Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

COMISIE SENAT:Angajatorii, scutiţi de la plata a 50% din CAS, dacă angajează tineri

Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Angajatorii, scutiţi de la plata a 50% din CAS, dacă angajează tineri

O iniţiativă legislativă de modificare a Codului fiscal, semnată de mai mulţi deputaţi PDL şi de la minorităţi, depusă la Senat, prevede că angajatorii vor fi scutiţi de la plata a 50% din cotele de contribuţii sociale dacă angajează pentru o perioadă de minim trei ani tineri până în 25 de ani. Iniţiativa legislativă este semnată de deputaţii Viorel Cărare (PDL), Ghervazen Longher (grupul minorităţilor), Adrian-Miroslav Merka (grupul minorităţilor), Marius Neculai (PDL), Adrian Henorel Niţu (PDL) şi Teodor-Marius Spînu (PDL).

Potrivit proiectului de lege, citat de Mediafax, angajatorii sunt scutiţi de la plata a 50% din contribuţiile sociale obligatorii datorate la bugetul asigurărilor sociale de stat dacă creează locuri de muncă şi angajează, pentru o perioadă de minim trei ani, tineri de până la 25 de ani, care urmează o instituţie de învăţământ superior sau sunt absolvenţi de facultate.

Perioada de scutire pentru plata contribuţiilor de către angajator este de trei ani.

Potrivit proiectului de lege, reducerea contribuţiilor sociale obligatorii datorate de angajator se poate acorda numai în condiţiile în care angajatorul nu a efectuat dis-ponibilizări de personal, din iniţiativa sa, în ultimele trei luni de la solicitarea scutirii de la plată.

Facilitatea se va aplica angajatorilor începând cu luna următoare stabilirii raporturilor de muncă. În situaţia în care stabilirea raporturilor de muncă se realizează cu data de întâi a lunii, scutirea de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajatori se acordă începând cu această dată, mai prevede propunerea legislativă.

Potrivit expunerii de motive, iniţiatorii arată că în România şomajul în rândul tinerilor a crescut alarmant în ultimii ani, mai ales şomajul în rândul tinerilor în vârstă de până la 25 de ani.

"În prezent, în jur de 80.000 de absolvenţi de liceu şi facultate nu reuşesc să-şi găsească o slujbă şi un loc decent în societate, anul trecut aproximativ 22% din tineri nefiind încadraţi în muncă, procentul fiind în creştere alarmantă", se mai arată în document.

Iniţiatorii precizează că această propunere legislativă ar duce la crearea unei măsuri active pentru stimularea creării de noi locuri de muncă în rândul tinerilor, cu efecte pozitive pentru creşterea ocupării forţei de muncă, reducerea şomajului şi creşterea veniturilor la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, dar şi la bugetul asigurărilor de sănătate sau la cel de şomaj.

Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice şi va fi dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea deputaţilor PDL şi ai minorităţilor, precizând, însă, că este necesar un punct de vedere al Guvernului, în condiţiile în care legea afectează bugetul de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

24 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1883
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5207
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3309
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2556

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie