Cushman & Wakefield Echinox:Proiecte de investiţii de peste 300 miliarde euro în clădiri de birouri şi hoteluri în Piaţa Victoriei

A.P.
Comunicate de presă #Construcţii / 29 iulie 2020

Proiecte de investiţii de peste 300 miliarde euro în clădiri de birouri şi hoteluri în Piaţa Victoriei

Dezvoltatorii imobiliari doresc construirea a şapte clădiri noi de birouri şi şase hoteluri, ca urmare a unor investiţii care pot depăşi 300 de milioane de euro, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Calea Victoriei din Bucureşti este o arteră cu o lungime de 2,8 kilometri situată între Piaţa Victoriei şi Piaţa Naţiunile Unite.

Noile clădiri de birouri vor avea o suprafaţă de închiriat de peste 100.000 de metri pătraţi, iar hotelurile ar urma să aibe peste 700 de camere cotate la patru şi cinci stele.

În prezent, în zona Calea Victoriei sunt localizate 12 clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de circa 55.000 de metri pătraţi, adică mai puţin de 2% din stocul modern al Capitalei. În ceea ce priveşte oferta hotelieră, zona este cea mai dezvoltată din Bucureşti, beneficiind în prezent de peste 2.000 de camere în hoteluri cotate la patru şi cinci stele, reprezentând circa 30% din capacitatea de cazare a Capitalei pe acest segment.

Cele mai avansate proiecte sunt hotelul Autograph by Marriott Old Town, care va dispune de 214 camere, respectiv proiectele de birouri Millo Offices, Tandem Offices şi Dacia One, având o suprafaţă închiriabilă de circa 40.000 de metri pătraţi, conform comunicatului de presă.

În ceea ce priveşte valoarea investiţiilor, ţinând cont că costurile la terenurile din zonă sunt printre cele mai scumpe din Bucureşti, acestea pot fi estimate la peste 2.000 de euro / mp închiriabil de birouri, respectiv între 100.000 şi 150.000 de euro per cameră de hotel cotat la patru sau cinci stele. Astfel, valoarea investiţiilor pentru realizarea clădirilor de birouri propuse poate fi estimată la peste 200 de milioane de euro, în timp ce hotelurile ar putea atrage un buget cuprins între 75 şi 110 mil. euro.

Cele mai recente investiţii finalizate în aceasta zonă sunt hotelul Moxy Old Town de pe strada Doamnei, care dispune de 119 camere, respectiv clădirile de birouri Victoriei 109 şi Mendeleev Office 5 cu o suprafaţă închiriabilă cumulată de peste 10.000 de metri pătraţi.

Calea Victoriei este cea mai reprezentativă arteră comercială a Bucureştiului, atrăgând de-a lungul timpului o serie de branduri vestimentare premium şi de lux, precum COS, Hugo Boss sau Gucci, iar în ultimii ani tinde să redevină o zonă de promenadă, în special seara şi în weekend, când pot fi mai bine observate cele câteva zeci de palate şi clădiri reprezentative care adăpostesc muzee, spaţii culturale sau instituţii publice. În plus, Calea Victoriei este o destinaţie importantă şi prin prisma restaurantelor, barurilor şi cafenelelor situate în zona Amzei - Ateneu sau Lipscani - Smârdan (Centrul Vechi).

Mihnea Şerbănescu, General Manager, Cushman & Wakefield Echinox: "Calea Victoriei este o arteră în jurul căreia poate fi repornită construcţia Bucureştiului, în condiţiile în care zona cuprinde o serie dintre cele mai importante bijuterii arhitecturale româneşti, care trebuie conservate şi puse în valoare, dar şi o sumedenie de imobile lăsate în paragină care necesită investiţii substanţiale în consolidare sau redezvoltare. Ne bucură să vedem un număr tot mai ridicat de dezvoltatori dornici să concretizeze potenţialul zonei, investind atât în renovarea unor clădiri istorice, cât şi în imobile noi care se încadrează în specificul arhitectural. Având o masă critică de spaţii de birouri şi facilităţi de cazare moderne şi beneficiind de o varietate de atracţii gastronomice şi culturale, Calea Victoriei poate redeveni o destinaţie turistică şi de afaceri de top la nivel european."

Măsuri pe care considerăm că autorităţile ar trebui să le ia pentru a contribui la dezvoltarea zonei:

a). construirea unei parcări subterane în Piaţa Revoluţiei

b). amenajarea şi valorificarea spaţiilor verzi din jurul Sălii Palatului

c). clarificarea procesului de autorizare, astfel încât acesta să ofere mai multă predictibilitate

d). accelerarea procesului de renovare şi consolidare a clădirilor aflate în patrimoniul public

e). crearea unor programe de finanţare şi aplicarea de măsuri coercitive pentru proprietarii de clădiri degradate

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    miloane sau miliarde?

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro