Abonament gratuit

CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:"Sectorul rezidenţial - principalul domeniu care generează cerere pentru terenuri"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii /

"Sectorul rezidenţial - principalul domeniu care generează cerere pentru terenuri"

Terenurile din Bucureşti au continuat să suscite interesul dezvoltatorilor imobiliari în acest an, ţinând cont că în primele nouă luni au fost tranzacţionate loturi cu o suprafaţă cumulată de peste 60 de hectare, pe care pot fi construite circa 8.000 de locuinţe, 180.000 de metri pătraţi de birouri, precum şi spaţii comerciale, potrivit unei analize Cushman & Wakefield Echinox.

Specialiştii din cadrul acestei companii de consultanţă au monitorizat, în perioada ianuarie - septembrie, 24 de tranzacţii medii şi mari, cu o valoare cumulată de aproximativ 170 de milioane de euro. La fel ca în 2017, dezvoltatorii români au fost cei mai activi, fiind responsabili de peste 50% din volumul tranzacţionat. Alături de ei, au mai cumparat, în acest an, terenuri în Bucureşti investitori din Israel (AFI Europe, Hagag), Belgia (Mitiska, Speedwell), Turcia (Opus Land) sau Germania (Kaufland, REWE, Lidl).

Alexandru Mitrache, Head of Land Development, a declarat: "Aşa cum anticipam, 2018 se dovedeşte a fi un nou an bun pentru piaţa terenurilor din Bucureşti, cu cerere venind dinspre toate sectoarele cheie ale pieţei imobiliare. Cu atât mai îmbucurător este faptul că au fost tranzacţionate terenuri mari în toate zonele oraşului pentru realizarea unor proiecte care sperăm să contribuie la îmbunătăţirea imaginii generale a oraşului, dar şi a condiţiilor de viaţă, a mediului de lucru şi a experienţelor de shopping".

Printre cele mai mari tranzacţii realizate în 2018 se numără preluarea de către AFI Europe a unui teren de patru hectare adiacent mall-ului AFI Palace Cotroceni, vânzarea fostei platforme Helitube de nouă hectare din Colentina către grupul belgian Mitiska, achiziţia de către One United a unui teren de 2,6 ha de pe malul lacului Floreasca sau tranzacţia prin care Speedwell a cumpărat un teren de 4,6 ha în zona Jandarmeriei - Băneasa, arată sursele citate.

Acestea subliniază că, atât ca suprafaţă tranzacţionată, cât şi ca valoare, sectorul rezidenţial continuă să fie principalul sector care generează cerere pentru terenuri. Acest lucru se datorează, pe de o parte, nevoii neacoperite de unităţi locative, susţinută într-o proporţie semnificativă de programul "Prima Casă", cât şi de TVA-ul redus la 5%, până la pragul de 450.000 RON, iar, pe de altă parte, creşterii economice, a salariilor şi a deschiderii băncilor către finanţarea imobiliară.

Segmentul de birouri a fost şi el impulsionat de apetitul unor jucători noi pe piaţa de investiţii, atât străini, cât şi români, astfel că dezvoltatorii sunt în continuare motivaţi să livreze noi produse pe piaţă, şi în acest scop şi-au securizat noi locaţii atât în zonele consacrate, dar, foarte important, şi în zone noi, precum Tineretului sau Pajura - Bucureştii Noi. Printre dezvoltatorii care şi-au securizat terenuri pentru noi proiecte de birouri se numără AFI Europe, Portland Trust, Globalworth sau Speedwell.

În ceea ce priveşte segmentul de retail, ca urmare a tranzacţiilor semnate în acest an, se prefigurează dezvoltarea unui nou parc de retail în Colentina, extinderea centrului comercial AFI Palace Cotroceni, dar şi construcţia unui nou hipermarket Kaufland în nordul Capitalei, o zonă mai puţin acoperită de retailerul german.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie