Eurobarometru: Cetăţenii români, neinteresaţi de acţiunile climatice la nivel european

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 18 aprilie

Eurobarometru: Cetăţenii români, neinteresaţi de acţiunile climatice la nivel european

English Version

Cetăţenii cu drept de vot din ţara noastră nu sunt interesaţi Green Deal, de acţiunile climatice şi de reducerea emisiilor la nivel european, potrivit celui mai recent Eurobarometru pulicat ieri de instituţia comunitară de sondare a opiniei publice. Deşi tema principală s-a referit la participarea la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, alegătorii din ţara noastră au răspuns şi la câteva întrebări legate de temele de importanţă naţională, europeană şi globală pe care ei le consideră a fi principale.

La varianta privind acţiunile climatice şi reducerea emisiilor de noxe, procentul cetăţenilor români interesaţi de tranziţia verde s-a situat la jumătatea mediei europene.

Astfel, la întrebarea privind priorităţile cetrăţenilor înaintea alegerilor europene, întrebarea cu posibilitatea bifării mai multor răspunsuri, doar 14% dintre repondenţii din ţara noastră au spus că acţiunile climatice şi reducerea emisiilor de noxe se numără printre priorităţi, în timp ce media europeană este 27%.

La fel stau lucrurile la întrebarea privind aspectele asupra cărora ar trebui să se concentreze UE pentru a-şi consolida poziţia în lume, unde doar 12% dintre repondenţii români au enumerat acţiunile climatice şi reducerea emisiilor spre deosebire de media europeană de 24%.

În ceea ce priveşte priorităţile cetăţenilor cu drept de vot din ţara noastră înaintea alegerilor europarlamentare, pe primul loc, cu 42%, se situează sprijinirea economiei şi crearea de noi locuri de muncă, urmată de sănătatea publică (37%), lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (33%) şi apărarea şi securitatea UE (28%). Pe ultimele locuri în topul priorităţilor alegătorilor români se numără digitalizarea economiei şi societăţii europene (11%), migraţia şi azilul (10%) şi egalitatea de gen, incluziunea şi diversitatea (8%).

Legat de aspectele asupra cărora ar trebui să se concentreze UE pentru a-şi consolida poziţia în lume, repondenţii români au pus pe primele trei locuri apărarea şi securitatea (33%), securitatea alimentară şi agricultura (31%), competitivitatea, economia şi industria (29%), urmate îndeaproape cu 28% de independenţa energetică, resurse şi infrastructuri. Pe ultimele locuri se situează extinderea UE (11%), tehnologia şi inovaţia - inclusiv AI (11%), cultura (8%).

Cu privire la întrebarea privind valorile pe care Parlamentul European ar trebui să le apere în următorii ani (întrebare deschisă pentru mai multe răspunsuri), cetăţenii cu drept de vot din ţara noastră au pus în top 3 pacea (39%), respectarea identităţilor naţionale, a culturilor şi a tradiţiilor în statele membre ale UE (26%) şi solidaritatea între statele membre ale UE şi între regiunile sale (24%). Ele sunt urmate îndeaproape de protecţia drepturilor omului în UE şi în toată lumea (23%), statul de drept (22%) şi libertatea de circulaţie (21%). Abia pe locurile 7-8, se află la egalitate cu câte 20% democraţia şi libertatea de exprimare şi gândire. Probabil că, din cauza tipului de întrebare, repondenţii care ar fi putut să acorde mai multe procente democraţiei au considerat că dacă răspund că doresc protecţia drepturilor omului, stat de drept şi libertate de circulaţie, practic doresc democraţie. Pe ultimul loc în topul valorilor se află egalitatea dintre femei şi bărbaţi care a fost menţionată doar de 8% dintre repondenţi.

Potrivit Eurobarometrului, 74% dintre repondenţii din ţara noastră se vor prezenta la urne în 9 iunie pentru a vota candidaţii pentru Parlamentul European, iar 68% dintre repondenţi consideră că acest vot este foarte important prin prisma contextului actual internaţional. 53% dintre repondenţi cred că Parlamentul European ar trebui să joace un rol mai important şi doar jumătate (50%) dintre participanţii la sondaj afirmă că au o imagine total pozitivă despre Uniunea Europeană. 65% dintre cetăţenii români chestionaţi susţin că acţiunile UE au impact asupra vieţii zilnice, un procent egal fiind acordat şi de cetăţenii care afirmă că ţara noastră a beneficiat de faptul că este membră a blocului comunitar.

În ceea ce priveşte evoluţia nivelului de trai în următorii cinci ani, doar 17% dintre repondenţi consideră că acesta va creşte, în timp 48% susţin că nu se va schimba, iar 30% consideră că nivelul de trai va scădea.

Eurobarometrul a fost realizat la nivel european în perioada 7 februarie-3 martie 2024, pe 26.411 persoane cu drept de vot, prin metoda interviului faţă în faţă. Din totalul persoanelor chestionate la nivel european, 1046 au fost intervievate în România, în perioada 7-25 februarie 2024.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Ba chiar foarte interesati:

  Au cel mai mic consum de energie si gaze per familie -deci stam cu cureaua stransa 

  Pana si hartia igenica cand o rupe numara patratelele si o numara... ca era o gluma pe net. 

  Media de kmtraj auto parcursa de romani e mult mai mica comparativ cu alte state; 

  Media de consum motorina impartita la numar populatie iar e foarte mica comparativ cu alte state. 

  Media de consum apa rece - apa calda- caldura.. in romania este foarte mica in comparatie cu alte state... 

  Romanii prin comportamentul lor chiar nu polueaza in raport cu alti marii poluatori pe glob. 

  Romanii au tuica - muraturile - si borcanele la beci... cand alte supermarketuri speculeaza preturi de ii costa intre 1 si 8 ore de munca un "borcan" sau un "pachet" de mancare... 

  Daca si Romanii "popueaza"... sau nu ii intereseaza clima... a pai nu mai stiu... 

  Sa nu mai spunem de "bunicii si parinti" cu intelepciunea lor divina: 

  - nu baga azi la spalat ca e sarbatoare; 

  - ce zi e azi? nu fa dus ca e nu stiu ce sfant sau sarbatoare... 

  - nu fa baie azi ca e miercuri... nu fa baie azi ca e vineri fac sambata ca duminica merg la biserica... 

  Cate masini bagi la spalat zilnic? mai lasa si masina ai de spalat sa se odihneasca... 

  Ce ai luat atata mancare? Vine sfarsitul lumii? 

  Ce arunci mancarea asta las ca mai e buna ... o dam inca o tura in fiert... ce sunt cu oasele astea? de ce sa le arunci..las ca le pun la fiert.. 

  Nu arunca "grasimea" aia .. ca o mai folosesc... 

  Romanii mari poluatori... uitam sa vorbim de marii polutori ce livreaza plasticuri in prostie...  

  Noi Romanii nu prea mai poluam.. poate abea daca consumam ceva.. ca minele in Hargita inchise.. industrie in chisa treptat.. multe fabrici mari poluatoare sunt inchise ..sau la randament mult mai scazut de productie... 

  Romanii si in vremurile de azi se comporta cu "masinime SH" cumparate de la Nemti si altii... ca si cum se comportau Parintii cu Daciile... trag de masini cu anii.. trag de ele cate 1 generatie... deci nu ne comparam cu alte state ce schimba parcul auto la 7-10-12 ani.. la noi au trecut 24 de ani... si cam tot parcul ala invechit de masini avem de pe la nemti... ce e drept au cam dispartut cele din 200 spre 2005... dar inca multe de 2007-2010 prin piata...  

  Si prin oras.. la o aruncatura de bat...vedem multe masini ce stau cu zilele nemiscate... reducand din gradul de poluare si ardere petrol... si aia cu BMWurile de sunt destui ..ce baga cate 50-100 lei ..de sa dea o tura... au si aia bani cacalau... ca sa polueze.. si sa nu le pese de mediu. 

  PSS: iar daca vrem sa vorbim de clima - temperatura si mediu in romania.. hai sa postam graficele istorice de pe meleag 

  Cel cu CO2 per capita de prin comunism prezent - ce demonstreaza ca avem poulare in crash in ro.. 

  Cel cu temperaturi din 1923 prezent ce demonstreaza ca ne aflam pe ciclu de incalzire chiar si cu inchiderea industriilor pe ro din 80 prezent...  

  Cel cu precipitatii din 1924 ce ne spune ca ne aflam pe ciclu de minime precipitatii... 

  si daca mai dorit mai sunt: ciclul solar pe maxime intre 2024-2026...ceea ce inseamna radiati solare mari... iar acolo unde e uscat va fi ploaie si umed...iar acolo unde a fost ploaie si umed va fi uscat si cald... 

  Avem periodic: umed rece; umed cald; uscat rece; uscat cald; 

  Romania a fost: 1939-1941 temperatura medie in crash + percipitatii Varf + Ciclu Solar din Maxim spre Descendent = Umed Cald spre Umed Rece.. cu precipitatii in scadere si ger in crestere; in 1945 temperatura medie putin sub medie + precipitatii medii in minime + ciclu solar radiati in minim = ger si "foamete" suprapus cu final de razboi... si socul s-a vazut in panica din 1947 ... "foametea de dupa si in timpul razboiului" corespunsa si cu un ciclu de temperaturi + perecipitatii + radiatie solara ... toate nefavorabile... moment normal in care trebuia sa avem rezerve puse deoparte...  

  Dar stim ca sunt politicieni ce nu acorda prea mare atentie acestor fenomene... 

  Prin anii 50 am nimerit putin bine cu temperaturi medii sltate + precipitatii saltate + ciclu solar pe varf...ceea ce a insemnat ca a fost o clima Umed Calda ...si foarte buna pentru recolta si punerea pe picioare a cetatenilor dupa razboiul "tembel".... 

  Intre 60-65-67... iar am avut un ciclu interesant de: temperatura medie scazuta + precipitatii medii scazute + ciclu solar pe minime = uscat rece ... 

  se stie ca agricultura romaniei se baza pe "cum bate vantul si ploaia"... si de aici au fost necesare proiectele mari pentru irigatii. 

  Intre 82 si 94 am avut precipitatii scazute + temperaturi medii scazute ce cresteau spre 90-49 si precipitatiile sot scazute stateau = ce a rezultat o incrucisare intre perecipitatii mici si temperaturi mari intre 87-94 si ciclul solar ce pleca din maxime spre minime in 94 = Uscat Cald... uscat rece a fost intre 82 cu 87... 

  s c c r e t 

  Suntem cei mai saraci din UE , de actiuni climatice ne arde ?

  Psihopatii climatici de la bruxelles ar trebui sa citeasca de 100 de ori acest sondaj.si sa-l dea apoi la citit si politrucilor slugi din Ro.

  Noi vedem ca se pune accent pe tranzitii dar.... numai ca pretext pt alte alocari finpanciare, f departe de a fi dezinteresate. Liderii europeni propun de fapt sa mute consumul cetateanului obisnuit de la masini pe benzina la electrice, incalzirea caelor de pe gaz pe...... electricitate mult mai scumpa si tot pe retele, sa mute alimentatia de pe proteina animala pe culturi celulare dubioase si lacustele srayate din desertul Negev etc. Si n timpul cat noi ne autoflagelam cu ideile astea prostesti (ca si orizont de timp, investitie si utilitate) sa se pompeze bani in productia de armament, munitie si in razboaie : abia aceste cheltuieli, la nivel planetar, plus noxele, gazele de ardere avioane tancuri si lansatoare, fumul de la sutele de incendii si praful de la cladirile prabusite si rase cu buldozerul etc, astea schimba clima si condamna omenirea la extinctie! Lasati europenii sa foloseasca ce au deocamdata ca au saracit vizibil ca urmare a politicilor din ultimii 3 ani si... Opriti macelurile fara sfarsit, raznoaiele care au ajuns la lupte de transee ca in WWI si WWII.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb