DANIEL DĂIANU:"Nu suntem în situaţia de a ne permite o scădere a veniturilor fiscal bugetare"

V.G.
Macroeconomie / 25 ianuarie

"Nu suntem în situaţia de a ne permite o scădere a veniturilor fiscal bugetare"

România nu se află în situaţia de a-şi permite o scădere a veniturilor fiscal bugetare, în condiţiile în care trebuie să continue consolidarea deficitului bugetului public, a declarat astăzi preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, relatează Agerpres.

"Întotdeauna când se iau măsuri care pot conduce în mod probabil la diminuare de venituri este obligatoriu să avem şi măsuri care să compenseze o probabilă diminuare de venituri. Noi, în România, nu suntem în situaţia de a ne permite o scădere a veniturilor fiscal bugetare. Chiar dacă beneficiem de resurse considerabile de la Uniunea Europeană. Prin Cadrul Financiar Multianual şi cu ce include Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă uşor te duci la 5 - 6% din produsul intern brut anual. Aici trebuie să fim foarte chibzuiţi. De pildă, bugetul pe 2023 prevedere o creştere a alocărilor pentru apărare de 0,5% PIB, care înseamnă în jur de 7,5 miliarde de lei. Este o sumă considerabilă. Noi şi aşa în 2024 avem de rezolvat o ecuaţie pe care unii ar califica-o ca fiind imposibilă în sensul rezolvării ei. De ce? Pentru că trebuie să continuăm consolidarea bugetară, adică să ducem deficitul bugetului public către ţinta programată de 4,4%", a spus Daniel Dăianu, întrebat dacă bugetul ar permite în momentul de faţă o reducere de taxe, inclusiv pentru muncă.

El a menţionat că economia încetineşte, va evita recesiunea în acest an, dar încetinirea economiei şi o inflaţie care nu mai ajută bugetul public în execuţie, cum s-a întâmplat în 2022, creează dificultăţi suplimentare în a avea consolidarea bugetară.

Referitor la evoluţia creditelor şi a depozitelor, Daniel Dăianu a spus că este de semnalat creşterea mai rapidă a creditului în valută decât a celui în moneda naţională.

"Ani de zile o bătălie despre care nu s-a vorbit foarte mult, a fost un război pe care banca naţională l-a dus şi anume de a stimula creditarea în moneda locală. Astăzi vorbim de spre stabilitate financiară în acest seminar. O economie care depinde de departe numai de creditarea în valută, că este vorba despre finanţarea bugetului, că este vorba despre finanţarea cetăţenilor, firmelor este extraordinar de vulnerabilă şi instituţiile financiare internaţionale încurajează creditarea în moneda locală", a explicat Daniel Dăianu.

Preşedintele Consiliului Fiscal a participat miercuri la prezentarea lucrărilor 'Stabilitate financiară. Lucrări selectate' şi 'Financial stability. Selected works', publicate în Colecţia "Biblioteca Băncii Naţionale a României - Aniversar 140 de ani'.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb