Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

DUPĂ O CREŞTERE CONSTANTĂ DE ZECE LUNIScădere însemnată a indicelui ROBOR

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Scădere însemnată a indicelui ROBOR

Dragoş Cabat: "S-ar putea ca scăderea să fie doar de moment" 

ROBOR la 3 luni a scăzut, ieri, la 3,40%, de la 3,47%

BNR a injectat, ieri, în piaţă, 10,5 miliarde lei

Indicele ROBOR a înregistrat scăderi însemnate pe toate intervalele de timp, după creşterile constante care au fost înregistrate în ultimele zece luni.

ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile celor mai multe credite în lei, a scăzut, ieri, la 3,40%, de la 3,47% - nivelul înregistrat vineri, conform cifrelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Acelaşi indice, la 6 luni, a coborât la 3,49% de la 3,53%, ROBOR la 9 luni a fost, ieri, 3,53%, de la 3,56%, iar cel la 12 luni a ajuns la 3,60%, de la 3,63%.

Scăderi şi mai accentuate au fost înregistrate de dobânda overnight (2,80% de la 3,58%), precum şi de ROBOR la o săptămână (2,80% de la 3,58%), de cel la o zi (2,80% de la 3,58%) şi de indicele de dobândă la o lună (3,36% de la 3,50%).

Analistul economic Dragoş Cabat susţine că este posibil ca scăderea marcată de ROBOR să fie doar de moment şi pe termen lung.

În acelaşi timp, domnia sa este de părere că, în general, în luna august activitatea este mai redusă şi, de obicei, şi inflaţia mai scade, pe fondul apariţiei roadelor din producţia internă şi, mai ales, din agricultură.

Domnia sa ne-a explicat: "Nu este nicio nevoie ridicată de bani. Dacă băncile au o activitate mai redusă, nu mai vor, neapărat, să atragă de pe piaţă atâţia bani şi nu mai oferă nici dobânzi mari, astfel că cei care au supralichidităţi cam stau şi se uită la ele şi se mulţumesc şi cu dobânzile mai mici pe care le primesc. Şi stagnarea de săptămâna trecută este posibil să se datoreze tot acestui fapt, la care se adaugă şi intervenţia Guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a spus că ROBOR la 3 luni va fi 3,5%-3,6%, dar nu mai mult de atât, iar piaţa reacţionea­ză aproape întotdeauna la ce spune domnia sa. În plus, încă sunt acele aşteptări, potrivit cărora inflaţia va coborî, la sfârşitul anului, către 3,6%-3,8%, şi atunci nici indicele ROBOR nu ar avea de ce să se ducă mult peste".

Banca Naţională a României a injectat, ieri, în piaţă, 10, 524 miliarde lei, printr-o operaţiune repo pe şapte zile, la o dobândă de 2,5% pe an.

Majorarea indicelui ROBOR se va relua în lunile de toamnă, urmând să scadă, din nou, în decembrie, anticipează domnul Cabat. Domnia sa şi-a motivat estimările prin faptul că, în general, luna august, prima parte din luna septembrie şi ultima perioadă din luna decembrie sunt mai liniştite, activităţile încetinind.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Banii primit de la BNR au mers pe cumparare valuta de catre banci , asa a crescut cursul euro de la 4,62 la 4,64.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Topul Naţional al Firmelor 2019
Energy Transition 2019
Business Card
BTPay
Centrul de conferinţe Sheraton
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS