EXCLUSIVITATE - FERCALĂ ÎL PÂRĂŞTE PE BÎLTEANU LA RUŞANU, ÎNTR-O SCRISOARE"Tentative de preluare ostilă a SIF-urilor, de către grupări de acţionari interesaţi"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 05 martie 2014

"Tentative de preluare ostilă a SIF-urilor, de către grupări de acţionari interesaţi"

Grupările Cătălin Chelu, Dinel Staicu, Constantin Frăţilă, Gheorghe Iaciu, Dragoş Bîlteanu - date drept exemplu de preşedintele executiv al SIF3 Transilvania

Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF3 Transilvania, îi atrage atenţia preşedintelui ASF, Dan Radu Ruşanu, printr-o scrisoare, din 19 februarie, asupra modului de vot în cadrul Adunărilor Generale de la SIF-uri şi asupra propunerii de ridicare a pragului de deţinere, menţionând că, în ultimii zece ani, au existat tentative de preluare ostilă a SIF-urilor.

Se pare că Dan Radu Ruşanu nu a apucat să răspundă scrisorii lui Mihai Fercală, având în vedere că a fost pus sub urmărire penală de către DNA, în dosarul "Carpatica", şi arestat, ieri, pentru 29 de zile.

Mihai Fercală a dat drept exemplu gruparea Chelu Cătălin, la SIF Moldova şi Oltenia, grupul Dinel Staicu, la SIF Oltenia, grupul Constantin Frăţilă, la SIF Transilvania, grupul Gheorghe Iaciu, la SIF Muntenia şi gruparea Dragoş Bîlteanu, la SIF Banat Crişana.

"Această ultimă grupare, preluând controlul, a decis neplata de dividende, a decis operaţiuni în conflict cu legea şi cu interesul celorlalţi acţionari, a dictat realizarea de operaţiuni ale SIF1 cu propriile firme din grup, transferuri de active în străinătate etc, fapte cunoscute de ASF şi declinate în favoarea Inspectoratului General al Poliţiei şi care sunt reclamate şi contestate şi acum de diverşi acţionari la diverse instituţii", se arată în scrisoarea citată.

Mihai Fercală îşi începe scrisoarea, obţinută în exclusivitate de ziarul BURSA, amintind că, la înfiinţare, SIF-urile au avut scopul să gestioneze participaţiile a peste 7 milioane de cetăţeni, în cadrul procesului de privatizare: "Astăzi, în fiecare dintre cele cinci SIF-uri mai există circa 500-600 mii de acţionari care sunt activi, tranzacţionează acţiuni, care sunt interesaţi, care urmăresc activitatea SIF-urilor şi care votează electronic şi/sau prin corespondenţă cu ocazia adunărilor generale ale acţionarilor".

Mihai Fercală acuză că regulamentele ASF nu sunt în concordanţă cu legea

Potrivit lui Mihai Fercală, având în vedere că SIF-urile au fost calificate şi înregistrate ca alte organisme de plasament colectiv, care plătesc lunar taxe speciale de 0,1% din activul net, ele nu sunt societăţi comerciale obişnuite, deşi CNVM le-a aplicat astfel de reguli.

"Există două posibilităţi: SIF-urile nu trebuie să plătească taxe, dacă CNVM/ASF le califică societăţi obişnuite şi le aplică prevederile Ordonanţei 32/2012 sau să nu li se aplice prevederile Ordonanţei 32/2012 şi Directivei 2007/36/CE, dacă vrea să le taxeze, deoarece le-a înregistrat ca AOPC", arată preşedintele executiv al SIF3, care precizează că trebuie clarificată situaţia.

Acesta mai arată că o altă reglementare normativă - de natură administrativă - aflată în contradicţie cu legea cadru a societăţilor şi chiar cu cea a pieţei de capital şi a cărei aplicare perturbă, în mod deosebit, desfăşurarea Adunărilor Generale ale acţionarilor, o constituie prevederea art. 125 din Regulamentul 1/2006 al CNVM care stabileşte că orice acţionar sau grup de acţionari care deţin 5% din capital pot cere aplicarea metodei votului cumulativ la alegerea administratorilor şi că pot propune o nouă rezoluţie cu minimum 10 zile înainte de desfăşurarea adunărilor generale, încălcând astfel dreptul la informare completă, corectă a acţionarilor care votează prin corespondenţă sau electronic.

Conform legii 31/1990 republicată, propunerile acţionarilor care doresc completarea ordinii de zi trebuie făcute Consiliului de administraţie în maximum 15 zile de la publicarea convocatorului, mai arată scrisoarea citată.

Mihai Fercală apreciază că, prin menţinerea prevederilor art. 125 din Regulamentul 1/2006, se poate ajunge în situaţia în care acţionarii care au votat prin corespondenţă/electronic/prin procură, anterior noilor propuneri, să nu mai aibă posibilitatea să afle despre acestea, astfel fiind instituit un caracter discriminatoriu: "Pe calea unei astfel de reglementări ilegale, s-au generat şi, foarte probabil, se vor genera discuţii, scandaluri deosebite la adunările generale ale SIF-urilor, controverse şi contestaţii, cu impact asupra nivelului preţurilor de tranzacţionare, pericol care poate fi înlăturat cu uşurinţă prin încadrarea în limitele legii a reglementărilor emise de către CNVM-ASF".

Preşedintele SIF3 arată că se impun măsuri urgente, având în vedere că adunările generale de bilanţ se apropie.

Votul cumulativ, o altă problemă spinoasă

Domnul Fercală îi atrage atenţia preşedintelui ASF şi asupra condiţiilor solicitării votului cumulativ, ca măsură de protecţie a acţionarilor minoritari, în cazul alegerii membrilor consiliilor de administraţie.

Având în vedere pragul limită de deţinere de 5% la SIF-uri, Mihai Fercală precizează că, în aceste societăţi, nu pot exista acţionari minoritari şi majoritari, în sensul comun al acestor noţiuni, astfel că metoda votului cumulativ nu este aplicabilă. Astfel, domnia sa opinează că aplicarea acestei metode "va favoriza anumite grupuri de acţionari, interesaţi în promovarea unei anumite politic,i care nu sunt compatibile cu specificul unor astfel de societăţi".

Totodată, preşedintele SIF Transilvania consideră: "Afirmaţia unor sau altor persoane interesate în promovarea anumitor politici faţă de SIF-uri, conform căreia majoritatea acţionarilor nu vin să voteze la adunările generale ale SIF-urilor, pentru că nici nu ştiu că deţin acţiuni, la aceste societăţi, este una falsă şi răuvoitoare. La SIF Transilvania, spre exemplu, votează la fiecare adunare generală, prin corespondenţă, prin vot electronic, prin procuri şi prin prezenţă fizică la vot, circa 350-375 mii de acţionari, în fiecare an, fapt verificabil şi care poate fi probat oricând prin conţinutul proceselor verbale de stabilire a cvorumului. Numai cine are alte interese şi nu doreşte să aibă un cvorum corespunzător la o anumită adunare generală nu poate asigura prezenţa fizică şi cea juridică, pentru a se putea lua hotărâri de interes general şi nu în favoarea unor grupuscule de acţionari, gen Cătălin Chelu, Dinel Staicu şi alţii care au generat probleme deosebite CNVM, în SIF-urile la care au fost acţionari".

"Există deţineri concertate, ale unor companii offshore"

Totodată, Mihai Fercală aminteşte că legea societăţilor comerciale prevede că poate exista un prag limită de deţinere, cu scopul de a proteja acţionarii ca o SIF să nu fie preluată, în mod ostil, prin consiliul de administraţie/supraveghere de către o serie de acţionari interesaţi, precizând că astfel de tentative au existat în ultimii zece ani.

Preşedintele SIF 3 consideră că afirmaţia potrivit căreia eliminarea limitei de deţinere şi de vot va creşte volumele tranzacţionate şi preţurile este falsă, "dacă nu de natură a manipula grosolan piaţa de capital, întrucât este lansată tocmai de cei care doresc aservirea SIF-urilor propriilor interese".

În scrisoare se mai precizează: "De altfel, când s-a modificat limita de la 1% la 5%, nu s-a întâmplat nimic seminificativ, decât pentru o zi sau două. În prezent, nu există mai mult de 1-2 acţionari cu limita la maximum de 5% în fiecare SIF. Din contra, există deţineri concertate, ale unor companii offshore, companii ale aceloraşi acţionari care doresc astfel evitarea concertării în tentativa de preluare a SIF-urilor, care încă mai deţin active interesante în portofoliu".

Potrivit lui Mihai Fercală, orice intervenţie a legiuitorului pentru instituirea, eliminarea de praguri de deţinere, modificarea actelor constitutive ale societăţilor cu capital integral privat este în contradicţie cu clauzele Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene.

La finalul lunii februarie, Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, a declarat că, pentru acest an, a renunţat la ideea ridicării pragului de deţinere la cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), din cauza presiunilor generate de faptul că suntem într-un an electoral. Vicepreşedintele ASF a subliniat, însă, că are de gând să reia discuţiile pe acest subiect anul viitor.

Opinia Cititorului ( 40 )

 1. IACIU in calitate de actionar majoritar al IMPact perpetueaza cu SUCCES faradelegile predecesorilor! Contracte de v/c fictive in care apar ca_cumparatori ANGAJATI IMPACT sau rude sau apropiati cu SCOPUL DE A PUNE LABA PE TERENURILE DIN CARTIERUL EUROPA(ORADEA)si de a plati si impozit pe teren mai mic! TVA nelegal de 5% practicat pentru imobile NEFINISATE si/sau asezate pe loturi de teren MAI MARI DE 250 MP, contrar CODULUI FISCAL! PARCHETELE, CE FACETI? Poate RUSANU are nevoie de colegi in celula!

  1. Cui naiba sa ma mai adresez? Am sesizat CSM-ul(pentru ca s-au castigat la Oradea procese cu aceste contracte de v/c), s-a scris in presa, am trimis la Inspectoratul de Politie Bihor toate datele, m-am adresat inclusiv Ministerului de Finante(Corpul de control). Nimeni nu ma contacteaza sa vada, asta chiar e nebun sau spune ceva? Jurista de la IMPact, contabila sefa, fiul lui POPP, Sanduleasca, mama lui Sanduleasca(si mai sunt si altii)apar in DOCUMENTE PUBLICE CU PROPRIETATI LA ORADEA PE CARE NU LE-AU ACHITAT NICIODATA IMPACT-ului(deci contractele ERA CLAR FICTIVE!). Dupa ce s-au folosit de ele in Instante LE VINDE IMPACT-ul, NU EI(pentru ca nici nu aveau cum! Deci au inselat si Instantele, probabil cu ajutorul unei celebre avocate din Oradea, sotie de fost Presedinte de Tribunal). Toata lumea PLANGE DE DRAGUL JUSTITIEI INDEPENDENTE! Si JUSTITIA IA-O DE UNDE NU-I...Cui sa ma mai adresez? CINE VA VEDEA O DATA TOATE MIZERIILE IMPACT-iste?

   ...ERAU CLAR FICTIVE...sunt extrem de agitat si suparat!

   D-le FERCALA, POATE MA AJUTATI DVS IN DEMASCAREA LUI IACIU! Prin Florin S.(ca ne cunoastem)! 

   In acesti ani noi actionarii am vazut ca conducatorii de sifu-ri nu conduc societatile in favoarea actionarilor. DNA -ul sigur e pe urmele unor fraude de milioane..... asteptam declanasarea arestarilor!

   Ia incercati la DNA!

   in loc sa scrii ca un psihopat la 12 noaptea mai bine cumparai actiuni imp si acum erai fericit

   looserule 

   ...mai vedem ce se alege de pimp-actul ăla, respectiv care-s de fapt păcălicii!

  Nu are dreptate Fercala. Tot timpul au tipat cu preluarea ostila a sif-urilor de catra cine? - de cei care isi investesc banii in aceste actiuni.. ca sifurile detin procnete foarte mari in alte societati si incearca preluarea acestora nu este preluare ostila-ex. ciurezu cu pogonaru au preluat ostil Argus. ce a facu t CNVM. preluarea ostila nu mai exista in momentul in care nu le luam de salariile presedintilor si a salariatilor sif. Nu este normal .Am cumparat , un procent semnificativ , trebuie sa am cces la datele societatii nu sa-mi spuna ciurezu ca eu membru CA nu am voie sa spun asta si asta.

  De 1 an de zile nu s-a luat nici o masura,de nicio institutie abilitata in cazul sif1 ( obligatiuni romenergo,hotelul din azuga,sif imobiliare).banii de dividende ai actionarilor sif1 finanteaza firmele lui bilteanu...anul asta la fel!pana cand?I

  1. Pana cand Bilteanu si-a transferat toate activele valoarese din portofoliul SIF1 si si-a parcat toate mizeriile supraevaluate in portofoliul SIF1. Oricum baietii astia d-alde Bilteanu si colegii lui din CA-ul SIF1 se misca foarte repede, asa ca pana in 2016 au terminat opertiune "transferul de avere".

  Ferala are un stil aparte de a se exprima. Ba ca va prelua Oltchim , ba ca va da actiuni in locul dividendelor. etc. E logic: sa mergem pe mana lui: sa acceptam actiuni ca dividende ca sa preia Olcim Rm. Valcea. dupa AGA, va constata ca nu sunt bune conditiile de preluare a Olchim. Este foare greu sa vedem ca ei fac profituri din vanzarile mostenir, si anume banci , pe motivul ca-si reduc expunerile. Unde isi mai reduc expunerile ca acolo unde sunt majoritari vai de managementul respectiv si vai de mama lor.

  Adica domnul de la ASF nu a fost inca demis?Hai ma,in ce tara traim...

  HOTUL STRIGA HOTUL

  crezi ca il f..te grija pe fercala de saracii actionari? 

  Singura lui grija este sa isi perpetueze domnia si veniturile 

  DIVIDENDELE MAI FERCALA/ 

  Lasa stratagemele diversioniste ieftine. 

  DIVIDENDELE ACTIONARILOR 

  1. dividendele sunt pentru motivarea salariatilor (4% ca sa fim exacti) restul praf in ochii fraierilor vor avea doua actiuni in loc de una insa impreuna vor avea tot aceeasi valoare, deci praful de pe toba. poate are si el vreun Bentley de luat ceva sa nu fim rai :))

  Cum e cu votul electronic? Sunt foarte interesat sa votez pro dividende 95% din profit !!!!! Si 0% bonusuri si prime. Daca stie cineva cum se voteaza electronic, va rog sa-mi spuneti. Multumesc.

  1. Pentru a vota electronic o asemenea propunere ea trebuie sa fie solicitata a fi inclusa pe ordinea de zi de un grup de actionari detinind 1o % din capital

   Daca se face acest lucru sa vedeti ce multi actionari se vor ralia  

   Detalii despre votul electronic pe site-ul SIF3 

   85% din profitul SIF sa fie distribuit ca dividend , intocmai ca la societatile unde statul este actionar .

   ASa cum statul are nevoie de bani,si noi cei care nu avem salariile de peste 20.000 € , asemeni merituosilor presedinti de SIF-uri avem nevoie de bani 

   0% BONUSURI pentru anul care a trecut 

   Salariatii si conducerea , care sunt aceeasi de multi ani in urma, au beneficiat suficient. 

   Nu vor pati nimic daca nu vor lua un an bonusuri, mai ales ca le ramin toate sinecurile grase din Consiliile de Administratie 

   Limitarea fondului de salarii, astfel ca media salariala intr-un SIF sa nu depaseasca sala riul Presedintelui.

   Intrucit femeile de servici secretarele si referentii nu vor fi platiti ca si Presedintele tarii, ramine suficient loc ptr salarii groase la conducere 

   doar 5 % sunt suficienti pta solicita introducerea unui nou punct pe ordinea de zi. Cu adevarat important este sa se stopeze devalizarea sif-ului prin acele procente uriase din profit pe caresi le acorda farajena doar pt ca au vandut din bijuterii la subpret in momente nepotrivite si faraexplicatii. Faptul ca nu ar da dividende nu ar fi atat de grav daca ar fi performanti in utilizarea cash-ului. Si transparenti. Safacabine si sa prezinte cartea alba a sif-urilor in caresa prezinte detaliat fiecareparticipatie, cu situatia de moment , averea detinuta de respective societate, catmai detaliat si perspectivele associate caprognoza fiecarei participatii.

  Trebuie sa ai mare tupeu sa acuzi ationarii care isi investesc resursele fin in actiunile unei societati ca vorsa o controleze. Preluare"ostila"! Paiostil le-au preluat ei , presedintii de sif, pe-o mana cu politrucii cu carehotarau smenurile din sif.Cui,ce si la ce fel de comisioane. Prea longeiv Fercala.Il intereseaza cica micii actionari. Dividendele grase prin carea decapitalizat sif 3 au fost pt a-si cumparalocul de sef si mai ales, ptcasimtea ca se cam termina prajitura, participatie grasa (peste4% din profit) a conducerii in special si a cohortei de salariati inutili din profit. Lr isi iau o suma uriasa din profitiaractionarlor le schimba banii: dintr-o bancnota de 10 lei leface doua de 5 lei. Fraieri ne poate crede.

  Stimate domnule director Fercala,

  felicitari pentru modul in care administrati fondul de investitii. Permiteti-mi totusi sa va supun atentiei faptul ca ati prezentat DOAR situatiile individuale ale firmei dvs , bineinteles conform ordinului numarului 13 din 2011. Este intr-adevar conform legislatiei in vigoare, insa nu uitati ca firma dumneavoastra este listata la categoria reglementata a Bursei de Valori Bucuresti si conform ordinluiui 1121 din 2006 sunteti obligat sa prezentati situatiile financiare consolidate. Este adevarat ca prin ordinul domnului Georgescu nr. 881 si ulterior 1286 din 2012 ati fost scos din aceasta sfera. Remarca PWC ar trebui din nou sa va dea de gandit, deoarece spune ca raportarea nu este realizata pentru cei care nu cunosc contabilitatea romaneasca si legislatia CNVM, ASF. Cu stima, Virgil Bestea 

  La aceasta declaratie""De altfel, când s-a modificat limita de la 1% la 5%, nu s-a întâmplat nimic seminificativ, decât pentru o zi sau două. În prezent, nu există mai mult de 1-2 acţionari cu limita la maximum de 5% în fiecare SIF. Din contra, există deţineri concertate, ale unor companii offshore, companii ale aceloraşi acţionari care doresc astfel evitarea concertării în tentativa de preluare a SIF-urilor, care încă mai deţin active interesante în portofoliu". ce ii mai trebuie ASF ca sa publice lista actionarilor care detin peste 1% din SIF-uri , sa ia la verificat urgent actionariatul ca urmeaza agile si si sa suspende CA unde se descopera fraudele ?

  Cand se va autosesiza ASF la fraudele pe care presa le sesizeaza de ani de zile si nu se intampla nimic, din contra asf favorizeaza si protejeaza infractorii mentinand in pietele supravegheate "un mediu propice activitatilor frauduloase " ? 

  Poate pt Fercala care vrea sa ramana la ciolan doar el si gasca lui .

  Vezi ca te bate Dumnezeu pt lacomie! Sau ti-o fi frica sa nu vada si altii ce faci tu pe acolo!  

  O preluare a SIF-urilor mai ostila decat cea practicata de administratorii acestora de-a lungul timpului, NU poate exista! Niste penali, incompetenti si nesimtiti, s-au facut stapani pe niste active care nu le apartin si pe care ar trebui sa le administreze eficient intrucat sunt foarte bine platiti ca sa faca asta. Nea Fercala, SIF-ul nu ti l-a lasat tac'tu mostenire ca sa faci acolo ce vrei tu. SIF-ul nu are bani pentru dividende dar in schimb are pentru primele si bonusurile angajatilor?!!! Angajati care nu produc nimic in beneficiul SIF-ului ci doar consuma (si inca mult) din valoarea, prestigiul si cota acestuia Singura solutie viabila pentru SIF-uri este ca actionarii sa va dea la toti adminstratorii un sut in dos si sa va trimita in instanta.

  SIF-urile nu au fost preluate ostil, ci au fost acaparate de personaje care au investiti sa zicem initial 15 lei si si-au tras intr-un singur an 30 de lei, ceilalti care au investit 85 de lei ramanand cu ochii in soare. Da nu aplicam votul cumulativ, iar cei care au investiti 15 lei au intregul consiliu de administratie, restul investitorilor urmand sa fluiere a paguba si sa-si scrie nrmultumirile pe forumuri.

  Ia sa aiba administratorii contracte de administrare in care performanta lor este masurata doar pe baza cresterii activului net si scaderea discountului pret-VUAN, care contracte sa prevada clauze de reziliere fara despagubiri, atunci cand unul din cele doua criterii nu este indeplinit. Poate s-ar termina cu megajaful de la SIF-uri. Ia sa fie niste actionari in comisia de numarare a voturilor si nu numai angajati obedienti, care la AGA vin cu liste. Ia sa se impuna anularea voturile prin corespondenta sau elecronice, daca in urma verificarii prin sondaj se gasesc inadvertente. Acelasi lucru valabil si loentru procuri.

  Eu cred ca se mai poate opri megajaful de la SIF-uri, iar actionarii aia multi sa mai vada si ei un ban 

  Liviu Tudor-"Inginer financiar"tepar de profesie-devalizatorul Bancii Unirea prezinta...

  In urma cu 20 de ani 

  Liviu Tudor si Grupul de la Bacau au fost artizanii unei incredibile inginerii financiare prin care au reusit sa-si umple conturile cu zeci de miliarde. REGELE IMOBILIARELOR,Magnatul din Real Estate,Guru financiar Liviu Tudor, a fost scos in fata, in 1996, de cunoscutul Grup de la Bacau, coordonat de Viorel Hrebenciuc si Corneliu Iacubov, pentru a pune temelia Bancii Comerciale Unirea (BCU). Scopul a fost unul singur: spalarea banilor si obtinerea unor profituri ilicite uriase. Modul de actiune a celor care detin sediul in care isi desfasoara activitatea "Evz" este specific crimei organizate: "Daca nu-ti vei tine gura, ai grija ca exista gloante calde si gloante reci. Nu ti-am spus ca nu mi-e frica de nimeni in tara asta, ca am bani sa cumpar pe oricine?", isi ameninta Liviu Tudor asociatul. 

  Liviu Tudor- Manual de Spalarea Banilor 

  BCU s-a infiintat in urma unei subscriptii publice, Tudor detinand 49,77% din capital, urmat de SIF II Moldova (condusa de Iacubov), cu 24,65% si CNSLR "Fratia" cu 12%. Restul actiunilor era detinut de unele persoane fizice. Deoarece BCU a fost de la inceput o inventie premeditata sa ajunga intr-un faliment controlat - pentru a rotunji conturile bancare ale gazdei trustului Ringier, Liviu Tudor, si ale altor actori din umbra - fondurile institutiei s-au plimbat dintr-un cont intr-altul, la lumina zilei, de regula in aceeasi zi. Totul a decurs bine pentru asa-zisii investitori, pana cand Banca Nationala a Romaniei a facut un control la BCU, in 1998, constatand o serie de nereguli ce reclamau adoptarea unor masuri urgente, de ordin financiar si organizatoric. Un an mai tarziu, in timpul urmatorului control, BNR a constatat nu numai ca n-au fost remediate deficientele, dar intre timp au aparut si altele noi, cu mult mai grave. 

  Liviu Tudor si Banca Comerciala Unirea- maestrul Ingineriilor financiare 

  Conducerea BCU a decis in 1998 o majorare de capital, pentru atingerea pragului de 50 de miliarde de lei. Operatiunea n-a implicat derularea mai multor oferte publice de vanzare de actiuni si nu s-a facut nici un fel de publicitate privind majorarea de capital, asa cum spune legea. 11 persoane din interior au efectuat subscrieri si varsaminte la capitalul social, in suma de 22,33 miliarde de lei, diferenta fiind completata de persoane fizice ori juridice din afara bancii. Un grup de actionari a contestat in instanta aceasta inginerie financiara, insa nu li s-a dat castig de cauza. 

  Cu putin inainte de finalizarea majorarii de capital, BCU a cumparat - prin intermediul a doua societati de valori mobiliare (World Rom Securities si Intermedias 96) actiuni in valoare de 22,9 miliarde de lei, apartinand DIGICOM-ul lui Liviu Tudor, omul de afaceri impins in fata de Grupul de la Bacau. Banii platiti de banca au fost folositi de persoanele ce au intrat in posesia lor, fosti actionari la DIGICOM, care au majorat capitalul social al BCU (fig. 1). 

  In aceeasi zi (15.09.1998) SC International Leasing a cumparat actiuni la DIGICOM, de la persoane fizice, in valoare de 11,7 miliarde de lei, iar banii au ajuns tot la BCU. Cu o zi inainte, banca hotarase "majorarea si diversificarea plasamentelor", participand in mod ciudat la majorarea capitalului social al International Leasing, tot cu suma de 11,7 miliarde de lei (fig. 2). 

  Liviu Tudor- ROMAS sau teapa asigurarilor 

  Operatiuni financiare derulate intr-o singura zi 

  In aprilie 1999, ROMANIA ASIGURARI-ROMAS SA, controlata tot de gazda celor de la "Evenimentul Zilei", solicita 20 de miliarde de lei de la BCU, care plateste fara prea multe comentarii. Cu banii primiti, ROMAS majoreaza capitalul social al DIGICOM. DIGICOM majoreaza capitalul social al VESTCO INDUSTRIES SA (tot a lui Tudor) cu 20 de miliarde de lei. VESTCO majoreaza capitalul social al SC PREFABRICATE VEST (firma condusa de Monica, sotia lui Tudor) cu 20 de miliarde de lei. PREFABRICATE foloseste banii pentru restituirea unor imprumuturi catre SC Papianu Comexim SRL, SC Smarald 95 COM, SC Blast Trading si BCU. Primele trei societati au utilizat banii pentru restituirea altor imprumuturi obtinute de la BCU in anul 1998 (fig. 3). Astfel, creditele plecate din banca s-au intors sub alta forma, suspiciunea de spalare de bani fiind cat se poate de intemeiata. 

  Aceasta suveica a majorarilor de capital a avut drept scop dobandirea de catre PREFABRICATE VEST a 51% din capitalul fabricii de ulei SC MUNTENIA SA. De asemenea, BCU si-a marit portofoliul cu 20 de miliarde de lei, cu care a creditat ROMAS SA. Sa mai spunem ca, la ora respectiva, ROMAS nu insemna nimic pe piata asigurarilor, iar in prezent nu mai opereaza. 

  In 2003, firmele I.I.R.U.C., DIGINET, DIGICOM, BCU si fabrica de ulei MUNTENIA infiinteaza SC I.I.R.U.C. DIGICOM SA. Primele doua vin in asociere cu imobile, iar ultimele doua cu bani. Impreuna cu sora lui, Cristina, Liviu Tudor moseste alte doua firme, si anume NOVO PARC SRL si NOVO PARC DOI SRL, care construiesc pe terenul ce apartinuse I.I.R.U.C. mai multe cladiri din fier, beton si sticla. 

  Liu Tudor inventatorul softului de 9,000,000 dolari 

  Softul supraevaluat,plimbat sau cum sa cumperi o fabrica de ulei cu ...un soft 

  La 31 august 1998, SC PREFABRICATE VEST SA, firma administrata de Monica Tudor, sotia celui care gazduieste trustul Ringier, cumpara pachetul majoritar de 51% detinut de FPS MUNTENIA la fabrica de ulei SC MUNTENIA SA, controlata de sotul sau. 

  Printre conditiile impuse se afla si realizarea unei investitii de opt miliarde de lei. Numai ca investitia s-a materializat prin aportul in natura al unui banal soft, plimbat de colo-colo pe cateva diskete. Valoarea declarata a acestuia era de 41,8 miliarde de lei, dar in cadrul ingineriei s-a sarit calul, ajungandu-se la 89,25 miliarde de lei. Adica, aproximativ noua milioane de euro la acea vreme. 

  In plus, softul respectiv intrase in posesia PREFABRICATE VEST tot prin aport in natura efectuat de VESTCO INDUSTRIES (a lui Liviu Tudor), iar in continuare a ajuns in capitalul social al ROMANIA ASIGURARI-ROMAS SA. 

  Banca Agricola, care era condusa de Emil Botea - detinand 20% din capitalul fabricii de ulei - si-a dat acordul pentru aceasta potlogarie. Astfel, aportul bancii la capitalul social a ajuns la doar 1,3%. Dupa falimentarea Bancii Agricole, Emil Botea a fost pus de Liviu Tudor presedinte la BCU. 

  Examinand dosarul penal 2990/P/2005, procurorul Valerica Dabu, din Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, dovedeste o incompetenta crasa. El constata, fara doar si poate, ca softul buclucas a fost creat de specialistii fabricii de ulei, acesta fiind inregistrat si la OSIM. 

  In anul 2003, grupul american BURGE Romania cumpara fabrica de ulei MUNTENIA si INTEROIL Oradea cu 4,1 milioane de euro. Pachetele majoritare erau detinute de aceeasi SC PREFABRICATE VEST SA a familiei Tudor. Americanii inchid fabrica de ulei in vara lui 2005, anuntand un amplu program de restructurare. Acesta a constat, in realitate, in vanzarea celor sase ha ale SC MUNTENIA din Bucuresti, cu circa 15 milioane de euro. 

  Liviu Tudor Magnatul imobiliarelor isi vinde un teren de 60,000 mp la Snagov cu ...1 euro mp.Cumparam si noi 

  ROMANIA ASIGURARI-ROMAS SA a lui Liviu Tudor a vandut in 2001, Cristinei Hartan, sora acestuia, 60.243 mp in localitatea Gruiu-Snagov, cu 1,66 miliarde de lei, adica 63.846 de euro. Putin peste un euro/mp. 

  Ca sa nu bata la ochi, femeia nu a platit imediat, adaugandu-se astfel unele penalitati, in final fiind achitate 2,71 miliarde de lei. Terenul fusese obtinut initial de la SC HORTICOLA SA, care participase cu 65.000 mp la capitalul social al ROMANIA ASIGURARI-ROMAS SA. 

  In 2003, SC PREFABRICATE VEST SA cumpara de la Monica Tudor, care era si administrator al firmei, actiuni in suma de 167 de miliarde detinute la SC DIGICOM SA. La mai putin de o luna de zile se infiinteaza SC I.I.R.U.C. DIGICOM GRUP SA, prin aport in natura al SC I.I.R.U.C. SA, SC DIGINET SA si SC DIGICOM SA. In aceeasi asociere intra si BCU si SC MUNTENIA, de asta data cu bani gheata. Astfel, intreg patrimoniul fostei I.I.R.U.C. ajunge la afaceristul Liviu Tudor. 

  In anul 2003 se infiinteaza SC CONCORDIA REAL ESTATE, la care CONCORDIA A4 a adus un aport in natura de 99,996%. 

  La 24.01.2003, CONCORDIA A4 restituie fabricii de ulei MUNTENIA linia de imbuteliere, care constituise aportul in natura la majorarea capitalului sau social. In schimb, preia actiuni la SC DIGICOM SA in valoare de 7,64 miliarde de lei. Totodata, MUNTENIA plateste CONCORDIEI diferenta de pana la zece miliarde de lei. In vara lui 2003, Gelu Marchidan cumpara de la APAPS pachetul detinut la I.I.R.U.C. SA cu numai 14,7 miliarde de lei. 

  Virgil Stefan rupe tacerea-Liviu Tudor-santaj ordinar 

  Autodenunt-Fata nevazuta a miliardarului cu Rolls Royce-Liviu Tudor 

  Unul dintre fostii angajati importanti ai BCU si ai fabricii de ulei MUNTENIA a pus la dispozitia anchetatorilor acte care dovedesc activitatea infractionala a lui Liviu Tudor. Virgil Stefan a dezvaluit si amenintarile care i-au fost adresate de cel ce astazi ii gazduieste pe jurnalistii de la "Evz". "Liviu Tudor a avut o discutie dura cu mine, amenintandu-ma cu distrugerea mea si a familiei mele. Textual a afirmat: Daca nu-ti vei tine gura, ai grija ca exista gloante calde si gloante reci. Nu ti-am spus ca nu mi-e frica de nimeni in tara asta, ca am bani sa cumpar pe oricine? Fata de aceste amenintari va rog respectuos, domnule Presedinte, ca dupa declansarea cercetarilor de catre Politie si PNA, avand in vedere faptul ca exista posibilitatea reala ca Liviu Tudor sa comande eliminarea mea fizica, sa mi se asigure protectia in calitate de martor", se arata intr-un memoriu al lui Virgil Stefan. 

  Potlogaria MUNTENIA - CONCORDIA-cum fura regele Liviu Tudor 63 de spatii comerciale intr o zi 

  In ultima zi a anului 1999, SC MUNTENIA SA a majorat capitalul social al SC CONCORDIA A4 SA (ambele controlate de Liviu Tudor) prin aport in natura. In schimbul unei cladiri si a unei linii de imbuteliere, MUNTENIA a ajuns sa controleze 51% din capitalul CONCORDIA A4, in detrimentul SIF Muntenia, care a contestat aceasta potlogarie in numeroase procese. Miza afacerii erau cele 63 de spatii comerciale din Sectorul 4 al Capitalei, administrate de CONCORDIA. Ceva mai tarziu, primarul Traian Basescu avea sa semneze un act prin care terenurile de sub magazine au fost cedate gratuit firmei lui Liviu Tudor. In baza acestuia, CONCORDIA a reusit sa le intabuleze in fals, devenind proprietara pe 63 de spatii comerciale, fara sa plateasca un leu. Contractul dintre Basescu si Tudor a fost mijlocit de Dorin Iacob, omul lui Virgil Magureanu inflitrat in PD. La vremea respectiva, acesta se afla in conducerea executiva a partidului, fiind si administrator la CONCORDIA. 

  1. Cainele latra, caravana mafiotilor trece...

  ASF- ule coruptule! mafiotule!

  eu nu accept nptiunea de preluare ostila atata timp cat actionarii au de castigat din aceasta afacere si sa se orienteze in alte directii,ca se pune punct neregulilor practicate cu dibacie si uneori cu "acoperire legala" de actualii administratori.Opozitia fata de ridicarea pragului se explica numai prin aceia ca inca societatile mai dispun de active care pot prin fel de fel de metode sa fie instrainate acolo unde trebue,,sanatate

  am mai spus-o de acest securist infect proprietarii nu pot scapa, doar divinitatea ne va ajuta la un moment dat sa scapam de el. e prea versat ca sa plece din pacate cand vom scapa de el sif-ul nu va mai exista.

  1. "divinitatea" o reprezinta actionarii. N-o "lua pe ulei" prietene.

   "divinitatea" o reprezinta actionarii. N-o "lua pe ulei" prietene.

   "divinitatea" o reprezinta actionarii. N-o "lua pe ulei" prietene.

   "divinitatea" o reprezinta actionarii. N-o "lua pe ulei" prietene.

  fecala

  in 20 ani de conducere va sif 3 niciodata nu ai reusit sa faci profit din altceva decat vanzarea participatiilor istorice.asa poate sa faca profit orice prost nu trebuie sa luati voi bonificatii de milioane. 

  se strange latul gasca de infractori

  puscaria va mananca fecala&company 

  sunt presiunile generate de anul electoral. n-ar vrea domnul Ursache sa ne lamureasca si in privinta asta? cine face presiunile astea? acelasi domn iesea anul trecut si anunta triumfator ca maxim in februarie 2014 se va decide cum e cu pragul asta. sa inteleg ca in 2013 nu se stia ca 2014 e an electoral? :))

  Opinia cititorului [ scrieţi-vă opinia. ]  

  1. Devalizatorul Bancorex Liviu Tudor a devenit rege 

  (mesaj trimis de titi în data de 24.02.2014, ora 18:18)  

  Moştenitorii „dinastiei” Măgureanu- Hrebenciunc- Iacobov pozează în oameni cinstiţi 

  Groparii băncilor de ieri, „investitorii” de astăzi 

  Marile escrocherii financiare au dispărut, au rămas însă artizanii lor. Cu imperiile clădite pe falimente bancare şi devalizarea companiilor de stat, prosperii oameni de afaceri de azi finanţează partidele politice şi pozează alături de liderii lor. Vă prezentăm doi afacerişti de notorietate, care au dat ţepe de zeci de milioane de doalri ba separat, ba împreună, dar nu au fost niciodată prinşi: Dorin Iacob şi Liviu Tudor 

  Când vine vorba despre devalizarea banului public, convingerile politice nu mai contează deloc. Doi dintre cei mai puternici miliardari ai României pot oricând să fie luaţi ca exemplu în ceea ce priveşte colaborarea ideală între două partied de top, PSD şi PDL : Liviu Tudor şi Dorin Iacob. Numai că cele două personaje s- au aliat nu pentru binele ţării, nici măcar pentru binele partidelor din care fac parte. Pur şi simplu, sub protecţia liderilor grupărilor politice, au dat tun după tun fără ca să fie măcar odată chemaţi la judecată. 

  Seria „tunurilor” a început cu Bancorex 

  Cel mai puternic om din lumea birourilor, aşa cum este denumit în presa premium economică are un trecut care nu pică deloc pe imaginea sa de afacerist cu ştaif. O mulţime de falimente bancare şi afaceri necurate cu statul se leagă de numele său. Începuturile afacerilor lui Tudor se leagă, cum altfel, de Bancorex. Crescut de Grupul de la Bacău, aşa cum a fost denumită gruparea condusă de Corneliul Iacobov şi Viorel Hrrebenciuc, Liviu Tudor a dus mai departe arta jafului bancar învăţată de la „maeştrii” Hrebenciu şi Iacobov. Pe scrut, firmele lui Tudor au început să prospere odată cu jaful Bancorex. O firmă a sa, Best Oil a luat de la Bancorex 1, 6 milioane dolari pe care nu i- a mai înapoiat niciodată. Totalul creditelor luate de Liviu Tudor de la Bancorex este de 8, 4 milioane de dolari. Binenţeles că firmele lui Tudor nu au dat nici un cent înapoi iar „găurile nerge” au ajus la datoria publică, prin binecunosctuta suveică Bancorex- AVAS- AAAS. Liviu Tudor a prins repede gustul împrumuturilor neperformante şi a mai dat un un tun de proporţii luând un credit de 180 de milioane de euro de la ALpha Bank. Pe lista băncilor care au căzut victime lui Tudor se mai numără Banca Comerciala Unirea, unde acesta a făcut echipă bună (la devalizare) cu Dorin Iacob 

  Liviu Tudor şi Banca Unirea, un jaf de nota 10 

  În anul 1996, prin subscripție publică, se înfiinţează Bancă Comercială Unirea, având la bază Grupul de la Bacău, aflat sub oblăduirea lui Viorel Hrebenciuc și a lui Corneliu Iacobov. Tudor și Iacob controlau 49,77% din capitalul social, ceilalți asociați importanți fiind Societatea de Investiții Financiare ÎI Moldova (condusă de Corneliu Iacobov), cu 24,65% din acțiuni și CNSLR „Frăția", cu 12% din acțiuni. Restul era deținut de unele persoane fizice printre care se număra și actualul președinte al României, Traian Băsescu. În calitate de împuternicit, Liviu Tudor reprezenta „toate interesele legate de acțiunile pe care SC BEST OIL SRL le deține în cadrul Băncii Unirea SA. Astfel, BEST OIL varsa prin intermediul Bancorex sumă de 295 de milioane de lei, către Bancă Unirea, în vara lui 1996. Alți 606 milioane de lei ajung de la Bancă Agricolă la Unirea, în aceeași luna, precum și alte sume virate prin intermediul Băncii Columna ori a Băncii Internaționale a Religiilor. În scurt timp, prin multiple manevre de culise, fondurile instituției financiare au fost plimbate dintr-un cont într-altul, până când Bancă Populară Română a ajuns acționar majoritar, iar director al Băncii Unirea a devenit Emil Boțea. Totul a mers bine până când Bancă Națională a României a făcut un control la Unirea, pentru a descurcă ițele unei așa-zise majorări de capital cu 50 de miliarde de lei. Așa s-a ajuns la concluzia că respectivă majorare a fost făcută din bani publici, iar 33 de miliarde de lei au ajuns în conturile unor firme dubioase și ale unor persoane fizice, în fruntea acestora aflându-se Liviu Tudor. De menționat că instituţiile bancare implicate, Bancă Agricolă, Columna, Bancorex cât și BIR au ajuns între timp în stare de faliment. 

  Multe firme, şi mai multe infracţiuni 

  Fără a se implica aparent în politică, Liviu Tudor a ajuns să controleze direct sau prin interpuși mai multe societăți comerciale, printre care se număra: IIRUC SA, PREFABRICATE VEST, VESTCO INDUSTRIES, DIGICOM SĂ, IIRUC - DIGICOM GRUP, ID HOLDING SRL, IIRUC SERVICE, CONCORDIA ALIMENTARĂ 4, ID REAL ESTATE, IIRUC TRADE, DIGINET și altele. Până nu demult a deținut și fabrică de ulei Muntenia, pe care a falimentat-o începând cu finele anului 2002, parese, la sfatul unor prieteni apropiați din Guvern. Printre aceștia se număra Viorel Hrebenciuc și Șerban Mihăilescu binecunoscut drept „Miky Şpagă”. Cu cel din urmă a pus chiar la cale vânzarea către pensionari de ulei, orez și zahăr - câte două kilograme de fiecare - în sistem „economat", adică la preț de fabrică. Numai că uleiul provenea de la Rezervele de stat (1.400 de tone). Pentru a nu se declanșă un scandal de proporții, fabrică Muntenia a fost devalizată, după care s- a declanșat procedura falimentului. Mirosind noi oportunităţi, Tudor părăseşte tunurile bancare în favoarea celor financiare. Scandalului bancar îi urmează un lung şir de tranzacţii cel puţin dubioase cu terenuri, în urma cărora 

  fostul ţepar al băncilor devine latifundiar. Reamintim cazul firmei Concordia, pe care o controlează împreună cu Dorin Iacob şi care a fost împroprietărită, în 2000, cu acte false, cu 63 de spaţii comerciale din Sectorul 4 al Capitalei. În noua sa calitate s- a pus bine cu „Evenimentul Zilei”, care s- a mutat din vechiul sediu într- un spaţiu al miliardarului. Tot însă de numele lui Tudor se leagă şi o plângere depusă la organele de poliţie de un fost angajat. Virgil Ștefan, fost angajat al Băncii Unirea, dar şi a fabricii Muntenia, a dezvăluit amenințările care i- au fost adresate de Tudor. „Liviu Tudor a avut o discuție dură cu mine, amenințându-mă cu distrugerea mea și a familiei mele. Textual a afirmat: Dacă nu-ți vei ține gură, ai grijă că există gloanțe calde și gloanțe reci. Nu ți-am spus că nu mi-e frică de nimeni în țara asta, că am bani să cumpăr pe oricine?” Curat gentleman, acest Liviu Tudor. 

  [ răspunde la această opinie ] 

  .... intalniti si sa-i organizati O SINUCIDERE ........... pe motiv ca ar fi fost urmarit penal. 

  1. ... Fecala nu e singurul "nenorocit" care tine piciorul pe gatul SIF 3 ! 

   Asa ca, cel mai SANATOS ar fi: 

   1) sa va vindeti actiunile = participatiile in SIF 3; 

   2) si sa cumparati actiuni la alte companii.  

   .... tinuti de prosti, atunci mai bine ar fi ca sa va cheltuiti banii pe bautura si pe putori. 

   Baremi sa va alegeti si voi cu ceva din viata asta, daca vedeti ca dreptul la a deveni capitalist nu se acorda pentru orisicine .......... oricati bani ar avea el de cheltuit pentru treaba asta !  

  .... auto_compromite (asa cum face BNR-ul, ASF-ul, Presedintia, Guvernul, etc.): 

  1) decat sa te intreci cu "autoritatea" la matrapazlacuri si sa pierzi (in majoritatea cazurilor) sau chiar sa si castigi, insa in mod NE_DEMN; 

  2) mai bine iti pui streangul de gat decat sa duci o astfel de viata de kkt ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

27 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9453
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4182
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7622
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9300
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.6976

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro