ECONOMISTUL DANIEL IONESCU: "Sub cota de 4%, nimeni nu poate demonstra că impozitul pe cifra de afaceri ar fi potrivnic concurenţei"

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 iulie 2017

Regimul fiscal pe care-l generează impunerea afacerilor luând ca benchmark valoarea brută a producţiei economice marfarizate are câteva avantaje irefutabile, consideră economistul Daniel Ionescu, fost deputat şi fost comisar CNVM.

În opinia sa, avantajele sunt: - faptul că necesită doar evidenţa primară a vânzărilor; - este prin excelenţă potrivnic inflaţiei, ca toate impozitele directe; - scurtează lanţurile comerciale (numărul revânzărilor); - rata de colectare şi implicit masa impozitului aflat la buget creşte; - prelucrarea preţului de revenire şi/sau a bilanţului contabil în vederea escamotării profitului rămân fără obiect.

"Regimul fiscal bazat pe impozitul pe cifra de afaceri a fost utilizat de Hammurabi - 7% (n.r. Hammurabi - 1792-1750 î.Hr. - a fost un rege babilonian care a inventat primul cod de legi)", precizează domnul Ionescu, adăugând: "Presiunea pe care o exercită asupra afacerilor ţine exclusiv de rata ce va fi hotărâtă prin lege.

Până la 4%, nimeni nu poate demonstra că ar fi potrivnic afacerilor sau concurenţei. De reţinut că, aşa cum se pare că este conceput el, se referă doar la economia bunurilor şi serviciilor de consum intermediar şi final şi exclude din câmpul fiscal serviciile specifice economiei financiare!"

Oamenii de afaceri au criticat propunerea coaliţiei de guvernare PSD-ALDE de înlocuire a impozitului pe profit cu unul pe cifra de afaceri, spunând că este incompatil cu legislaţia Uniunii Europene şi că invalidează tratatele privind dubla impunere.

Daniel Ionescu a comentat: "Legislaţia europeană nu se poate pronunţa în nici un fel pe variile categorii tipologice de impozite directe! Acquis-ul comunitar se referă la armonizare luând în considerare - cel puţin, preponderent! - fiscalitatea indirectă (TVA, acciză, taxe vamale etc.). Dubla impozitare la care «unii» fac referiri nu poate fi invocată pentru că bunurile şi serviciile sunt deja dublu impozitare (ex. TVA la profit + impozit pe profit!).

Daniel Ionescu, fost comisar în Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (1998-2000), fost secretar în Comisia pentru Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor (2000-2004) şi fost deputat independent de Vrancea este doctor în econimie.

Opinia Cititorului ( 26 )

 1. Doar Hammurabi o sa mai faca investitii in productie in Romania :)

  1. Pot face evaziune în altă parte.

   Nu stiu cata evaziune fac , dar stiu ca locurile de munca create de ei au ridicat Romania.

   Nu tot ei se plâng de faptul că nu vin oamenii să sclavagească la ei pe două trei sute de euro?

   Românii care stau pe salariile astea rateaza mii de euro posibili datorită mobilității forței de muncă. 

   România nu se ridică nicăieri pe evaziune. Veniturile la buget rămân infime, iar PIB-ul n-are treabă cu româniii. 

   Daca nu veneau ei sa dea cei 300 de euro pe luna acum ai fi lucrat la butic cu 100 de euro pe luna.

   Ghinionul Romaniei este ca nu au venit mai multi investitori straini ca sa existe o concurenta reala pe piata muncii. Faptul ca geopolitic suntem departe de centrul bogat al Europei nu prea ne-a ajutat. Investitorii au preferat sa se opreasca intai in tarile limitrofe centrului bogat (Polonia, Cehia , Ungaria etc). Nici coruptia si nici sloganul "Nu ne vindem tara, ca o dam la ai nostri pe gratis" nu prea ne-au ajutat.

   Tot timpul dl Tariceanu face o distinctie intre companiile straine care fac evaziune si companiile romanesti care platesc mai mult impozit pe profit. Este o abordare fortata. Majoritatea companiilor straine sunt companii foarte mari si care au facut investitii foarte mari in productie etc. Companiile romanesti ( in afara de cateva nume, Dedeman, Digi etc) sunt companii mai mici si care , per total au investii mai mici in active pe termen lung , hale , utilaje etc. si este normal sa aiba o rata a profitului mai mare.  

   La butic lucrezi tu, cu toți ceilalți postaci ai propagandei securiste.

   Ghinionul României este Securitatea care protejează raptul așa-zișilor investitori străini. 

   Să fie taxate decent. Producătorii care-și aduc subansamblele din țara de origine au marjă de profit infimă, iar cei care produc subansamlele în România, exportă la preț de Chină și declară profiturile acasă.

   Tu rămâi sărac și deștept. 

  Daca ne imtoarcem in prima parte a sec XX acest impozit ar avea sens. In actualul lant de productie mondializat ar produce in Romania cateva sute de mii de someri. Cea mai mare parte a capacitatilor de productie cu capital strain instalate in Romania in special in domeniul componentelor auto valoarea adaugata nu depaseste 10% restul fiind importul de componente si materiale. Cifra de afaceri fiind foarte mare iar impozitul pe cifra de afaceri ar conduce la inchiderea acestor activitati. Va amintiti cand pseudoanalistii prevesteau ca reposata Nokia ar reprezenta 1% din PIB cand in realitate valoarea adaugata local era 5-6% din cifra de afaceri.

  1. Și la ce ne-a folosit că, în drumul său spre faliment, Nokia a suferit vreo 3 ani și în România?

   Companiile străine trișează de ani de zile, de asta valoarea adăugată nu depășește 0,01%, 

   Când vorbești de valoarea adăugată și nici măcar nu stii ce este valoarea adăugată avem o problema mare cat carul!

   Statisticile arată că investitorii străini bagă bani în România pentru a câștiga două alune.

   Mai bine rămâi la propaganda ta de pe contributors unde scriptul tău are vreo oarecare utilitate. 

  Eu zic sa adoptam si codul lui Hamurabi (desi majoritatea politicienilor vor pierde membre) si chiar si sistemul de numeratie in baza 60. Daca au fost bune acum 4k ani sunt probabil optime pentru Romania lui 2017.

  1. Cu alte cuvinte, de ce sa mai folosim roata ca de, a devenit vetusta ! Mare ti-e gradina Doamne și multi prosti ai adăpostit în ea!

   Roata e foarte buna si nu se "invecheste", dar intre timp s-au mai inventat si alte lucruri : computere , internet , sateliti , televiziune , telefonia mobila , automobilul , etc. Draga D.I , daca tu vrei sa ramai la roata este dreptul tau, noi te sustinem :)

  ....D-le D.I ..esti mata dr.in economie dar vorbesti ...multe prostii. ...In primul rand vorbesti de avantaje..ca tin doar evidenta primara a vanzarilor...D-le dr. EU imi tin evidenta..d.p.d.v. al rentabilitati...vreau sa stiu ce profit am realizat...deoarece in functie de acest m rezultat .vad ce fac mai departe. Mata stii ca fiecare domeniu de activitate isi are concurenta lui ...Mata stii ca fara o investitie fie prin capacitati noi tehnice..productivitate...etc pierzi piata deoarece altul face productia la preturi mai mici.

  Masa impozitului la buget creste...da intradevar creste dar cum ??? Eu de ex. am o cifra de afaceri de 1 milion de Euro pe an cu o rentabilitate de aprox. 5 %...Deci in cifre absolute 50 de mii de Euro profit. Platesc impozit 50x16 %= 8 mii de Euro iar prin noile reglementari impozit pe CA asi plati aproape 40 de mii de Euro.Deci din 50 mii de Euro d-le dr. imi treci la Bugetul de Stat 40 de mii de Euro. 

  Iar EU ce fac ??? ...mai raman cu ce ???? La asta nu te gandesti d-le dr. ???...Da intradevar creste suma la Buget....Noi ce vom face ??? o sa fugim la Banci sa luam credite sa putem supra vietui ..... 

  Rusinos ...ca de fapt aceasta masura de impozit pe CA este analizata doar trunchiat si nu in ansamblu implicatiei .....

  1. Ti se pare mai corect sa platesti 19% pentru a avea dreptul sa-ti ceri, onest, profitul operational? Cauta pe net solutia. Am dat-o in 2013, tot in Bursa (Defiscalizarea productiei de valoare adaugata, este accesabila pe net!)

  Cum o fi cu acel comision de 1% pentru procesarea platilor cu cardul? Ala nu e nociv? Nu distruge economia, nu desfiinteaza sute de mii de locuri de munca? Hahal, ce mila mi-e de corporatiile care lucreaza pe un mizilic de 1-2% adaos si cu o marja de profit "mancata" de fabuloasele investitii... facute cu subventii sau scutiri suplimentare de la stat!

  Mustaciosul -SEF din Teleorman zicea la Mediafax.ro ca e gata sa renunte la impozitul pe cifra de afaceri daca aceasta masura face rau. Acuma ajutati-l si voi un pic cu niste huidieli ca sa nu o puna in aplicare. E clar ca Mustaciosul se teme sa nu pice in sondaje.imaginea lui e bine sifonata.

  1. Corecta propunerea....doar cu huiduieli ...deoarece ..economic nu intelege nimic

  __Parca Hammurabi a inventat si zicala: "Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte". Aceasta lozinca a fost preluata de evrei in Vechiul Testament__.Noi ce sa intelegem ca MUSTACIOSUL -SEF s-a inspirat din Hammurabi cand i-a venit ideea [tampita de altfel] cu impozitul pe cifra de afaceri? Daca este asa si nu a precizat sursa de unde s-a inspirat {regele Hammurabi} ==>asta inseamna PLAGIAT!

  Domnule D.I stia Hammurabi al tau ce este impozitul pe cifra de afaceri? Eu cred ca isi impozita supusii in trepte {progresiv} in functie de profit , fiindca el era un fel de comunist fiind primul care vorbea de DREPTATE si condamna ASUPRIREA SARACILOR._ EU cred ca MINTI!

  1. Daca crezi ca mint, eu cred ca esti sarac cu duhul! Necazul este ca lucrurile simple - inclusiv la nivel guvernamental - nu sunt luate in consideratie! N'ar fi rau sa stii ceva mai mult despre printul Hammurabi, inainte sa scuipi samburi! Scuze pentru tenta de trivialitate!

  Când s-a aplicat impozitul forfetar, zeci de mii de firme s-au desfiintat fiindca in acea perioada de criza nu puteau obtine profit.

  Daca s-ar aplica acest impozit pe cifra de afaceri la toate firmele, ar plati impozit si cele care lucreaza temporar pe pierdere. Adica s-ar inchide din nou o multime de firme. Iar firmele nou infiintate, care nu obtin inca profit, ar trebui sa plateasca totusi impozit. De ce?

  Intentia de a impozita mai mult firmele multinationale care exporta profitul este insa buna. Metoda de solutionare a acestei probleme este insa proasta si afecteaza si multe firme romanesti. Iar daca pentru firmele multinationale va fi la un moment dat mai rentabil sa investeasca in alte tari decat in Romania, cu siguranta ca vor inchide afacerile de la noi si vor investi in alte tari. Iar atunci statul va incasa de la ele un impozit zero si va incepe din nou sa faca eforturi ca sa atraga investitori straini, cum au mai facut-o in trecut. 

  1. Asa este. De aceea trebuie HUIDUIT o vreme MUSTACIOSUL-SEF pana renunta la tampenii.Daca ar invia Hammurabi si ar veni in Romania lui Dragnea i-ar rade mustata cu briciul.Oare cum se pedpsea PROSTIA in Codul lui Hammurabi?

   Un simplu exemplu pentru a raspunde acestor neaveniti din Guvern.

   Va dau ex. Grupul Renault din Romania ..in speta Dacia Colibasi; In perioada anilor 2000-2016 sau investit in Romania 2,5 miliarde de Euro ,,deci o investitie medie anuala de peste 150 milioane Euro..Fabrica de Autoturisme era in pierdere intre ani 2000-2004. 

   Astazi ..pe 2016...realizeaza o cifra de afaceri de 5 miliarde de lei si un profit de 111 milioane Euro. 

   Cum se doreste acum sa se procedeze asupra Societati ??? Impozit pe CA ??? Impozit doar de 3 % din CA ar insemna 150 milioane Euro !!! 

   Nu considerati ca este o aberatie "" Cred ca fiecare investitor daca investeste undeva...trebuie sa-si si recupereze acea investitie..Acea suma investita de 2,5 miliarde de Euro sper ca nu o mai considerati export de profit ci import de profit. 

   Nu considerati ca la o discutie mai restransa a Bordului de Conducere se pune intrebarea daca o sa mai stea in Romania sau nu...de ex pleaca in Maroc sau intr-o alta tara.

   Concluzia este ..chiar daca se va renunta la aceasta masura....Romania NU MAI prezinta PREDICTIBILITATE inafara ....Zvonul se propaga f.repede si pe urma este f.greu sa-l dezici..cu o incredere fata de partenerul tau ...(investitorul} 

   Creșterea TVA-ului de la 19 la 24%, anunțată cu câteva ore înainte a fost rezonabilă.

   Clar, idolul tău readucea economia back on track.

   N-aveți pic de caracter, dar asta este evident și pentru voi. :) 

  Ar avea Romania, Ue si SUA NEVOIE de Legi aspre ca alea din Codul lui Hammurabi.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9716
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9007
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.3183

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb