Controversă aprinsă în jurul aditivilor alimentari

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar /

Controversă aprinsă în jurul aditivilor alimentari

Industria alimentară are o problemă majoră cu aditivii alimentari, dar în ciuda multiplelor semnale de alarmă, lucrurile se mişcă greu în direcţia corectă. Pare greu de crezut, dar, conform unor studii, consumatorii îşi riscă sănătate consumând anumite alimente. Pe de altă parte, reprezentanţii industriei susţin că aditivii nu sunt "periculoşi".

Un sfert dintre aditivii alimentari autorizaţi în produsele alimentare comercializate în Europa trebuie să fie interzişi din cauza "'riscurilor'' pe care le prezintă asupra sănătăţii, conform unei compilaţii a rezultatelor studiilor, publicată de grupul francez pentru apărarea drepturilor consumatorilor UFC-Que Choisir, relatează AFP, citat de Agerpres. Asociaţia, care estimează că evaluarea oficială a aditivilor la nivel european s-a "împotmolit din cauza lipsei resurselor umane, financiare şi analitice'', a decis revizuirea cercetărilor publicate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) şi a conceput o grilă de evaluare a aditivilor alimentari permişi, a celor consideraţi acceptabili şi a celor care ar trebui evitaţi.

Nitraţii şi nitriţii prezenţi în jambon (E249, E250, E251, E252) şi care prezintă un risc crescut pentru cancerul de colon, caramelurile cu sulfit de amoniu (E150c, E150d) suspectate a fi cancerigene şi coloranţii azoici prezenţi în produse de cofetărie (E102, E104, E110, E122, E124, E129) riscând să provoace hiperactivitate la copii sunt blamate de asociaţia franceză: "Dintre peste trei sute de aditivi autorizaţi, analiza noastră arată că optzeci şi şapte, adică peste un sfert, sunt de evitat sau sunt puţin recomandabili. Expunerea zilnică la aceste molecule, ani la rând, sporeşte şi mai mult riscurile. Acestea sunt utilizate în mod masiv în produsele alimentare industriale, inclusiv în cele ale unor mărci importante''.

Grupul, care pune la dispoziţia consumatorilor o bază de date cu aceşti aditivi clasificaţi de la 1 (acceptabil) la 4 (de evitat), consideră că autorităţile comunitare dau dovadă de "laxitate" în evaluarea acestor substanţe diferite. Potrivit asociaţiei, această evaluare "constă în general într-o banală relecturare a studiilor furnizate chiar de producătorii de aditivi'' şi lasă să planeze o "îndoială cu privire la transparenţa şi exhaustivitatea cercetărilor conduse de industria de prelucrare, care are toate interesele să prezinte doar studiile ce permit ca moleculele lor să fie acceptate".

Prin urmare, asociaţia solicită autorităţilor europene "să pună în aplicare o evaluare realmente independentă cu privire la pericolul reprezentat de aditivi, plecând de la studiile finanţate de un fond susţinut de producători'' şi face apel "la interzicerea celor optzeci şi şapte de aditivi ale căror riscuri sunt recunoscute de experţii noştri, pe baza studiilor ştiinţifice".

"Adevărul despre aditivi Sarcina de a-i face cunoscuţi revine autorităţilor ştiinţifice şi autorităţilor publice, nu unei publicaţii pentru publicul larg", se arată într-un comunicat emis de Asociaţia Naţională a Industriei Alimentare (ANIA) din Franţa. ANIA consideră că aceste ingrediente nu sunt periculoase.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Nu sunt periculoase pentru ei,poate maninca alte produse.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
daccaworking.ro
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS