bruxelles-ului să devină un cumpărător direct de arme letale şi să joace un rol mai important în industria de apărare a continentului", după cum subliniază FT.

"Ar fi absolut revoluţionar", a declarat una dintre sursele anonime, în condiţiile în care "ar putea schimba enorm de mult".

Interdicţia din TUE a determinat statele UE să găsească alte căi de finanţare a livrărilor de arme către Ucraina. Astfel, în februarie 2022 s-a decis constituirea unui fond în afara bugetului UE, care a permis ocolirea Articolului 41 alineatul 2, după cum scrie FT, deoarece "modificarea tratatului este considerată imposibilă din punct de vedere politic".

Orice alimentare a fondului respectiv, cunoscut sub numele Facilitatea Europeană pentru Pace, un nume ales parcă de angajaţi ai Ministerului Păcii din "1984", se poate face doar în urma negocierilor între cele 27 de state membre ale UE.

Comisia Europeană caută o modalitate legală de a "introduce acest fond în buget pentru a-l face mai eficient şi pentru a-i spori dimensiunea" din cauza procesului greoi şi lent al negocierilor.

Juriştii care analizează Articolul 41 încearcă să stabilească dacă acesta se aplică doar pentru operaţiunile militare ale UE.

Dacă răspunsul este afirmativ, atunci autorităţile europene ar putea să cumpere arme din bugetul comun pentru operaţiuni desfăşurate de alte entităţi, cum ar fi forţele armate ale Ucrainei, după cum declară sursele citate de FT, care au mai precizat că "Serviciul juridic al Consiliului UE, organismul care reprezintă statele membre, este optimist în ceea ce priveşte capacitatea de a ocoli formularea Articolului 41 alineatul (2)".

Financial Times subliniază că analiza articolului din TUE se află în stadiul incipient şi ar putea să nu aducă nicio schimbare, în condiţiile în care "statele membre pot acţiona Comisia în instanţă dacă apreciază că aceasta a încălcat tratatele blocului comunitar".

Din păcate, la nivelul autorităţilor centrale ale Uniunii Europene s-au adoptat o serie de modificări substanţiale ale reglementărilor blocului comunitar, prin care se încearcă slăbirea capacităţii de acţiune a naţiunilor individuale şi eliminarea completă a dreptului de veto, iar justificările oficiale acoperă tot mai greu adevăratele intenţii ale autorităţilor de la Bruxelles.

Căi de eludare a tratatelor europene au fost găsite şi în cazul Băncii Centrale Europene, astfel încât instituţia monetară a zonei euro să poată finanţa prin tipărire deficitele bugetare ale statelor membre. În acest caz a fost obţinută chiar şi "binecuvântarea" Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Pentru achiziţia de armament din bugetul UE va fi mai greu de obţinut o astfel de "aprobare", care nu schimbă deloc realitatea încălcării flagrante a tratatelor europene, pilonii fundamentali ai ordinii de drept din Europa.

Fără respectarea tratatelor care stau la baza constituirii şi funcţionării sale, Uniunea Europeană nu este decât o "adunătură" cu pretenţii de etalon al lumii civilizate, iar între "liderii" săi şi cel mai insignifiant dictator al unei ţări bananiere nu există nicio diferenţă.

Opinia Cititorului ( 37 )

 1. Trăiască războiul, Europa trebuie să intre în stare de alertă totală în stare de război,plus foarte important este introducerea stagiului militar obligatoriu pentru prostimea de până la 35 de ani iar restul prostimii trebuie taxat cu un impozit special de război, în fond prostimea vrea război nu vad pe nimeni care protestează împotriva războiului, viitorul sună bine

  1. Nu sunt ”cai de eludare” a tratatelor europene, sunt ”cai de imbunatatire” ale tratatelor. Asa este si normal, Europa nu poate sta capra in fata nebunului de la Kremlin. Il asteapta multe surprize pe Caligula, unele chiar din partea Indiei si a Chinei. Nimeni nu va renunta la afacerile cu Occidentul de dragul lui Putin, iar Rusia va vinde gazele si petrolul din ce in ce mai ieftin si pe cai din ce in ce mai ocolite.

   „Singurul lucru de care are nevoie Răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic”!

   Asa se inraieste o natiune si spala pe creier sa fie pro razboi, prin demonizarea unui inamic potential!

   O gramada de postaci idioti care cred ca razboiul e ca si cum ai bate la cateva taste in fata unui monitor si apoi mergi sa bagi o shaworma sa te relaxezi!

   Ba idiotilor, infantililor inainte de a indemna la razboi: imaginati-va cum e sa mergi cativa km cu un picior taiat, sau sa mergi pe trotuar sa vezi cadavre mutilate unde printre ele poate fi chiar mata, tactu, nevasta-ta, cel mai bun prieten al tau, asta e realitatea dura a razboiului ai inteles?!! Si apoi intreaba-te pentru ce atata suferinta si distrugere? Si vezi in cele din urma cu ce argumente mai stai pro razboi! 

   Tinerii până în 35 de ani să facă armată obligatorie și trebuiesc tăiate cheltuielile sociale pentru a produce mai mult armament, și apoi vedem ce partide vor câștiga alegerile,cele extremiste?

   Tocmai ai descris in termeni binevoitori ceea ce se intampla in Rusia.

   Acolo gasesti prostime care inghite minciunile dictatorului si acolo tinerii sunt trimisi sa moara pentru dementa dictatorului.

   Culmea propagandei rusesti, sa critice ceea ce se intampla in Rusia! 

   Ai dreptate! Cum facem totusi sa oprim razboiul? Ii dam dictatorului ceea ce vrea, sau il combatem prin toate mijloacele, inclusiv prin pregatirea pentru un razboi?

   Mai bine prevenim un razboi prin descurajarea lui, pregatindu-ne pentru el, decat sa visam frumos in curul gol ca raul nu va ajunge si la noi. 

   Lumea normala la cap nu vrea razboiul, asa cum nici WWII nu a fost dorit motiv pentru care dementa lui Hitler a tot fost tolerata in prima faza. Repatam istoria acum, tolerand dementa altui dictator, cu iluzia ca el se va opri?

   Puterea prelungita deformeaza caracterul omului, care ajunge sa devina dement, paranoic,inflexibil si sa se creada Mesia. 

   Postaci idioti sunt aia care vor sa-i lase pe rusi sa vina sa le violeze mamele, nevestele si copiii.

   Nimeni din lumea civilazata nu vrea razboi, dar uneori nu ai de ales, trebuie sa te ridici sa-ti aperi tara si familia.  

   ...

   Mai, rusofobule

   tu nu ai vazut ce au "facut" marea coalitie militara condusa de USA,in Irak,

   sute de mii de civili si orase bombardati in mod barbar ?! 

   Nu sunt rusofob, sunt sigur Kremlinofob! Pestele s-a imputit de la cap! Evident ca nu toti rusii sunt ticalosi, nu toti sunt prosti si nu toti sunt betivi.

   Am crescut citind literatura rusa, ca asa era pe vremea lui Ceausescu. Carti de propaganda ca ”Strada mezinului”, ”Povestea unui om adevarat”, ”Port Arthur”, ”Stiletul. Pasarea de bronz”, ”Defileul jaguarului”, ”Asa s-a calit otelul” erau cu adevarat extraordinare.

   Dar ce legatura au aceste carti frumoase cu criminalii de razboi rusi care ucid, violeaza, tortureaza si castreaza ucraineni? Ce legatura are cultura rusa cu betivul de Medvedev care ne ameninta pe toti cu arma nucleara? Ce legatura are crestinismul cu beciurile bisericii ortodoxe ruse pro-razboi?  

   Ce se poate spune cu siguranta e ca Von der Leyen are fani adevarati. Altfel nu prea vad cum poti sa o tot tii langa cu UE si cu Comisia europeana si sa uiti ca de fapt tu nu esti nici macar în Schenghen.

   Maine-poimaine te trimit astia pe front in ucraina,amice.s-ar putea sa se intample ceea ce-ti doresti.

   Ca cetățean, peste 4 zile, sunt în Schenghen. Tir n-am. :

   Mergem împreună.

   Nimeni nu este pro razboi. Dar singura modalitate de a preintimpina razboiul e sa te inarmezi si sa fi atit de puternic incit inamicul sa nu mai indrazneasca sa te atace. In nici un caz sa cedezi mereu in spranta ca asa se va pastra pacea. Acest mod de a incerca pastrarea pacii este iluzoriu.

  Putin, Zelensky, von Pfizer, Bideu, etc sunt nulitati absolute carora nu le pasa de popoarele lor. Un referendum european obligatoriu pt Comisie ar arata ca sprijinul pro razboi e max 20%...

  1. Sprijinul nu este pentru razboi decat in primitiva Rusie. In celelate tari sprijinul este pentru aparare impotriva dementei unui dictator care vrea pamant si conducerea planetei. Rusia este prea mica pentru egoul lui.

   Omenirea trebuie sa se apere de nebuni si este fortata sa ia masuri pentru sporirea capacitatilor de aparare. 

   Razboiul l-a pornit Rusia si tot ea il continua. Trupele rusesti sunt prezente intr-o tara straina, fara a fi invitate sau dorite acolo, nu cele europene. Trupele rusesti au facut masacre intr-o tara straine lor, nu cele europene. Trupele rusesti distrug o tara, nu cele europene.

   ...

   Propagandiștii sovietici au script pacifist. ::

  Și la achiziția de armament ar trebui ca Ursula von der Pfizer să fie jupaneasa, ca și la zeama vax. Contracte directe la prețul stabilit de Big Arma. Așa e sigur și eficient, ce să se mai încurce UE cu chitibuserii juridice .. .

  1. De remarcat ca e o situatie similara cu cea din pandemie - se declara o stare de necesitate, poporul este imbalsamat cu propaganda mass-media si incep achizitiile masive comune de razboi.

   Cine plateste? Tot aia care au platit si vaccinurile.

   Este strigator la cer ca ne invartim fix in acelasi cerc.  

   Aceeași rețetă. Și nu e compensată:)

   O să ne iubim pe tunuri ca în poezia lui Păunescu. 

   Poprul rus este cel mai imbalsamat popor cu propaganda.

   După cum vezi, sunt și câțiva basarabeni de etnie rusă din Tiraspol.

  ...

  Nu eludeaxa nimeni tratatele europene!

  Tratate de la a "trata" probleme! 

  Nu poti cu aceleeasi "vechi tratate" sa tratezi noi probleme! 

  E la mintea gainii ca alte "tratate" sau artivole ori legi ori directive ori ordonante de "urgente" isi fac aparitia pentru a "trata" noua problema = Mujicul /Rusnacul!... nu ca pe la noi sunt toate "problemele" tratate prin "tratatele" deja existente... NU... sunt rezolvate...si faptul ca problemele actuale nu sunt Rezolvate poate demonta deja din capul locului si "tratatele" implementate ce nu au efect! 

  s c c r e t 

  1. tratat, tratatesubstantiv neutru 

   1. Înțelegere scrisă încheiată între două sau mai multe state, în vederea determinării, într-un anumit domeniu, a drepturilor și a obligațiilor părților contractante sau în scopul stabilirii unor norme juridice ce trebuie respectate în relațiile dintre ele; acord internațional, convenție internațională. 

   sinonime: acord convenție 

   2. Lucrare de specialitate în care sunt expuse metodic principiile fundamentale ale unei discipline. 

   etimologie: 

   limba italiană trattato 

   limba latină tractatus 

   trata, tratezverb 

   1. tranzitiv A avea față de cineva sau de ceva o anumită comportare, a se purta cu cineva într-un anumit fel. 

   2. tranzitiv A oferi unui musafir mâncare, băutură. 

   sinonime: ospăta 

   2.1. A face cinste. 

   3. tranzitiv reflexiv A (se) supune unui tratament medical. 

   sinonime: căuta lecui 

   4. tranzitiv A discuta o chestiune economică, socială, politică etc., cu scopul de a ajunge la o înțelegere, la încheierea unei convenții etc.; a duce tratative. 

   sinonime: negocia 

   5. tranzitiv A dezvolta, a expune (în scris sau oral) o temă științifică, literară etc. 

   6. tranzitiv A supune unui tratament. 

   6.1. A pune o substanță chimică sau un material în contact cu un reactiv chimic, pentru a observa producerea unor reacții chimic specifice sau pentru a obține modificarea calității unui material. 

   6.2. prin specializare A supune semințele și plantele acțiunii unor agenți chimici sau fizici care distrug germenii bolilor.  

   s c c r e t 

  Din pacate

  "Comisia Europeană caută căi de eludare a TUTUROR tratatelor europene" 

  1. E dreptul lor! Ce-i freaca pe mujici grija ce tratate face "occidentul colectiv" in interiorul lui? S-au apucat sa predea democratia celor care au inventat-o! Vor sa invete bunicul sa faca copii! Mai bine s-ar apuca de curatenie in ograda lor care se indeparteaza zilnic de democratie si drepturile omului!

   Ce-i freaca pe europeni ce fac "mujicii" cu "democratura" sau cu "dictatura" ? Mai bine s-ar apuca sa aiba grija de "democratia" europeana care este din ce in ce mai contestata din interior.

   Propaganda sovietică alimentează constatul din interior, dar nu prinde. :

  ...

  De-aș fi fost și eu copilul ei, la fel m-aș fi raportat la mama Rassia.

  Tratatele EU au fost concepute pentru apararea pacii in Europa, e o eroare groaznica continua incalcare a fundamentelor EU pentru situatii particulare. Se creeaza un precedent, apar alte situatii conflictuale si liderii EU vor gasi alte justificari Este o escalada continua spre razboi impotriva vointei si a opozitiei populatiei! Solutia problemelor este PACEA si toleranta intre popoare, libertatile cetatenesti si aplicarea economiei de piata autentica pe baza economice. Nu vad la politicieni nici macar minima atitudine de a apara tratatele la care noi am aderat cu speranta ca va fi pace! Poate vor sa i si laudam ca dau acest exemplu cumplit de supusenie rusinoasa care impinge tara spre razboi.?!? ... Pas cu pas! Asta e noua ordine care ni se propune? Adica Iohanis scrie catre parlament ca da liber la miscari de armate in tara si parlamentul aplauda, urale si ovatii ca pe timpul lui Ceausescu?! Gen Balaceanu pluseaza ca sa... Dea toata Dobrogea la nato, ca ce sa faca Romania cu iesire la mare, nu? Daca asta e Balaceanu, nu e roman si propun sa i se retraga cetatenia!

  1. Se respinge propunerea ta, basca nu e posibila atat timp cat e nascut in Romania si e singura lui cetatenie! Ne inarmam ca sa nu vina mujicia peste noi! Pacea si toleranta intre popoare se face cu acordul ambelor parti! In cazul de fata mujicii nu-s de acord, asa ca ... trebe restabilita pacea cu forta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb