DEŞI UN ACŢIONAR I-A CERUT SĂ ELIMINE IMPRECIZIILEMinciuna la putere, în rapoartele publice BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 septembrie 2017

Minciuna la putere, în rapoartele publice BVB

BVB notează în raportul AGA informaţia că Ludwik Leszek Sobolewski este Directorul General al Societăţii, deşi mandatul i-a expirat din 21 august, iar Bursa a lansat un proces de selecţie pentru funcţia sa

La o asemenea dovadă de neseriozitate, BVB riscă să rămână fără candidaţi pentru postul de director general

Bursa de Valori Bucureşti a diseminat, ieri, informaţia falsă că Ludwik Leszek Sobolewski este Directorul General al Societăţii, în ciuda comunicatului anterior potrivit căruia a lansat un proces de selecţie pentru acest post şi a faptului că, pe 21 august, a expirat contractul de patru ani al polonezului.

BVB se contrazice de la o zi la alta, dând dovadă de neseriozitate. Astfel, BVB îşi alungă singură posibilii candidaţi pentru postul de director general, fapt convenabil pentru partea din conducerea BVB care şi-l doreşte pe Sobolewski înapoi, în pofida încercării sale să rămână pe post, călcând în picioare legea.

Ce profesionist să se prezinte la concursul pentru funcţia de CEO BVB, când BVB dă un comunicat în care scrie că are director general?

Prin comunicatul de ieri, transmis în urma Adunării Generale a Acţionarilor, BVB ignoră total solicitarea acţionarului SIF Transilvania, care, prin vocea vicepreşedintelui, Iulian Stan, a cerut Bursei mai multă transparenţă şi să evite impreciziile din rapoartele curente.

De asemenea, domnul Stan a solicitat conducerii BVB să se preocupe mai mult de interesele acţionarilor.

După AGA de ieri, BVB a transmis: "Cu majoritatea voturilor exprimate, aprobă (n.r. AGA) mandatarea Directorului General al Societăţii, domnul Ludwik Leszek Sobolewski, respectiv a Directorului General Adjunct al Societăţii, domnul Marius - Alin Barbu, cu posibilitatea de substituire, pentru: (i) a încheia şi/sau semna, în numele Societăţii şi/sau al acţionarilor Societăţii: hotărârile prezentei Adunări Generale Ordinare a Acţionarilor, oricare şi toate hotărârile, documentele, aplicaţiile, formularele şi cererile adoptate/ întocmite în scopul sau pentru executarea hotărârilor prezentei Adunări Generale Ordinare a Acţionarilor în relaţie cu orice persoană fizică sau juridică, privată sau publică, inclusiv contractul de mandat cu noul membru al Consiliului de Administraţie şi pentru (ii) a efectua toate formalităţile legale pentru implementarea, înregistrarea, publicitatea, opozabilitatea, executarea şi publicarea hotărârilor adoptate".

BVB face menţiunea că mandatul acordat de către AGOA prin Hotărârea nr. 5 va fi dus la îndeplinire de către Directorul General Adjunct, Marius-Alin Barbu.

Menţiunea nu elimină minciuna.

Minciuna a devenit o practică a BVB.

În încercarea să îi susţină inepţia lui Sobolewski, care anunţase că i-a expirat contractul, dar nu şi mandatul, reprezentanţii BVB au comunicat presei că mandatul şi contractul de mandat "nu sunt unul şi acelaşi lucru".

O minciună demontabilă foarte uşor, la o simplă lectură a Codului Civil, potrivit căruia contractul şi mandatul sunt unul şi acelaşi lucru.

Acţionarii BVB nu s-au împiedicat, însă, în aceste minciuni.

AGA de ieri a mers ca pe roate, cu numai câteva intervenţii sporadice din partea acţionarilor.

Radu Hanga, ales de acţionari ca administrator

Radu Hanga a fost ales membru în CA BVB, cu 92,7% din voturi, în condiţiile în care era singurul candidat, la propunerea Băncii Transilvania şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Pentru a intra efectiv în board, acesta are nevoie de avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Anularea noului plan tarifar şi a bonusurilor pentru angajaţi nu au trecut

Acţionarii BVB au respins anularea planului tarifar BVB aprobat de acţionari în aprilie, 68,8% din voturi fiind "împotrivă".

Brokerii care solicitaseră renunţarea la noile taxe consideră că noul plan tarifar al BVB, care include introducerea unui tarif fix pe ordin executat pentru piaţa Regular acţiuni şi reducerea comisionului de tranzacţionare aplicat la valoarea unui ordin executat avantajează intermediarii mari din piaţa de capital, care de obicei plasează în piaţă ordine de valori mari, şi dezavantajează intermediarii de dimensiuni mici, care plasează în piaţă multe ordine (pentru care vor plăti un tarif fix/ordin) de valori mici.

Lucian Isac, directorul general al Estinvest Focşani, a spus că noul plan tarifar este total inadecvat pentru nivelul de dezvoltare al BVB. Domnia sa consideră că, în contextul discuţiilor despre modificarea Pilonului II de pensii private obligatiorii, am avea un retail mult mai dezvoltat.

Potrivit domnului Isac, creşterile de costuri cu taxele de tranzacţionare şi tarifele de acces vor trebui transferate către clienţi.

AGA BVB nu s-a pronunţat, ieri, asupra anulării planului de remunerare a angajaţilor bursei din programul de răscumpărare aprobat în AGA din aprilie.

Lucian Anghel, preşedintele BVB, a menţionat că bonusurile sunt justificate de performanţa financiară deosebită a BVB din primul semestru.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi membru în CA-ul BVB, a susţinut că sumele alocate în buget pentru remunerarea angajaţilor din programul de răscumpărare sunt imoral de mari.

Lucian Anghel a ţinut să menţioneze că programul de răscumpărare de 4 milioane de lei a fost aprobat de acţionari, având în vedere că din fuziunea cu Sibex se generează o primă de fuziune de 10 milioane de lei pentru BVB.

Opinia Cititorului ( 11 )

 1. Este nevoie de aer curat la B.V.B., oameni competenti, si cu intentii clare de a duce piata autohtona la statutul de piata emergenta sunt ABSOLUT NECESARI!!!

  1. Doctore, m-am convins ca esti sincer in credinta ca statutul de piata emergenta ar lansa BVB pe orbita dezvoltarii si ca realmente iti pui speranta in aceasta calificare.

   Prietene, lucrurile nu merg asa, nu te dezvolti cu fofirlica, ci dezvoltarea presupune munca - atragi investitorii potentiali locali, aduci la cota intreprinderile merituase.  

   Investitorii straini, in pasul al doilea. 

   Sint tinte strategice, pentru care BVB nu a facut niciodata vreo strategie. 

   Obsesia ta cu statutul de piata emergenta distorsioneaza gindirea sanatoasa. 

   Ce-ai zice ca, dupa obtinerea acestui fierbinte dorit statut de piata emergenta, investitorii straini calificati pentru piete de frontiera sa plece de la BVB, iar cei calificati pentru piete emergente sa nu vina?

   Chestia asta li s-a intimplat altora. 

   Analfabetism funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. .... pentru ceilalti, Anghel cu sprijinul majoritatii actionarilor BVB, si urmare a hotaririlor AGA implicit a CA, construieste constiincios la proiectul de recuperare si reinstalare cu scuzele necesare a d-lui Ludwik Leszek Sobolewski pe pozitia de director general la BVB.

   Daca asta este o gluma, atunci te asigur ca e proasta.

   Ati tinut niste Adunari generale secrete? 

   Ai aflat opinia majoritatii in AGA secrete? 

   Aveti un proiect "de recuperare si reinstalare cu scuzele necesare a d-lui Ludwik Leszek Sobolewski pe pozitia de director general la BVB", la care AGA a decis sa-l puna la lucru pe Anghel? 

   AGA BVB vrea penali la conducere?

   Nu, cu adevarat, am citit si nu am inteles - este un banc?! 

   Make daca BVB face asemenea lucruri ce sa mai asteptam de unii emitenti mai mici cum e cazul Electroarges SA.In data de 09.09.2017 convoaca C.A. pentru a aproba lista actionarilor cu drept de vot suspendat,pe care o publica la operatorul pietii in 13.09.2017 .

   Esti idiot.

   Ce javre sunt printre noi!

   Nu ți-e rușine sa minți, dom' Profesor?

  punct.

  1. Consumul excesiv de bursa toxica agraveaza grav sanatatea.

   Consumati cel putin 2 litri de apa,nu lichide ca altfel va imbatati. 

  Model de guvernanta corporativa !

  Ce functie are dl. Sobolevski ? A lipsit motivat de la aga ? Cam mult dispret fata de actionari ... si vine iarna !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1379
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1954
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5513
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8751

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro