Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

CORIDOARE ENERGETICE"Nord Stream" funcţionează la capacitate maximă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Nord Stream" funcţionează la capacitate maximă

Dezvoltatorii proiectului intenţionează să extindă conducta de gaze cu alte două ramificaţii 

Conducta de gaze "Nord Stream" funcţionează, de ieri, la capacitate maximă, după cum a anunţat preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

În cuvântul său adresat celor prezenţi la festivitatea de punere în funcţiune a noii porţiuni de conductă, şeful statului rus a declarat, citat de "Vocea Rusiei": "Astăzi, pentru noi, are loc un eveniment de mare importanţă. S-a încheiat construirea celei de-a doua ramificaţii, iar conducta «Nord Stream» începe să func-ţioneze la capacitate maximă. Consumatorii europeni vor putea să primească anual până la 55 miliarde metri cubi de gaze ruseşti".

"Nord Stream" trece prin apele teritoriale a cinci state baltice, reprezentând o investiţie de 6,4 miliarde euro, bani atraşi prin cele mai mari bănci din lume.

Experţii spun că proiectul este unul dintre cele mai de succes din Europa şi că trebuie continuată construcţia lui.

Potrivit preşedintelui Putin, la realizarea proiectului au contribuit companii ruseşti, italiene, germane şi japoneze.

"S-au rezolvat sarcini tehnologice unice. În mai puţin de doi ani şi jumătate, pe fundul Mării Baltice s-au construit două mii şi jumătate de kilometri de conducte. Lucrările s-au făcut în condiţii dificile, în largul mării, la mari adâncimi. S-au aplicat metode inovatoare", a mai spus şeful Rusiei, adăugând că, în studiile ştiinţifice ecologice, au fost investite pes-te 100 de milioane de euro.

"Nord Stream" poate funcţiona complet în regim automat, sub controlul permanent al centrului de coordonare, fără staţii de comprimare intermediare, ceea ce va permite reducerea cheltuielilor de exploatare şi scăderea emisiilor de dioxid de carbon.

Noua conductă este capabilă să satisfacă necesitatea Europei, în creştere, de resurse energetice, potrivit lui Vladimir Putin.

"Gazul se va livra direct, pe cel mai scurt traseu, care leagă cele mai mari zăcăminte gazeifere ruseşti de pieţele din Europa, fără riscuri de tranzit - în mod stabil şi fără întreruperi. Garantăm acest lucru", a mai precizat preşedintele Rusiei, arătându-şi speranţa că şi Uniunea Europeană va contribui la folosirea eficientă a potenţialului "Nord Stream".

"Nord Stream" transportă gaze ruseşti traversând Marea Baltică spre Germania. Primul tronson al proiectului a fost inaugurat în noiembrie anul trecut şi are o capacitate maximă anuală de 27,5 miliarde metri cubi de gaze. La capacitate maximă, cele două tronsoane transportă 55 miliarde metri cubi de gaze.

"Gazprom" deţine 51% din "Nord Stream", "Wintershall" şi E.ON din Germania - câte 15,5%, iar "Gasunie" (Olanda) şi "GDF Suez" (Franţa) - câte 9%.

Rusia este principalul furnizor de gaze al Europei, peste 80% din exporturile sale fiind trransportate prin reţeaua Ucrainei. Conflictele legate de preţul de tranzit şi de preţul pentru gazul importat de Ucraina din Federaţia Rusă au condus la multe întreruperi în alimentarea cu gaze a Europei. Astfel, Rusia a căutat soluţii alternative de transport.

Decizia de a construi un nou gazoduct a fost adoptată în anul 2005, însă componenţa investitorilor a fost stabilită abia în 2010.

Acţionarii "Nord Stream" nu vor să se oprească la acest stadiu al proiectului, intenţionând să extindă conducta prin construirea a încă două ramificaţii, dintre care una se va îndrepta spre Marea Britanie.

Acţionarii consorţiului "Nord Stream" au aprobat, ieri, derularea unui studiu de fezabilitate cu privire la construirea a două noi linii, cea de-a treia şi a patra, pentru exportul de gaze naturale din Rusia spre Europa.

Potrivit unui comunicat de presă, acţionarii au adoptat o rezoluţie conform căreia o nouă companie, care va fi înfiinţată în al doilea trimestru al anului următor, va fi însărcinată cu dezvoltarea acestui proiect.

Directorul Gazprom Aleksei Miller a precizat că un memorandum de înţelegere cu privire la noile linii ale "Nord Stream" va fi semnat până la finele acestui an.

Domnia sa a declarat: "Construcţia celei de-a treia şi a patra linii a fost acceptată ca fiind viabilă din punct de vedere economic şi tehnic".

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a subliniat importanţa proiectului "Nord Stream", precizând: "Astăzi se încheie cu succes unul din cele mai ambiţioase proiecte ale timpului nostru în sfera infrastructurii energetice. Darea în exploatare a celei de a doua ramificaţii a gazoductului «Nord Stream», demonstrează că parteneriatul energetic dintre Rusia şi UE are o bază solidă. Parteneriatul nostru echitabil pe termen lung aduce beneficii evidente pentru ambele părţi: Europa obţine o mai mare fiabilitate a aprovizionării, iar Rusia, la rândul său, asigură o cerere stabilă şi vânzări profitabile de gaze naturale".

Premierul olandez Mark Rutte a spus că proiectul poate fi considerat revoluţionar, din toate punctele de vedere. Domnia sa a apreciat: "Aceasta este o abordare absolut nouă pentru atingerea obiectivelor. Îi felicit pe toţi cu aceste rezultate remarcabile. Agenţia Internaţională pentru Energie a numit acest lucru «Epoca de aur a industriei gazelor». Şi nu fără motiv: gazul este cea mai ieftină şi curată materie primă, în comparaţie cu alte surse de energie".

Preşedintele Franţei Francois Hollande a relevat importanţa ecologică a acestui proiect, declarând: "Construirea acestei ramificaţii submarine cu o lungime de 1.220 de kilometri satisface cele mai înalte cerinţe, între care şi ecologice. «Nord Stream» aduce, de asemenea, o contribuţie importantă la asigurarea securităţii energetice a Europei, prin diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaz".

Opinia Cititorului ( 5 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Frumos,util,interesant ce spune dl Putin. Nu sdbapreciez calitatile dlui Putin,indemnat de conationalii sai sa iasa la pensie.Chestiunea este alta: cat timp va functiona acest obiectiv maret,cu tehnologii multinationale? Care vor fi costurile de exploatare in timp? Rusia are resurse infinite de energie? Sau va seveni o concurenta a multinationalelor vestice in perimetrul Marii negre? Se stie ca resursele energetice ale Romanie au fost vandute de Adrian Nastase ,si Dan Ioan Popescu,unei firme obscure OMV. In mod sigur ,in timp nationalizabila. Iar cei doi puscariabili pe viata ! Acestea-s cateva opinii ,de nespecialist.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. pe marele Roiss care de curand a zis ca prin achizitionarea Petrom a obtinut marimea critica :-) Eu zic ca e sah :-) Ce zici tu?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu am motive sa ma abtin dle Virgil Bestea . Totul are o limita. In Austria se extrage petrol? Nu A fost o miscare a celor doi citati. Unul este deja la Jilava si altul va fi probabil.Alaturi de altii, fosti si actuali guvernanti. Ultimul .Dipo are un blog in care incearca sa manipuleze pe cei mai putin informati. Pentru ca veni vorba: masa critica ,din cate stiu ,se refera la cea care odata atinsa,face explozie...In ceea ce priveste Gazprom,despre carer am citit ,cel putin cat s-a publicat in limba romana./ Se pare ca prin TISE ,o subsidiara,duce tratative discrete cu Guvernul actual pentru achizitia Oltchim. Se pare, zic unele surse , mai putin ortodoxe, ca exista un interes specific motivat de cheltuielile necesare pentru alegeri ale actualului guvern.. Pentru edificarea dvs vedeti articolul : Omerta politica de A.I.Rogojan,din Cotidianul on-line scris dupa alegerile castigate de USL...Cautati pe Google: A.I.Rogojan. Sa amintesc cuvantul delicat : comision ,atunci cand se fac tranzactii de asemenea anvergura ca cel citat? Stirea o da un portal neortodox Si ca sa pun cireasa pe tort: De cand si in ca calitate,isi exprima opinia in public vizavi de resursele energetice ale tarii noastre dl George Maior seful unei institutii ca SRI?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Titlul exact al articolului citat de Aurel I Rogojan este :Omerta mafiei politice, publicat in Cotidianul ,on-line. Dati pe Google exact ca mai sus :Aurel.I.Rogojan: omerta....etc. Merita !

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   INVINGATOR draga B.G. ? Eu stiu, sau cel putin pretind, sa-mi fie scuzata ingamfarea, citind un raport financiar, auzind o tonalitate mai ridicata intr-un raspuns care ar trebui sa fie mai plictisitor decat un curs de analiza dinamica a bilantului , sau in raspunsul plin de blandete ale unui om pus la podea si care respira cu greu avand genuchiul adversarului in grumaz. Aveti aici o declaratie a unei persoane care nu este un invingator "„Wäre die OMV heute in der Größe von damals, wären wir nicht mehr lebensfähig.“ Mit diesem Satz erklärte Konzernchef Gerhard Roiss beim Osteuropa-Forum Dienstagabend in der Raiffeisenlandesbank, wie wichtig die Ostöffnung vor 22 Jahren für sein Unternehmen war – und für die österreichischen. Die OMV habe einen Markt mit stark steigendem Spritverbrauch gewonnen: plus 23 Prozent seit 2001. Die Integration der rumänischen Petrom habe ihr zudem eine kritische Größe gegeben" Pentru ca un invingator nu si-ar declasa lucratorii din tara patriotilor. Interesanta remarca unui bun prieten al meu care la Berlin a incercat sa spuna ce inseamna notiunea de nationalist la roman, complet diferita de cea inteleasa pe alte meleaguri. Trebuie sa avem ingaduinta cu cei care spun ca ne vor binele pentru ca dansii in principiu au dreptate. Noi suntem cam grei de cap atunci cand observam insa ce inseamna. Si trebuie poate inainte de toate sa intelegem ca orice tara este OBLIGATA sa adopte cea mai buna politica pentru ca cetatenilor lor sa le fie buna. Faptul ca la noi inca mai este galceava inseamna ca mai exista destule acareturi care sunt vroite, acestea intrand bineinteles la categoria de bine. Si referitor la Austria trebuie sa va dezamagesc, da trebuie sa va corectez in Austria se extrage Petrol , aproximativ 30.000 Boe (Barrelölequivalent) pe zi , in timp ce in Romania 180.000 Boe. Deci o relatie 1/6. Insa in orice statement cu icre negre si sampanie veti gasi intotdeauna sloganul Austria si Romania sunt piete nucleu pentru OMV. Acum intelegeti cu siguranta de ce dumneavoastra sunteti un invingator? Cat despre stirile neortodoxe am hotarat impreuna cu unul din cei mai buni consilieri ai mei sa devenim activi si avem in plan inaltarea unei biserici de lemn chiar in proximitatea BCE pentru ca posteritatea sa inteleaga ce a inseamna sa fii ortodox, avand in aceasta incercare langa noi si spiritul dumneavoastra patriotic si realist. O seara placuta si nu uitati ca cineva acolo sus va iubeste, la fel ca pe toti cei care indura si iarta!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS