Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ", EDIŢIA A II-A / ION LUNGU, AFEER:"Investiţiile din energie trebuie reanalizate în contextul scăderii consumului"

E.D.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Investiţiile din energie trebuie reanalizate în contextul scăderii consumului"

Ţara noastră trebuie să fie atentă la deciziile cu privire la marile investiţii în energia electrică, spune Ion Lungu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), care precizează că suntem în urmă cu nouă ani din punctul de vedere al consumului, respectiv la nivelul anului 2005.

"Anul 2009 a adus o scădere dezastruoasă în consumul de energie electrică", a declarat Ion Lungu, precizând că ulterior consumul şi-a mai revenit pentru ca din 2013 să scadă din nou.

În aceste condiţii, reprezentantul AFEER consideră că ar trebui identificată nevoia reală de investiţii în partea de producţie a energiei electrice şi trebuie luate decizii atent, deoarece riscăm să ajungem la situaţia din energia regenerabilă, care este considerată "oaia neagră a sistemului energetic", adică să investim mult mai mult decât pot suporta consumatorii: "În urmă cu doi-trei ani, să avem multe capacităţi de energie regenerabilă era un deziderat. Acum producţia de energie verde este considerată oaia neagră a industriei. Nici asta nu este corect. Trebuie să existe un echilibru între consum, gradul de suportabilitate şi interesul investitorilor".

Potrivit domniei sale, recent s-a produs o decuplare a evoluţiei consumului de energie de Produsul Intern Brut, în sensul că, deşi înregistrăm o creştere a PIB-ului, consumul, în schimb, a scăzut.

O problemă din cadrul sectorului energetic pe care a mai ridicat-o preşedintele AFEER a fost necesitatea reintroducerii contractelor bilaterale negociate direct. Ion Lungu a propus ca societăţile de stat să impună tranzacţionarea transparentă pe pieţele OPCOM societăţilor deţinute de stat pentru a preveni actele de corupţie.

Preşedintele AFEER consideră că riscul legislativ este unul foarte mare în sistem, având în vedere desele schimbări privind regulamentele de tranzacţionare. Furnizorii s-au mai plâns că pe o piaţă în care tranzacţiile transparente sunt obligatorii, autorităţile sunt complet netransparente când vine vorba de modificărei legislative fie prin neconsultarea pieţei fie prin ignorarea opiniei operatorilor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS