CRISTINA CHIRIAC, CONAF: "Creşterile salariale în pandemie, o percepţie eronată a realităţii economice"

Comunicate de presă / 12 august 2020

"Creşterile salariale în pandemie, o percepţie eronată a realităţii economice"

"Creşterile salariale în pandemie nu reprezintă altceva decât o percepţie eronată a realităţii economice. Nu putem vorbi de creşteri ale salariului mediu net în domeniul HORECA atât timp cât s-a înregistrat o rată a concedierii personalului de 29% conform statisticilor din sector. Serviciile hoteliere şi de restaurant au fost cele mai afectate de pandemie, ca urmare, datele statistice pe acest fond al concedierilor sunt distorsionate şi nu reflectă situaţia din teren", este de părere preşedintele CONAF, Cristina Chiriac.

Câştigul salarial mediu brut a fost în luna iunie, conform INS, de 5369 de lei, înregistrând o creştere de 3,5%, în timp ce salariul net a fost în creştere faţă de luna precedentă cu 119 lei, respectiv 3,7%. Cele mai importante creşteri lunare ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul hoteluri şi restaurant 27,2%, urmat de fabricarea mobilei ( 17,6%), activităţi culturale şi spectacole ( 14,8%), fabricarea produselor textile (12,7%).

Raportat la creşterile salariale din luna iunie, avem o rată a somajului de 5,2%, cu un număr al şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat de 467 mii persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă ( 463 mii persoane) cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (343 mii persoane).

Cristina Chiriac declară: "Trebuie analizat întreg tabloul economic. Nu putem vorbi de creşteri de salarii când avem concedieri masive de personal.Reacţia rapidă a factorilor de decizie care au hotărât acordarea de facilităţi fiscale şi garanţii guvernamentale întreprinderilor afectate de pandemie şi persoanelor fizice aflate în cvasi şomaj au condus la recuperarea, într-o anumită măsură, a pierderilor conjucturale. Însă, nu este momentul să cuantificăm câştigul ci trebuie să continuăm măsurile de susţinere a pieţei forţei de muncă pentru a putea vorbi de creşteri salariale sustenabile şi de durată, care să se reflecte în buzunarele cetăţenilor. Când vom vedea o creştere economică bazată pe creşterea consumului ca efect al sporirii câştigurilor salariale nete, de abia atunci putem vorbi de reflectarea indicatorilor macroeconomici în realitatea economică şi nu de distorsiuni, normale de altfel, într-o situaţie de criză generalizată la nivel mondial."

CONAF continuă demersul început în 2019 în cadrul dezbaterilor "Pactul pentru Muncă", unde au fost identificate şi centralizate problemele şi soluţiile care pot stimula dezvoltarea unei pieţe a forţei de muncă flexibilă, corelată cu realitatea economică, generatoare de creştere economică durabilă şi sustenabilă. În următoarea perioadă, aceste măsuri vor fi aduse în atenţia tuturor factorilor politici şi armonizate, astfel încât să poată fi implementate prin consens politic.

Pactul pentru Muncă este un proiect iniţiat în 2019 de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dar, dar pot crește salariile și pensiile SPECIALE care aduc o contributivitate inestimabilă la impulsionarea ECONOMIEI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5749
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1357
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9082
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.1460

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb