CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:Piaţa de investiţii din România a fost deosebit de rezistentă în faţa pandemiei în 2020

S.B.
Companii #Construcţii / 20 ianuarie 2021

Piaţa de investiţii din România a fost deosebit de rezistentă în faţa pandemiei în 2020

: În 2020, volumul total investit în active imobiliare în România a ajuns la 914 milioane EUR, o creştere de 28% faţă de 2019, fapt ce demonstrează rezilienţa pieţei de investiţii din România în perioada pandemiei Covid-19, conform raportului Romania Investment Marketbeat, lansat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cel mai activ segment a fost de departe cel de birouri, cu valori ale tranzacţiilor estimate la aproximativ 784 milioane EUR, reprezentând 86% din volumul total al investiţiilor. Segmentul industrial si logistic a atras 9% din capital, în timp ce restul de 5% a fost împărţit între sectoarele de retail şi cel hotelier. În total, au fost tranzacţionate un număr de 24 de proprietăţi generatoare de venituri în 2020, cu o medie de 38 milioane EUR per proprietate, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate astfel de valori în piaţa imobiliară locală din ultimul deceniu.

Cele mai mari şase tranzacţii au fost reprezentate de proiecte de birouri, inclusiv vânzarea portofoliului local de birouri al NEPI Rockcastle către AFI Europe. Tranzacţia a implicat patru clădiri din Bucureşti şi Timişoara cu o suprafaţă totală de 118.000 mp închiriabili, ce au fost vândute pentru 307 milioane de euro, cea mai mare tranzaţie de birouri semnată vreodată în România.

Mai mult, pragul de 100 de milioane EUR a fost depăşit şi de o serie de alte tranzacţii de birouri, cea mai relevantă pentru piaţă fiind achiziţia Floreasca Park, un proiect de birouri cu un GLA de 38.000 mp, de o asociere între Zeus Capital Management şi Resolution Property (Fosun), marcând intrarea investitorilor chinezi pe piaţa de birouri din România.

Creşterea volumului investiţional din Romania este chiar mai impresionantă în contextul CEE / SEE, deoarece piaţa românească a fost singura care a înregistrat o evoluţie pozitivă în 2020 faţă de 2019. Proprietăţi imobiliare cu o valoare totală de 9,9 EUR miliarde au fost tranzacţionate în regiune în 2020, o scădere de aproape 29% faţă de volumul din 2019. De exemplu, Polonia, care deţine cea mai mare pondere în volumul total (57%), a înregistrat o scădere de 27%, Ungaria de 35%, iar Cehia a resimţit cea mai dramatică scădere de 60%, piaţa investiţională din România evoluând astfel mult peste aşteptări într-un an foarte complicat.

"România a arătat în 2020 semne clare că a atins un nou nivel de lichiditate în piaţa imobiliară, volumul total al investiţiilor fiind încă o dată aproape de 1 miliard de euro, într-un an marcat de provocările pandemiei. Acest trend constant a avut loc, în mod remarcabil, într-un context regional diferit al pieţelor mai dezvoltate din Europa Centrală şi de Est, unde am văzut reduceri semnificative ale volumelor investiţionale din 2020, comparativ cu 2019. Deşi România rămâne o piaţă mult mai mică decât Polonia, a reuşit să reducă diferenţa faţă de volumele totale din Ungaria şi Cehia. În 2021, ne putem aştepta să vedem în continuare o cerere consolidată din partea investitorilor din sectorul industrial şi logistic, pe termen mediu existând previziunea că această clasă de active imobiliare va deveni unul dintre primele două cele mai active sectoare, împreună cu cel de birouri. Anticipăm atât o perioadă pozitivă în următoarele 12 luni pentru piaţa imobiliară în ansamblu, cât şi anumite volume care, fără îndoială, vor atrage un interes crescut din partea unor noi investitori, având în vedere mai ales faptul că randamentele rămân semnificativ mai atractive decât cele ale pieţelor mai dezvoltate din CEE.", a declarat Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro