CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE / MINISTRUL EUGEN TEODOROVICI:"Eliminăm excesul de reglementare din accesarea fondurilor europene"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Fonduri Europene #Fonduri Europene / 14 iunie 2013

Beneficiarii privaţi ar putea să nu mai fie obligaţi să organizeze licitaţii

Excesul de reglementare este unul dintre factorii care au înfrânat puternic absorbţia fondurilor europene, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene. Domnia sa a precizat: "De exemplu, am constatat că beneficiarii privaţi ai fondurilor sunt obligaţi să facă licitaţii, deşi nicăieri în procedurile Uniunii Europene nu este stipulat aşa ceva. Uniunea Europeană impune organizarea licitaţiilor doar pentru beneficiarii din sistemul public. Vreau să elimin această obligaţie pentru beneficiarii privaţi. Sper ca, în perioada imediat următoare, să primim răspunsul de la Comisia Europeană pe această temă şi companiile private să poată derula mult mai repede proiectele".

Ministrul Teodorovici a subliniat că este optimist privind accelerarea absorbţiei fondurilor europene, în urma măsurilor pe care le-a luat în acest an, precum simplificarea procedurilor birocratice din derularea proiectelor: "Sunt conştient că gradul actual de absorbţie de 15% este foarte mic. Suntem pe ultimul loc în Europa. Dar Guvernul are voinţa politică să facă tot ce este necesar pentru creşterea gradului de absorbţie. Până la finalul lunii iulie, vreau să rezolvăm toate restanţele de evaluare şi implementare a proiectelor. Anul acesta trebuie să trimitem facturi de peste 6 miliarde de euro ca să evităm riscul de dezangajare".

Ministerul Fondurilor Europene a făcut toate demersurile necesare pentru extinderea cu un an a perioa-dei de cheltuire a fondurilor şi aşteaptă răspunsul Comisiei Europene în acest sens.

Ministrul Teodorovici a subliniat: "Asta nu înseamnă că se schimbă termenul final în care trebuie să ne încadrăm pentru plăţi. Dacă nu cheltuim cât mai mult din fondurile alocate în acest an, punem presiune pe anii următori. Nu vreau să ne demobilizăm plecând de la experienţa absorbţiei de până acum. Cred că suntem capabili să avem o absorbţie mult mai bună şi am luat foarte multe măsuri în acest sens. Diferenţa dintre noi şi alte ţări este pragmatis-mul. Alte ţări şi-au asumat anumite decizii. Noi nu am avut acest curaj în ultimii ani. Aceste lucruri trebuie să se schimbe".

În prezent, corecţia financiară este de circa 700 milioane de euro în cadrul programelor finanţate din fonduri comunitare, din cauza problemelor identificate de Comisie în cadrul achiziţiilor publice derulate. Eugen Teodorvici a subliniat: "Exis-tă o directivă nouă europeană aproape de finalizare în domeniul achiziţiilor publice. La finalul lunii septembrie este termenul estimat de adoptare a acestei directive. Noi mergem cu modificarea legislaţiei noastre în paralel, ca să putem introduce rapid în Guvern legea de trans-punere a aces-tei directive, cu tot cu normele de aplicare".

Programele operaţionale care sunt, în prezent, blocate vizează Competitivitatea (POS CCE) şi Transporturile (POST). Ministerul accelerează evaluarea celor câteva mii de proiecte din POS CCE şi va lansa, în curând, call-uri pentru fondurile necontractate. În acest context, Eugen Teodorovici a amintit că ministerul a semnat acordul cadru cu 39 de companii pentru recrutarea experţilor pentru evaluarea şi selecţia proiectelor.

Au fost lansate noi call-uri pe programul POS DRU (Dezvoltarea resurselor umane). Astfel, în luna iunie sunt aşteptate companiile care să acceseze, în cadrul acestui program, suma de 350 milioane euro.

Ministerul Fondurilor Europene continuă demersurile la Comisia Europeană pentru a putea deconta, din fondurile comunitare alocate perioadei 2007-2013, mari proiecte din infrastructura de transport şi de mediu, care nu au fost incluse în programe şi care sunt executate din bugetul public. Astfel, ţara noastră are şansa să mai atragă încă 800 milioane de euro.

Discutând cu beneficiarii proiectelor pe fonduri europene despre gradul de calificare a funcţionarilor care lucrează în domeniu, Eugen Teodorovici a afirmat: "Constat că pe măsură ce românii se înmulţesc în funcţii la Comisia Europeană, pentru România merge mai rău. Românii sunt cei mai duri auditori. Parcă vor să demonstreze ceva şi fac excese. Mi s-a întâmplat să se interpreteze eronat un document bine întocmit. Sper să nu mai avem astfel de probleme în viitor".

Domnia sa a mai spus că Guvernul a aprobat o Ordonanţă potrivit căreia cei care se angajează în administraţie publică pe domeniul fondurilor europene nu vor mai avea salarii minime pentru perioada de probă, ci vor primi remuneraţii corespunzătoare posturilor ocupate încă din prima zi de lucru.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu inteleg ce se intampla in Romania. Am un proiect aprobat de un an-jumate, platesc dobanzi la banca ,ma apropii de faliment. Pana la accesarea de "fonduri" aveam toate datoriile la zi. Acum ne luptam sa supravietuim, iar statul spune ca avem absorbtie 13% restul se intorc la UE.

    Dl. ministru Teodorovici poate ma ajutati.

    cu stima Durnea 

    1. Buna ziua! Daca doriti, ne puteti da mai multe detalii despre problemele intampinate de dvs. la adresa redactia@bursa.ro. Va multumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

21 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9449
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3614
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9178
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.2300

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro