Consiliul UE va vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen

F.D.
Internaţional / 6 octombrie

Consiliul UE va vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Consiliul UE va vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Ministrul ceh al Afacerilor de Externe, Mikulas Bek, a declarat că statele membre "se angajează să pregătească terenul pentru o discuţie concretă privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România", potrivit News.ro.

În schimb, europarlamentarul Guido Reil, din partidul "Alternative fur Deutschland", a catalogat România drept "Vestul Sălbatic" în mijlocul Europei, făcând referire la nivelurile de corupţie şi crimă organizată în cele două ţări, relatează Euractiv.com.

În 2011, subiectul a fost votat de miniştrii naţionali, dar aderarea a fost blocată de guvernele Olandei şi Finlandei, iar aderarea la Spaţiul Schengen necesită unanimitate.

"Preşedinţia cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei şi României să facă parte pe deplin din Spaţiul Schengen", a declarat ministrul ceh al Afacerilor UE, Mikulas Bek, miercuri, în timpul unei dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European.

"În acest sens, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuţie concretă privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în Consiliu, preşedinţia a facilitat vizitele experţilor în Bulgaria şi România săptămâna viitoare, aşa cum au fost stabilite de Comisie", a mai spus Bek.

O majoritate clară a deputaţilor europeni sprijină ridicarea controlului la frontieră pentru cele două ţări şi va vota o rezoluţie pe această temă în sesiunea plenară din perioada 17-20 octombrie.

Doar gruparea Identitate şi Democraţie (ID) este împotrivă. Guido Reil, din partidul "Alternative fur Deutschland", a catalogat România drept "Vestul Sălbatic" în mijlocul Europei, făcând referire la nivelurile de corupţie şi crimă organizată în cele două ţări.

"Avem două state membre UE care îndeplinesc toate condiţiile pentru a adera la acest domeniu. Sunt pregătiţi pentru Schengen, dar încă aşteaptă unda verde a Consiliului din 2011. Au trecut 11 ani, dar nu a fost înregistrat niciun progres. Acest lucru este pur şi simplu inacceptabil", a declarat preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

"Nu există clasa întâi şi a doua sau nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei şi României acest succes. Au făcut toţi paşii necesari şi permiteţi-mă să-i asigur pe prietenii noştri din Sofia şi Bucureşti: aveţi sprijinul nostru, locul vostru este în Schengen", a adăugat el.

În mod similar, preşedinta S&D, Iratxe, Garcia Perez a descris "blocada în Consiliu" ca fiind "discriminatorie".

"Vorbim mult despre solidaritate, dar trebuie să se aplice tuturor. Nu poţi cere solidaritate din partea Bulgariei şi României când Uniunea Europeană nu îşi respectă propriile angajamente. Este cea mai bună reţetă pentru a alimenta nemulţumirea faţă de Europa şi sprijinul pentru mesajele populiste antieuropene", a adăugat ea.

Stânga susţine decizia, dar consideră că există un model de schimb între libertatea de mişcare şi violenţa împotriva migranţilor şi refugiaţilor la graniţe.

"Cred cu tărie în libera circulaţie a tuturor, dar mi se pare foarte greu să separ extinderea Schengen de violenţa care are loc la marginile Europei", a declarat Clare Daly.

"UE pare să fi dezvoltat un obicei de a recompensa comportamentul îngrozitor cu libera circulaţie", a mai spus ea, menţionând Bulgaria şi România.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro