CONDUCEREA CEZ A CONFIRMAT ŞTIREA DIN ZIARUL BURSA:CEZ vrea să-şi vândă afacerea din România ca să investească în centrale nucleare

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 mai 2019

CEZ vrea să-şi vândă afacerea din România ca să investească în centrale nucleare

Grupul ceh intenţionează să vândă activele din Bulgaria, România, Turcia şi Polonia, ca să se concentreze pe piaţa internă

Informaţiile publicate săptămâna trecută de Ziarul BURSA potrivit cărora CEZ vrea să-şi vândă activele din ţara noastră şi să se concentreze pe investiţiile în centrala nucleară din Cehia au fost confirmate oficial, ieri, de CEO-ul companiei, Daniel Benes, într-un interviu acordat cotidianului Hospodarske Noviny. Acesta a precizat că grupul ceh intenţionează să vândă activele din Bulgaria, România, Turcia şi Polonia, ca să se concentreze pe piaţa internă.

"În cadrul acestei strategii noi, dorim să părăsim Bulgaria în următorii ani. Luăm în considerare un exit din România, din Turcia şi ne gândim să părăsim Polonia, unde avem două termocentrale pe cărbune, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale grupului", a spus oficialul CEZ. În opinia sa, vânzarea activelor respective, după o expansiune balcanică ce a avut probleme în unele pieţe, ar putea aduce companiei "mai multe zeci de miliarde de coroane".

În Bulgaria, CEZ se află deja în negocieri cu o companie locală, Eurohold, pentru a vinde activele de acolo, după o încercare eşuată de vânzare către o altă companie bulgară, anul trecut.

În ţara noastră, CEZ a cumpărat, în 2005, fosta filială de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Oltenia. Grupul deţine şi cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de 600 de MW, de la Fântânele-Cogealac. Compania şi-a încetinit, puţin câte puţin, expansiunea în Balcani în ultimii ani, după ce a investit masiv în regiune în urmă cu peste un deceniu.

Printre altele, Benes a spus că proiectele franceze ar urma să fie menţinute, pentru moment.

Acţionarii grupului deţinut în proporţie de 70% de statul ceh urmează să voteze noua strategie în cadrul Adunării Generale Anuale din 26 iunie, potrivit lui Benes.

Oficialul a anunţat că această strategie se va concentra pe proiectele nucleare şi bazate pe cărbune, pe modernizarea distribuţiei şi îmbunătăţirea serviciilor energetice de business în Republica Cehă şi în ţările vecine - Slovacia, Germania şi Polonia.

Aproximativ jumătate din producţia tradiţională de energie a CEZ provine din domeniul nuclear.

CEZ se pregăteşte pentru investirea într-o posibilă construcţie a noilor centrale nucleare, de câteva miliarde dolari, în următoarele decenii. Conform surselor noastre, grupul ceh intenţionează să finanţeze construcţia centralei nucleare din Cehia cu banii obţinuţi din vânzarea business-urilor din alte ţări.

Recent, premierul ceh, Andrej Babis, a prezentat planurile guvernului său pentru construcţia de noi reactoare nucleare, apreciind că statul ar trebui să aibă controlul asupra proiectului, astfel încât să poată opri lucrările dacă preţul energiei electrice nu mai susţine proiectul.

Potrivit Reuters, centralele nucleare pe care grupul de utilităţi CEZ, controlat de statul ceh, le are la Dukovany şi Temelin, asigură aproximativ 38% din necesarul de energie electrică al Cehiei. Conform calendarului actual, centrala de la Dukovany ar urma să funcţioneze până în anul 2035.

Guvernul de la Praga se aşteaptă să semneze un contract cu grupul de utilităţi CEZ pentru construcţia unuia sau mai multor reactoare nucleare la Dukovany, o licitaţie urmând să fie organizată la finele lui 2020, pentru ca un furnizor să fie selectat până în 2024.

În luna februarie, premierul Babis a subliniat că Guvernul ceh nu va oferi CEZ o garanţie de stat nelimitată, iar compania de utilităţi va trebui să acopere orice costuri suplimentare care nu sunt provocate de stat sau organismele străine de reglementare.

În cadrul unei conferinţe pe teme de profil, oficialul din Cehia a menţionat: "Obiectivul principal al statului ar trebui să fie acela de a prelua controlul asupra construcţiei de noi capacităţi nucleare. Statul ar urma să obţină acest control prin semnarea unui contract cu CEZ cu privire la lucrările de construcţie. Aceasta este o soluţie mai simplă şi mai favorabilă pentru consumatori decât garanţiile de stat, care ar însemna, practic, un cec în alb".

Guvernul din Cehia analizează de ceva vreme cum să finanţeze un program în valoare de mai multe miliarde de dolari destinat extinderii centralelor nucleare deţinute de CEZ, înainte ca unele dintre actualele unităţi să ajungă la sfârşitul duratei de funcţionare, a scris în februarie Economica.net.

Anterior, CEZ a criticat ideea organizării unei licitaţii pentru construcţia de noi reactoare fără obţinerea unei garanţii de la stat, însă premierul Babis susţine că CEZ poate finanţa singură un astfel de proiect.

Unii acţionari minoritari de la CEZ s-au arătat îngrijoraţi că un program de construire de noi reactoare ar afecta dividendele plătite de CEZ, dacă grupul va fi obligat să finanţeze acest program din surse proprii.

Directorul general de la CEZ, Daniel Benes, a spus că cel mai bun model pentru extinderea centralelor nucleare nu a fost încă stabilit şi că niciun plan nu trebuie să îi afecteze pe acţionarii minoritari. Benes a declarat că detaliile contractelor ar putea fi elaborate până la sfârşitul verii.

În anul 2014, CEZ a abandonat un plan destinat construirii de noi reactoare nucleare, după ce nu a reuşit să primească garanţii de stat cu privire la preţul energiei electrice.

De data aceasta o serie de firme din Rusia, China şi SUA ar urma să fie interesate de acest proiect, care se anunţă a fi cea mai mare licitaţie organizată vreodată în Cehia. Cei şase ofertanţi potenţiali sunt: grupul chinez CGN, Atmea, un joint venture între Mitsubishi Heavy Industries şi EDF Group, grupul american Westinghouse, grupul sud-coreean KEPCO, grupul francez Areva şi cel rus Rosatom.

Printre altele, Benes a mai amintit că CEZ are drept obiectiv creşterea EBITDA la 75 miliarde coroane (3,26 miliarde dolari) în 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane în 2018.

Planul CEZ de a vinde activele din România nu are legătură cu piaţa locală, ci face parte din strategia companiei-mamă care priveşte mai multe ţări, însă nu există o presiune de retragere a investiţiilor într-un timp scurt, au precizat, ieri, reprezentanţii companiei, potrivit Agerpres. Sursele citate apreciază că procesul de vânzare va începe după aprobarea în Adunarea Generală, în luna iunie: "Actualizarea strategiei trebuie mai întâi discutată şi apoi aprobată în cadrul Adunării Generale din luna iunie. Procesul de vânzare nu poate începe mai devreme de acest moment. Prin urmare, ne aflăm într-un stadiu incipient. Vânzarea nu este o chestiune care se poate concretiza în următoarele luni. (...) Procese similare se derulează în prezent şi în alte ţări în care CEZ este prezentă. Operaţiunile din România au rezultate foarte bune şi nu există o presiune de retragere a investiţiilor într-un timp scurt".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.

Curs valutar BNR

25 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0105
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5228
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4892
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.0052

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro