EUROBAROMETRU: Creşte numărul românilor care au o imagine pozitivă despre UE

M.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Creşte numărul românilor care au o imagine pozitivă despre UE

Peste trei sferturi dintre respondenţii din zona euro (76%) s-au declarat în favoarea monedei unice a UE 

Ţara noastră se află pe locul al doilea, la egalitate cu Portugalia, în ceea ce priveşte percepţia pozitivă pe care o are faţă de Uniunea Europeană (UE). Numărul românilor care au o imagine pozitivă despre UE este în creştere şi peste media europeană (60%, faţă de o medie UE de 44%), arată un nou sondaj Eurobarometru, transmis, ieri, de Reprezentanţa Comisiei Europene la noi. Acesta arată că 52% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, comparativ cu o medie UE de 44% şi 50% dintre români sunt optimişti cu privire la situaţia pieţei muncii, faţă de media UE de 44%.

Printre principalele constatări rezultate din sondaj, se numără un sprijin record pentru moneda euro şi trans-formarea schimbărilor climatice.

Încrederea în UE este la cel mai înalt nivel din 2014 şi rămâne superioară încrederii în guvernele sau parlamentele naţionale. Încrederea în UE a crescut în 20 de state membre, cu cele mai mari punctaje în Lituania (72 %), Danemarca (68 %) şi Estonia (60 %). Peste jumătate dintre respondenţi "tind să aibă încredere" în UE, în Luxemburg (59 %), Finlanda (58 %), Portugalia (57 %), Malta şi Suedia (ambele cu 56%), Bulgaria şi Ungaria (ambele cu 55 %), Irlanda, Polonia, Ţările de Jos şi Cipru (toate cu 54 %), România şi Austria (ambele cu 52 %), Letonia şi Belgia (ambele cu 51%).

Faţă de ultimul sondaj, realizat în toamna lui 2018, procentajul de res-pondenţi care au o imagine pozitivă despre UE (45%) a crescut în 23 de state membre ale UE, cel mai evident în Cipru (47%, +11), Ungaria (52%, +9), Grecia (33 %, +8), România (60%, +8) şi Portugalia (60%, +7).

Sprijinul pentru uniunea economică şi monetară şi pentru moneda euro este un alt motiv pentru care imaginea românilor despre UE a ajuns la aceste procente. Peste trei sferturi dintre res-pondenţii din zona euro (76%) s-au declarat în favoarea monedei unice a UE. În ansamblul UE, sprijinul pentru moneda euro este stabil, la 62%.

Opiniile pozitive cu privire la situaţia economiilor naţionale prevalează (49% apreciază situaţia ca fiind bună şi 47% o apreciază ca fiind proastă). Majoritatea respondenţilor din 17 state membre (16 în toamna anului 2018) afirmă că situaţia economică naţională este bună. Luxemburg (94%), Danemarca (91%) şi Ţările de Jos (90%) sunt ţările cu cele mai mari punctaje. Procentajul cel mai scăzut al opiniilor pozitive este observat în Grecia (7%), Croaţia şi Bulgaria (ambele cu 20 %), Italia (22 %), Spania (26%) şi Franţa (29%).

Un procent foarte mare de respondenţi, din toate cele 28 de state membre, consideră că cea mai mare realizare a UE este că sunt cetăţeni europeni şi că au "liberă circulaţie" să locuias-că, lucreze sau să studieze, oriunde în UE. La nivel european, 73% dintre cei chestionaţi au acest sentiment (+2 puncte procentuale faţă de toamna anului 2018), iar la nivel naţional punc-tajul variază de la 93% în Luxemburg, 88 % în Germania şi 87% în Spania, la 57% în Grecia şi Italia şi 52% în Bulgaria.

Imigraţia rămâne principala preocupare la nivelul UE, cu 34% din menţiuni. Schimbările climatice, care s-au aflat pe locul al cincilea în toamna anului 2018, constituie,în prezent, a doua cea mai importantă preocupare, după o creştere puternică (+6 faţă de toamna anului 2018). Şomajul, care este în prezent pe cea de-a şaptea poziţie la nivelul UE (12%), rămâne principala preocupare la nivel naţional (21%, -2 puncte procentuale), împreună cu creşterea preţurilor/inflaţia/cos-tul vieţii (21%, neschimbat) şi sănătatea şi securitatea socială (21%, +1 pp).

Sondajul "Eurobarometru standard din primăvara anului 2019" a fost realizat prin intermediul a 27.464 de interviuri faţă-în-faţă, desfăşurate în perioada 7 iunie - 1 iulie 2019, în toate cele 28 de state membre ale UE şi în ţările candidate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS