Demisia Papei, motiv de discuţie la Vatican

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Discuţiile legate de o eventuală demisie a actualului Papă au ieşit în spaţiul public. Papa Francisc a refuzat să răspundă afirmaţiilor lui Carlo Maria Vigano, un fost diplomat al Vaticanului, care a declarat că suveranul pontif ar trebui să-şi dea demisia pentru că a ascuns acuzaţii de abuz sexual împotriva unui cardinal american.

Situaţia, în eventualitatea unei demisii, ar fi fără precedent, cu trei papi în viaţă, unul nou ales, unul demisionar şi unul emerit (titlul de papă emerit este acordat de Biserica Catolică unui papă care se află în viaţă, şi care, din motive bine întemeiate, alege să renunţe la pontificat, singurul papă cunoscut în istorie cu titlul de papă emerit este Benedict al XVI-lea).

Papa a fost întrebat de acuzaţii de reporteri în timpul zborului înapoi spre Roma după weekendul petrecut în Irlanda şi a declarat că nu vrea să abordeze subiectul: "Trebuie să vă spun ceva, sincer. Citiţi documentul (n.r. scrisoarea redactată de Vigano) cu grijă şi judecaţi singuri. Nu voi spune niciun cuvânt despre acest lucru. Cred că acel comunicat vorbeşte de la sine. Sunteţi capabili ca jurnalişti să trageţi concluzii. Atunci când a trecut puţin timp şi aţi tras concluzii, poate voi vorbi".

Cu o zi înainte Papa a vorbit despre abuzurile comise împotriva copiilor de către preoţii catolici: "Eşecul autorităţilor ecleziastice - episcopi, superiori ai Bisericii, preoţi şi alţii - de a trata în mod adecvat aceste fărădelegi respingătoare a dat naştere, pe bună dreptate, la revoltă şi continuă să fie o sursă de suferinţă şi ruşine pentru comunitatea catolică. Eu însumi împărtăşesc acele sentimente".

Vigano afirmă că suveranul pontif ştia de acuzaţiile de abuz sexual împotriva cardinalului american Theodore McCarrick cu cinci ani înainte să îi accepte demisia acum o lună. Vigano precizează că el i-ar fi transmis Papei în 2013 că McCarrick este acuzat că a abuzat sexual mai mulţi preoţi de rang mai mic: "El ştia că McCarrick este un un om corupt şi l-a susţinut până la sfârşit. Papa Francisc trebuie să fie primul care să fie un exemplu pentru cardinali şi episcopii care au acoperit ce a făcut McCarrick şi ar trebui să demisioneze alături de ei". Vigano a fost ambasadorul Vaticanului la Washing­ton între 2011 şi 2016. Vigano a informat că a trimis un memoriu şi către persoane importante din Vatican încă din 2006 prin care avertiza că McCarrick este suspectat de abuzuri sexuale în perioada în care era episcop în New Jersey, între 1981 şi 2001.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro