Energia pentru agenţii economici, mai scumpă cu circa 10%

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 09 ianuarie 2013

Energia pentru agenţii economici, mai scumpă cu circa 10%

Companiile (consumatori eligibili, cu dreptul de a-şi schimba oricând furnizorul de energie) se confruntă cu o scumpire a energiei în acest an, estimată la circa 10%. Vestea bună este că preţul energiei tranzacţionate pe OPCOM cunoaşte acum un trend descendent, iar consumatorii care nu şi-au asigurat tot necesarul de energie mai au şanse să încheie contracte la preţuri mai bune. Hidroelectrica a ridicat forţa majoră impusă de seceta hidrologică în decembrie, iar debitul Dunării şi al principalelor râuri a crescut.

În baza datelor publicate de OPCOM, pe pieţele centralizate PCCB şi PCCB-NC a fost tranzacţionată, pentru acest an, o cantitate totală de circa 10,7 milioane MWh, echivalentă a unei cincimi din consumul naţional anual. Preţul mediu rezultat în urma tranzacţiilor este de 231,31 lei/MWh, mai mare cu circa 6% faţă de media anului 2012 (217,82 lei/MWh).

Potrivit furnizorilor, creşterea de preţ a avut loc pe fondul secetei hidrologice, când cererea a depăşit oferta. Astfel, mulţi furnizori au preferat să-şi asigure din 2012 energia pentru 2013, de teamă că seceta va continua.

Energia tranzacţionată pe aceste pieţe administrate de OPCOM ajunge la companii la un preţ cu mult mai mare întrucât la tariful sus-menţionat se adaugă taxele cu transportul, distribuţia, costurile certificatelor verzi, a bonusului pentru cogenerare, costurile cu echilibrarea şi costurile cu certificatele de emisii.

Mai mult decât atât, nu numai energia ca marfă a suferit majorări de preţ. ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a acordat, pentru acest an, creşteri de tarife pentru transportul şi pentru distribuţia de energie. Şi costurile cu certificatele verzi s-au majorat din cauza creşterii producţiei de "energie verde", nemaivorbind de costurile cu certificatele de emisii (aferente producţiei de energie), care sunt pe un trend ascendent, nemaifiind, din acest an, alocate gratuit. Astfel, firmele se vor confrunta, în acest an, cu o scumpire de peste 10% a electricităţii, după unele estimări din piaţă.

Energia livrată companiilor în 2012, în baza contractelor încheiate pe pieţele PCCB şi PCCB-NC a totalizat circa 8,2 milioane MWh, la un preţ mediu de 217,82 de lei/MWh, cu circa 4-5% mai mare faţă de nivelul mediu raportat în 2011. Cota din consumul naţional a acestor pieţe este de 15,34% pentru 2012.

Anul 2013 a debutat foarte bine pentru piaţa liberă de energie având în vedere că tranzacţiile s-au trans-parentizat în urma aplicării noii legi a energiei, care obligă toţi operatorii să încheie contracte numai pe pieţele OPCOM.

Astfel, acestea au câştigat enorm în lichiditate, iar preţurile s-au mai temperat, după ascensiunea ultimilor doi ani marcaţi de creşterea cererii şi de seceta hidrologică ce a limitat ofertelele de vânzare. La 1 ianuarie 2013, pe pieţele PCCB şi PCCB-NC se tranzacţionase 20% din consumul naţional aferent aces-tui an, de aproape trei ori mai mult decât cantitatea raportată la 1 ia-nuarie 2012 (tranzacţionată în 2011 pentru 2012).

Preţul mediu rezultat în urma tranzacţiilor realizate în 2012 pe piaţa spot (PZU) a fost de 217,21 de lei/MWh, mai mic cu 1,8% faţă de media anului 2011. În 2012, pe PZU a fost tranzacţionată o cantitate totală de 10,7 milioane MWh, cu 21,5% mai mare decât în 2011. Cota PZU din consumul naţional a fost, anul trecut, de 20%.

În acest an, 45% din consumul de energie (piaţa liberă de unde cumpără electricitate companiile) va fi tranzacţionat transparent, pe pieţele OPCOM, datorită aplicării noii legi a energiei. Anul 2013 este şi debutul liberalizării pieţei pentru toate tipurile de consumatori, iar autorii legii energiei au considerat că aceştia au dreptul să cunoască preţurile şi condiţii de tranzacţionare a energiei pe care o achiziţionează. Astfel, şi operatorii privaţi sunt obligaţi să încheie tranzacţiile, în mod transparent, pe pieţele OPCOM.

De la implementarea noii legi, aceste pieţe au câştigat în lichiditate, iar din luna septembrie preţurile de tranzacţionare au cunoscut un trend descrescător în ciuda secetei hidrologice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

27 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9453
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4182
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7622
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9300
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.6976

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro