CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ" Remus Dănilă, BVB: "Piaţa de capital este la nivelul la care poate fi o alternativă serioasă pentru finanţarea economiei"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 mai

Remus Dănilă, BVB: "Piaţa de capital este la nivelul la care poate fi o alternativă serioasă pentru finanţarea economiei"

"Credem în complementaritatea sectorului bancar cu piaţa de capital"

Piaţa noastră de capital a ajuns la nivelul la care poate fi o alternativă serioasă pentru finanţarea economiei, deoarece în ultimii ani a acumulat o bază foarte solidă de capital şi investitori, a afirmat Remus Dănilă, Business Development & IR Director în cadrul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Remus Dănilă a spus: "Piaţa de capital din România şi Bursa de Valori Bucureşti s-au făcut mari. Valoarea de piaţă a companiilor listate la BVB a depăşit 68 miliarde de euro şi suntem undeva cu 50% peste Ungaria şi Cehia, ţări la care ne uitam de jos în sus cu 15 ani în urmă. Volumele de tranzacţionare sunt similare cu ale celor două ţări. În ceea ce priveşte finanţările, pe segmentul acţiunilor am avut anul trecut Hidroelectrica, cel mai mare IPO din Europa, nu doar din regiune. Ca număr de finanţări au fost peste 30 de companii private, care au strâns peste 700 milioane de euro de pe bursă, doar prin emisiuni de acţiuni. Din nou suntem mult peste pieţele din regiunea noastră".

Reprezentantul BVB a adăugat: "În ceea ce priveşte performanţa, în ultimii zece ani, indicele principal al BVB, incluzând şi dividendele, a avut o apreciere de 430%, în vreme ce Ungaria şi Cehia s-au dublat, iar Polonia este la plus 40%. Acest lucru înseamnă că România a făcut multe lucruri bine în ultimii zece ani, pentru că bursa este acum o oglindă destul de bună a economiei. Să nu uităm că cele mai mari companii, atât de stat, cât şi majoritar private din sectorul energetic sunt listate, de asemenea cea mai mare bancă şi banca numărul patru din sistem sunt listate. Liderii pieţelor de healthcare, de telecomunicaţii, mulţi jucători din agribusiness, jucători din sectorul produselor de larg consum, real estate, transport, logistică, toate sunt companii listate".

În ceea ce priveşte investitorii, Remus Dănilă a punctat că "piaţa s-a maturizat", în condiţiile în care activele fondurilor de pensii, ce au o politică orientată pe valoare şi pe termen lung, au depăşit 25 miliarde de euro.

"De asemenea, baza de investitori individuali, persoane fizice din România, a crescut de la 55.000 în anul 2019 la 180.000 în prezent. Spre deosebire de perioada 2007-2008, acum foarte mulţi bani se îndreaptă spre companii solide. Mulţi investitori au strategii bazate pe value, pe dividende şi vedem foarte multe investiţii în ETF-uri, în fonduri care urmăresc indicele, care este instrumentul ce oglindeşte performanţa pieţei şi care este, probabil, cel mai puţin volatil. Investiţiile mari din indice demonstrează o maturizare semnificativă a bazei de investitori", a spus Remus Dănilă.

Conform reprezentantului BVB, sectorul bancar şi piaţa de capital sunt complementare pentru finanţarea economiei.

"Credem că piaţa noastră de capital a ajuns la nivelul la care poate fi o alternativă serioasă pentru finanţarea economiei, pentru că a acumulat o bază foarte solidă de capital", a afirmat Remus Dănilă, concluzionând: "Piaţa are un istoric de zece ani de performanţe foarte bune, de finanţări reuşite pentru companii din diferite sectoare şi poate participa foarte activ la dezvoltarea segmentelor strategice. De asemenea, credem în complementaritatea sectorului bancar cu piaţa de capital. Am auzit de multe ori antreprenori al căror dialog este mult mai uşor cu banca, în condiţiile în care aceştia au deschise linii şi cu piaţa de capital. Vorbim de un risc care este distribuit. Banca nu îşi mai asumă întregul risc, ci este preluat parţial şi de nişte cumpărători de obligaţiuni, de cumpărători de acţiuni, astfel încât finanţarea este mult mai confortabilă pentru toată lumea".

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Ati ratat proiectul CCP.RO - si la ASF e panica ca i-ati mintit in privinta situatiei proiectului si a legalitatii noului sediu. Nu scapati baieti. Noua conducere a autorizat piata derivatelor ca apoi sa-i informati ca ati inceput renegocierea contractului solutiei soft. Ha ha.

  1. Stimate domn, dacă aveți sugestii, atunci va adresați instituției respective.

   Cititorii nu pot rezolva o problemă semnalată despre o instituție în care cititorii (acestui comentariu) nu lucrează.

  cu demografic crash abrupt la 15-14 mil?!

  s c c r e t 

  o oportunitate de finantare pt cab,frb,raiko, reit, topseeds

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb