CONFERINTA "INFRASTRUCTURA SI IMOBILIARELE - DOMENIILE CHEIE PENTRU DEZVOLTAREA ECONOMICA" / SPECIALIŞTII:"Prudenţa este obligatorie ca să nu intrăm într-o nouă bulă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii /

"Prudenţa este obligatorie ca să nu intrăm într-o nouă bulă"

Pe piaţa imobiliară din ţara noastră semnalele sunt pozitive, potrivit celor mai mulţi dintre specialiştii de profil, care subliniază că, în acest an, au fost înregistrate creşteri importante în domeniu, tranzacţionându-se chiar mai mult decât în perioada 2007-2008.

În cadrul Conferinţei "Infrastructura şi imobiliarele - domeniile cheie pentru dezvoltarea economiei", organizată de ziarul BURSA, aceştia au vorbit chiar despre un nou boom, avertizând, însă, că prudenţa este obligatorie.

Andreea Comşa, managing director în cadrul Premier Estate, a subliniat că cei patru factori decisivi care stau la baza creşterii imobiliare sunt Programul Prima Casă, TVA de 5%, accesibilitatea creditelor ipotecare şi reducerea dobânzilor la depozite. "Dacă aceşti factori se schimbă, am putea asista la o nouă dezamăgire", este de părere domnia sa.

Sunt, însă, şi voci mai prudente, care apreciază că afirmaţiile precum cele de mai sus sunt mult prea optimiste.

Alături de alţi analişti, Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), apreciază că reprezentanţii companiilor de consultanţă se hazardează să facă previziuni îndrăzneţe, subliniind că Europa se pregăteşte de o nouă recesiune.

Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), consideră că ne-am putea confrunta cu o nouă bulă imobiliară, adăugând că putem ocoli acest lucru dacă identificăm instrumentele necesare în acest sens.

Jucătorii din piaţă au precizat că majoritatea tranzacţiilor (cele mai multe dintre ele efectuate prin Programul Prima Casă) sunt finanţate din surse proprii, achiziţiile de peste 100.000 de euro fiind susţinute din credite bancare, contractate în special de la instituţiile care au finanţat proiectele respective.

Peste 100 de persoane din sectorul imobiliar şi alte domenii conexe au participat, ieri, cu interes la conferinţa organizată de ziarul BURSA, cu sprijinul partenerilor Genesis Development, Vlad Group, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, Euro Insol, Premier Estate, Sema Parc şi Regatta.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria BankAdvertisement
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS