Cushman & Wakefield Echinox: Firmele de producţie, cele mai active pe piaţa închirierii de spaţii industriale în primul trimestru

F.D.
Companii #Construcţii / 9 mai

Ştefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox

Ştefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox

Companiile au închiriat în primele 3 luni ale anului aproximativ 200.000 metri pătraţi de spaţii logistice şi industriale, cererea venind în principal de la firmele de producţie, operatorii de FMCG şi cei de logistică, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Raportat la regiune, România a înregistrat al doilea cel mai mare volum de spaţii industriale şi de logistică închiriate în primul trimestru, după Polonia, lider incontestabil al Europei Centrale şi de Est, lăsând în urmă Cehia, Slovacia şi Ungaria.

În Cehia suprafaţa tranzacţionată a fost de 160.000 metri pătraţi, în Slovacia de 107.000 metri pătraţi, iar în Ungaria companiile au închiriat 109.000 metri pătraţi spaţii industriale şi de logistică.

De remarcat activitatea firmelor de producţie pe piaţa închirierilor de spaţii logistice şi industriale la acest început de an, ponderea spaţiilor contractate de acestea în totalul volumului tranzacţionat (17%) depăşind pentru prima dată ponderile operatorilor logistici (10%) şi ai companiilor din domeniul FMCG (13%).

Cea mai mare tranzacţie încheiată în perioada analizată a fost cea realizată de compania Tenneco, în urma unui proces de tip sale & leaseback, spaţiu care este deţinut acum de WDP. Totodată Maravet a preînchiriat 11.000 de metri pătraţi în WDP Park Baia Mare, într-o tranzacţie intermediate de Cushman & Wakefield Echinox, iar Drim Daniel Distribuţie a contracat 10.000 metri pătraţi spaţii de depozitare în cadrul MLP Bucharest West.

Ştefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox, a afirmat: "Companiile de producţie încep să fie din ce în ce mai relevante pe piaţa închirierilor de spaţii industriale şi de logistică, pe de o parte pe fondul fenomenului de nearshoring, dar şi ca urmare a unor relocări de fabrici din Europa de Vest sau chiar din alte ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. De obicei firmele de producţie preferă să opereze în spaţii proprii, însă pe fondul dinamicii obiceiurilor de consum, acestea au nevoie de o flexibilitate mai mare, pe care o pot obţine prin închirierea spaţiului. Credem că această tendinţă se va accentua în perioada următoare, iar proiectele de infrastuctură în derulare vor deschide noi zone pentru investiţii în proiecte industriale."

Cererea s-a concentrat majoritar în principalele huburi logistice din România, respectiv jurul Bucureştiului (50% din volumul total) şi Ploieşti (10%) şi Timişoara (6%), interesul companiilor manifestându-se de asemenea şi pentru Iaşi, Craiova, Arad şi Oradea.

Din punct de vedere al activităţii de dezvoltare de proiecte noi, primul trimestru s-a remarcat de asemenea printr-o încetinire a investiţiilor, în condiţiile în care dezvoltatorii au adoptat o atitudine mai precaută pe fondul incertitudinilor economice şi au redus proiectele dezvoltate speculativ. Astfel, doar 50.000 de metri pătraţi de spaţii noi au fost livraţi în primele trei luni ale anului, faţă de 100.000 metri pătraţi în intervalul corespunzător din 2023. Stocul spaţiilor industriale şi de logistică a ajuns la 7,071 milioane de metri pătraţi. Rata de neocupare a fost de 6,1% în Bucureşti şi de 5,0% la nivel regional.

Dezvoltatorii au în construcţie proiecte totalizând 500.000 de metri pătraţi în diverse oraşe din ţară. Bucureştiul, Timişoara şi Braşov sunt destinaţiile preferate pentru dezvoltatori, circa 50% din proiectele care urmează să fie livrate fiind localizate în aceste hub-uri logistice, în timp ce Slatina, Arad şi Sibiu vor beneficia de asemenea de spaţii noi semnificative.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6402
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8856
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9150

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb