Abonament gratuit
EDUCAŢIA 2020

Deputaţii au adoptat Legea FIA

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Proiectul prevede eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri

Creşteri între 3,6% şi 4,64% pentru acţiunile societăţilor de investiţii financiare, în şedinţa de ieri

Legea urmează să fie trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis

Proiectul de lege privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative (FIA) a fost adoptat ieri în Camera Deputaţilor, care este for decizional, iar acum urmează ca legea să fie trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis ceea ce implică, probabil, o perioadă de cel puţin câteva luni până la finalizarea întregului procesul legislativ.

Autoritatea de Supraveghere Financiară ne-a transmis: "Considerăm că necesitatea de elaborare a acestui proiect de lege este fundamentată de nevoia de diversificare a categoriilor de organisme de plasament colectiv de tip FIA care să cores­pundă cerinţelor investitorilor din România şi din alte state membre. Anticipăm că diversificarea tipurilor de organisme de plasament colectiv de tip FIA va permite investitorilor din România să îşi majoreze la rândul lor investiţiile şi să crească volumul acestora".

Proiectul de lege prevede, printre altele, eliminarea pragului de deţinere de 5% la SIF-uri, iar reacţia de ieri din piaţă a fost pozitivă, cea mai mare creştere fiind bifată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror cotaţie a urcat cu 4,64%, în timp ce acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 4,53%.

Preţul titlurilor SIF Muntenia (SIF4) s-a apreciat cu 3,81%, în vreme ce cotaţia acţiunilor SIF Transilvania (SIF3) a urcat cu 3,76%, iar cele ale SIF Banat - Crişana (SIF1) s-au apreciat cu 3,24%.

De altfel, avizul pozitiv al deputaţilor a fost anticipat de investitori, SIF-urile înscriindu-se pe un trend ascendent încă din vara acestui an, mişcare ce a accelerat puternic începând cu jumătatea lunii noiembrie.

Potrivit analiştilor, existenţa pragului de deţinere la SIF-uri nu mai reprezintă în acest moment decât o frână atât în ceea ce priveşte evoluţia acţiunilor acestor societăţi cât şi în calea dezvoltării pieţei noastre în ansamblu.

Dragoş Cabat, analist CFA, ne-a precizat în luna septembrie a acestui an, că limitarea deţinerii la 5% din capitalul unei societăţi reprezintă principala cauză pentru care SIF-urile se tranzacţionează la un discount mare şi au o lichiditate redusă.

Prin înlăturarea pragului se creează premisele ca instituţionali importanţi să acumuleze pachete semnificative din capitalul societăţilor de investiţii financiare şi să îşi sporească puterea de decizie privind modul în care sunt conduse SIF-urile.

Practic, proiectul ce modifică reglementările şi legile care se aplică funcţionării fondurilor de investiţii alternative prevede, în ceea ce priveşte pragul la SIF-uri (articolul 81), abrogarea, printre alte modificări, a articolului 286, 286^1 şi 286^3 din Legea 297/2004 republicată, respectiv cele care fac referire la pragul-limită de deţinere de 5% la SIF-uri.

După ce va primi undă verde de la preşedinte, măsurile prevăzute în legea FIA vor fie puse în aplicare după şase luni de la intrarea sa în vigoare.

Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997 chiar de acţionarii societăţilor de investiţii financiare, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social.

Argumentul principal pentru introducerea şi, ulterior, menţinerea limitărilor a fost că, în condiţiile unui acţionariat foarte numeros şi dispersat, ar fi fost relativ uşor ca anumite persoane să acapareze poziţii de control cu o mică fracţiune din capitalul total şi apoi să administreze societăţile doar în favoarea unor grupuri restrânse de interese.

În anul 2005, a fost aprobată prin ordonanţă modificarea pragului, de la 0,1% la 1%, pentru ca un an mai târziu să se decidă ca limita de 1% să se aplice şi grupurilor de investitori care acţionează în mod concertat.

La finalul anului 2011, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate.

Notă:

Poziţia completă a ASF privind aprobarea în Camera Deputaţilor a Proiectului de lege privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative (FIA): "Autoritatea de Supraveghere Financiară salută adoptarea astăzi (n.r. ieri), 27 noiembrie 2019, a proiectului de lege nr. 374/2019, ce are ca scop reglementarea fondurilor de investiţii alternative (F.I.A.) în ceea ce priveşte organizarea, funcţionarea, precum şi obligaţiile de trans­parenţă aferente acestor tipuri de entităţi (care se clasifică în F.I.A. de tip contractual şi F.I.A. de tip societate de investiţii).

Proiectul de act normativ este o componentă importantă din strategia multianuală a Autorităţii de Supraveghere Financiară de elaborare a unui cadru legal mai suplu referitor la funcţionarea organismelor de plasament colectiv, altele decât organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (A.O.P.C.).

Totodată, subliniem faptul că acest proiect de act normativ a fost întocmit cu luarea în considerare a următoarelor obiective:

- Reclasificarea tipurilor de F.I.A. în funcţie de tipurile de investitori eligibili (profesionali sau de retail), categoriile de active, precum şi limitele investiţionale aferente;

- Corelarea cadrului legal naţional în materie de F.I.A. cu practica existentă în alte state membre cu pieţe de capital mature, precum Franţa, Irlanda şi Luxemburg;

- Crearea de noi mecanisme de finanţare a economiei prin configurarea de noi tipuri de fonduri de investiţii, cu strategii de investiţii specifice, armonizate cu practica europeană în materie;

- Protecţia micilor investitori prin instituirea de noi reguli prudenţiale referitoare la investiţiile permise categoriilor de F.I.A. destinate acestora.

Mai mult, considerăm că necesitatea de elaborare a acestui proiect de lege este fundamentată de nevoia de diversificare a categoriilor de organisme de plasament colectiv de tip F.I.A. care să corespundă cerinţelor investitorilor din România şi din alte state membre.

Anticipăm că diversificarea tipurilor de organis­me de plasament colectiv de tip F.I.A. va permite investitorilor din România să îşi majoreze la rândul lor investiţiile şi să crească volumul aces­tora.

În încheiere, precizăm că ulterior intrării în vigoare a prezentului proiect de act normativ, Autoritatea de Supraveghere Financiară va proceda la emiterea reglementărilor în vederea configurării cadrului legislativ secundar necesar aplicării noilor dispoziţii legale."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

07 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8375
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0949
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4794
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3607
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.0003

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie