CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX: "Piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat o revenire consistentă a cererii în ultimul trimestru din 2020"

A.P.
Miscellanea #Construcţii / 8 februarie 2021

Mădălina Cojocaru

Mădălina Cojocaru

În ultimul trimestru din 2020 s-au înregistrat tranzacţii de spaţii de birouri în Bucureşti cu o suprafaţă totală de 77.000 de metri pătraţi, cea mai ridicată valoare trimestrială din an, ducând astfel volumul anual al tranzacţiilor la aproximativ 237.000 de metri pătraţi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Faţă de anul precedent, suprafaţa de birouri tranzacţionată a scăzut cu 39%, în timp ce ponderea contractelor de reînnoire a crescut de la 21% la 45%.

Cel mai important proiect de birouri finalizat în ultimul trimestru al anului 2020 a fost One Tower, cu o suprafaţă închiriabilă de 24.000 de metri pătraţi, parte a proiectului mixt One Floreasca City, livrările totale de noi spaţii de birouri din 2020 însumând 155.000 de metri pătraţi, în scădere cu 46% faţă de nivelul din 2019.

Stocul comercial (destinat închirierii) de clădiri de birouri din Bucureşti se ridică la circa 2,95 milioane de metri pătraţi, alte imobile cu o suprafaţă de aproximativ 150.000 de metri pătraţi fiind ocupate de către proprietari, în vreme ce proiecte cu o suprafaţă totală de 350.000 de metri pătraţi se află în acest moment în construcţie, fiind programate pentru livrare în perioada 2021-2022.

În acest context, rata de neocupare (contractuală) a spaţiilor se situează la 12,5%, remarcându-se o diferenţă semnificativă între spaţiile de clasă A (9,7%) şi cele de clasă B (20,7%). La finalul anului, gradul de utilizare a birourilor a rămas la un nivel relativ scăzut, mai puţin de jumătate dintre angajaţi venind regulat la birou, în condiţiile în care majoritatea companiilor continuă să funcţioneze în sistem Work from Home sau hibrid.

Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "În contextul actual, vom asista la un început de an plin de noi provocări pentru proprietarii de spaţii de birouri care trebuie să îşi adapteze clădirile pentru a convinge angajaţii că pot reveni să îşi desfăşoare activitatea de la birou într-un spaţiu sigur din punct de vedere sanitar. Pe de altă parte, am observat că o parte importantă din tranzacţiile semnate la finalul anului precedent au fost reprezentate de pre-închirieri, un aspect pozitiv ce relevă faptul că anumiţi ocupanţi sesizează contextul favorabil, în care pot obţine condiţii comerciale atractive şi pot face un upgrade atât din punct de vedere al locaţiei, cât şi al calităţii spaţiului ocupat."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce revenire ca sunt goale milioane de metri patrati prin toata tara!!!

    Care revenire? 

    Ca nu o vad! 

    Am cladirea de birouri goala 40% inainte de covid iar acum e goala 70%! 

    Care revenire ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro