DANIELA LULACHE:"Fracturarea hidraulică ar putea avea un impact asupra centralei de la Cernavodă"

A consemnat ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 ianuarie 2015

"Fracturarea hidraulică ar putea avea un impact asupra centralei de la Cernavodă"

(Interviu cu Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica)

Fracturarea hidraulică ar putea avea un impact asupra centralei de la Cernavodă, ne-a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica SA, citând concluziile unui studiu comandat de companie în acest sens. Specialiştii care l-au realizat recomandă ca 100 km în jurul centralei de la Cernavodă să nu fie exploatate gaze de şist.

Conform doamnei Lulache, experţii consideră că este necesară continuarea analizei prin studii amănunţite asupra impactului.

Acest studiu realizat în 2014 nu a solicitat efort financiar din partea CNE Cernavodă, fiind plătită din fondurile guvernamentale alocate Programului Naţional de Cercetare - Dezvoltare.

Nuclearelectrica a luat această iniţiativă după ce Chevron a demarat lucrările de explorare a gazelor de şist la Pungeşti, iar subiectul a fost amplu dezbătut în spaţiul public.

Grupul american Chevron este singurul, potrivit autorităţilor noastre, care deţine mai multe licenţe de explorare a zăcămintelor de gaze de şist în ţara noastră. Compania are dreptul să exploreze în judeţul Vaslui (la Bârlad) şi în Dobrogea (Costineşti, Vama Veche, Adamclisi). Localităţile din Dobrogea se află la o distanţă de circa 90-100 km de centrala de la Cernavodă.

Până în prezent, Chevron a derulat operaţiuni de explorare doar la Pungeşti, în judeţul Vaslui. În iulie 2014, grupul american a finalizat activităţile de exploatare la prima sondă din România, în localitatea vasluiană Siliştea-Pungeşti, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 metri. Chevron deţine şi alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist, în localităţile Păltiniş-Băceşti, Popeni-Găgeşti şi Puieşti. În plus, firma a obţinut anul trecut a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deţinut la Puieşti.

Chevron nu a anunţat, până acum, rezultatul explorărilor de la Pungeşti.

Daniela Lulache ne-a mai vorbit în interviu despre stadiul proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, care se află încă în etapa negocierilor cu partenerii chinezi, dar şi despre alternativele pe care Nuclearelectrica le are pentru a apela la diverse scheme de garantare.

Reporter: Nuclearelectrica a comandat, în 2013, un studiu de impact privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist asupra centralei de la Cernavodă. Care sunt concluziile studiului?

Daniela Lulache: Într-adevăr, pentru a evalua impactul utilizării acestei tehnologii de exploatare a gazelor de şist asupra unităţilor nucleare, am solicitat în 2013, în cadrul Programului Naţional de Cercetare - Dezvoltare la care participă ICN Piteşti şi SITON Bucureşti, un "Studiu de impact al exploatării gazelor de şist asupra seismicităţii amplasamentului CNE Cernavodă şi asupra tectonicii şi hidrologiei din zonă".

Concluziile studiului, elaborat de SITON Bucureşti anul trecut, precizează că fracturarea hidraulică ar putea avea un impact asupra centralei de la Cernavodă, recomandarea fiind ca 100 km în jurul amplasamentului CNE Cernavodă să nu fie exploatate gaze de şist. Întrucât evaluarea realizată de SITON a fost una conservativă şi având în vedere efectele negative posibil să fie generate de exploatarea gazelor de şist în vecinătatea centralei nuclearoelectrice, recomandarea institutului este să fie realizate şi alte studii şi analize de specialitate, suplimentare şi complementare, implicând specialişti din domenii conexe pentru a avea o analiză interdisciplinară a impactului, cu ipoteze mai aproape de realitate.

Lucrarea nu a solicitat efort financiar din partea CNE Cernavodă, fiind plătită din fondurile guvernamentale alocate Programului Naţional de Cercetare - Dezvoltare.

Reporter: În ce stadiu este proiectul de atragere a investitorilor chinezi în proiectul construcţiei Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă?

Daniela Lulache: În prezent, Memorandumul de Înţelegere privind implementarea în comun a proiectului celor două unităţi este în faza de negociere. După acordul părţilor, Memorandumul va fi supus aprobării acţionarilor Nuclearelectrica (SNN).

Ulterior, vor fi negociate Actul Constitutiv şi Acordul Investitorilor pentru noua companie de proiect. Strategia vizează înfiinţarea unei companii de proiect (Joint-venture) cu o durată de doi ani şi care este un precursor al unui Producător Independent de Energie.

Calendarul de implementare, de altfel estimativ, a suferit unele ajustări rezultate din procesul de negociere, proces care are în vedere, în primul rând, obţinerea unor condiţii reciproc avantajoase pentru ambele părţi.

După cum ştiţi, în urma lansării Strategiei de continuare a Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă de către Guvernul României, şi ulterior aprobării acesteia de AGA SNN, am lansat, în august 2014 , procedura de selecţie de investitori pentru continuarea proiectului. După finalizarea primei etape a procedurii, China General Nuclear Power Corporation a fost declarată Investitor Calificat în data de 8 septembrie 2014, fiind singura companie care a depus ofertă.

Pe 15 octombrie 2014, ca urmare a analizei Documentaţiei de Intenţie, China General Nuclear Power Corporation a fost declarată Investitor Selectat şi a fost semnată scrisoarea de intenţie comună privind implementarea proiectului.

Reporter: În ce stadiu este obţinerea permisului pentru ajutorul de stat necesar realizării celor două unităţi? Mergeţi exclusiv pe schema preţului garantat, pentru care Anglia a obţinut acceptul UE, sau apelaţi şi la alte surse de finanţare? Anglia şi Polonia au cerut fonduri europene pentru proiectele lor nucleare, în cadrul planului Juncker de investiţii.

Daniela Lulache: Strategia de continuare a proiectului Unităţilor 3 şi 4 prevede utilizarea unor mecanisme suport, necesare realizării investiţiei. Pe lângă garanţiile de stat acordate în limita şi cu respectarea legislaţiei aferente în vigoare, statul român a luat în considerare şi Contractul pentru Diferenţă - mecanism elaborat de Marea Britanie, ca propunere de realizare a două unităţi nucleare la Hinkley Point C, şi aprobat recent de Comisia Europeană.

Aprobarea unui astfel de mecanism de către Comisie creează un precedent puternic pentru toate proiectele majore de investiţii în tehnologii neutre, nu doar pentru industria nucleară. Fiind un mecanism dual, bazat pe reguli de piaţă, unul din scopuri constând în evitarea supracompensarii şi forţarea producătorului să atingă preţul garantat (strike price), acesta va fi analizat de către Comisia Europeană de la caz la caz, luând în calcul datele de piaţă specifice statului solicitant.

În acest moment, până la definitivarea structurării finanţării şi adoptării deciziei finale de investiţie, un astfel de mecanism este o propunere ce va fi analizată. Ulterior, în funcţie de decizia finală de investiţie, autorităţile competente vor fi notificate.

În cazul concret al proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, prioritatea continuării acestuia constă tocmai în structurarea finanţării interne, prin aportul de capital al unui investitor privat şi identificarea mecanismelor suport optime, în aşa fel încât veniturile să aibă predictibilitate şi să fie la un nivel corespunzător pentru a permite recuperarea investiţiei iniţiale, acoperirea costurilor de operare şi mentenanţă, plata serviciilor datoriei şi un randament corespunzător cu riscurile asumate de investitorii implicaţi în proiect.

Atragerea surselor externe este mult facilitată odată determinate necesităţile anterior menţionate. Fondul de investiţii Juncker oferă garanţii, ceea ce, teoretic, ar însemna o altă sursă de finanţare externă, comparabilă la costuri cu alte surse externe, utilă integral doar ulterior deciziei finale interne de investiţie.

Reporter: Care sunt principalele provocări cu care se confruntă compania pe piaţa de energie, privind valorificarea producţiei?

Daniela Lulache: Începând cu a doua jumătate a anului 2013 şi anul 2014 integral, SNN s-a confruntat cu scăderea preţurilor energiei pe piaţa concurenţială. Diferenţa, la primele 9 luni ale anului 2014, comparativ cu perioada similară a anului trecut, este de -19%, de la 209 lei/MWh în 2013 la 172 lei/MWh în 2014. Această scădere nu a putut fi compensată de creşterea procentului de energie vândut pe piaţa concurenţială, rezultat în urma scăderii procentului aferent pieţei reglementate, de 35% în 2014, comparativ cu 50% în 2013.

Reporter: Ce impact a avut asupra activităţii Nuclearelectrica înfiinţarea bursei regionale de energie?

Daniela Lulache: Cuplarea pieţelor spot din Republica Cehă, Ungaria, Slovacia şi România a avut loc în a doua jumătate a lunii noiembrie 2014, evaluarea strictă a impactului cuplării pieţelor asupra pieţei spot din România (cantităţi, preţuri) fiind prematur în acest moment. De altfel, istoric, cantităţile de energie vândute de SNN pe piaţa spot au fost reduse, ca să evităm volatilitatea preţurilor de pe această piaţă.

Reporter: Luaţi sau nu în calcul să deschideţi o firma de trading în afară ţării, pentru a valorifica oportunităţile de export?

Daniela Lulache: SNN analizează toate posibilităţile de creştere a performanţei, dar, cel puţin deocamdată, înfiinţarea unei firme de trading nu este considerată o soluţie care să răspundă nevoilor companiei.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. ....în Dobrogea (Costineşti, Vama Veche, Adamclisi). Localităţile din Dobrogea se află la o distanţă de circa 90-100 km de centrala de la Cernavodă.

  Daca exploatarea gazelor de sist la mai putin de 100 km ar putea avea impact asupra activităţii Nuclearelectrica, ce institutie/autoritate a Statului Roman a eliberat licentele firmei Chevron pentru perimetrele din Dobrogea? Cum pot fiplatiti niste "adormiti in hainele statului" si cum de mereu, mereu ne trezim cu astfel de surprise? 

  Daniela Lulache: În prezent, Memorandumul de Înţelegere privind implementarea în comun a proiectului celor două unităţi este în faza de negociere. După acordul părţilor, Memorandumul va fi supus aprobării acţionarilor Nuclearelectrica (SNN).

  Cine este partea romana in aceasta negociere/cine a mandatat-o/pe cine reprezinta; normal nu ar trebui sa fie "una si aceeasi" cu reprezentantul statului in actionariatul Nuclearelectrica din moment ce Statul Roman este actionarul majoritar a regiei? 

  Cititi "Confesiunile unui asasin economic" de John Perkins si o sa aflati de Chevron si Bechtel care si-au varat coada in tari de mana a treia!

  1. Am citit confesiunile unui gargaragiu si manipulator economic si fac(em) ceva pe el...

   Cat credeti ma, papagalilor, ca mai manipulati opinia publica aiurea ???!!!??? Asa si cu escrocul Erik Von Daniken cu cartile lui de 2 bani, destui prosti i-au inghitit gogosile...

   Foarte bine ca au venit Chevron si toti ceilalti la noi ! Nu vezi ma ca gargaragii si nationalistii lui Vadim Tudor au primit suturi in coccisuri la ultimele alegeri ??? 

   Suturi la obrazul din spate a primit si Dottore& Comp, cu toate ca le sufla'n ...... 

  Ha, Ha. Să ținem minte aceste 100 km. Americanii vor negocia 10.

  Chesapeake Energy has a permit to frack just one mile from the Beaver Valley Nuclear Power Station in Shippingport. Whether that is cause for alarm, experts can’t say. 

  1. Reactorul se decupleaza automat la anumite nivele de cutremur. Cind vor fi din ce in ce mai dese atunci tot in limba engleza mai e de spus SHTF.

   Sa ne rugam pentru sufletele celor viitori iradiati de pe acuma. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9423
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8107
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8196
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.1764

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro