Abonament gratuit

EXCLUSIVITATENe-am atins ţinta pe regenerabile

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Ne-am atins ţinta pe regenerabile

Costurile cu certificatele verzi ar putea "îngheţa" la nivelul actual 

Ţara noastră s-a angajat, în cadrul Uniunii Europene, să atingă o pondere a energiei regenerabile (obţinută din vânt, soare, apă, biomasă şi biogaz) de 24% din totalul consumului brut la nivel naţional, în anul 2020. Ca să ajungem la acest obiectiv, autorităţile au adoptat cea mai generoasă schemă de sprijin pentru energia curată, bazată pe cote obligatorii de certificate verzi. Iniţiativa a condus la un "boom" al investiţiilor în domeniu, proporţional cu o creştere spectaculoasă a costurilor suportate de toate categoriile de consumatori. Ei bine, "boom-ul" a fost atât de mare încât ne vom atinge cota până anul viitor, potrivit unor surse din ANRE (reglementatorul pieţei de energie), care susţin că sunt şanse mari ca facturile să nu mai crească la capitolul certificate verzi.

Marile companii din industrie susţin că "boom-ul" regenerabilelor şi scăderea puternică a consumului din acest an au făcut ca ţara noastră să-şi atingă din 2013 ţinta pe care şi-a asumat-o pentru 2020 - de a avea o cotă de 24% energie verde din consumul naţional brut de energie.

Surse din ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie) ne-au spus că marii consumatori au dreptate şi au adăugat că Autoritatea a transmis către Guvern şi Parlament o informare despre rezultatele analizei pieţei de energie verde: "Evaluând impactul certificatelor verzi în facturi şi puterea instalată în centrele de producţie din surse regenerabile, am constatat că la finalul anului 2013 putem spune că România şi-a atins ţinta asumată în cadrul Uniunii Europene, privind ponderea energiei verzi în consumul final brut de energie. Ca urmare, ANRE consideră că se impune reducerea cotei obligatorii de certificate verzi pe 2014, de la nivelul stabilit prin lege de 15%, la un nivel de până la 13%".

Astfel, dacă Guvernul şi Parlamentul vor decide să adopte schimbarea propusă de ANRE, sunt şanse mari ca facturile tuturor consumatorilor cu aceste certificate verzi să fie "îngheţate" la nivelul actual, în loc să crească, aşa cum este planificat.

Sursele noastre ne-au explicat: "Adoptarea măsurii permite ca mecanismele de piaţă să funcţioneze corect şi să ducă preţul certificatelor verzi spre preţul minim şi nu spre cel maxim. Din evaluările preliminare ale ANRE, impactul certificatelor verzi în facturile consumatorilor va fi menţinut la un nivel de 36-38 de lei/MWh în 2014, chiar la un nivel de putere instalată mai mare de 4000 MW în unităţi de generare a energiei verzi.

Dacă nu va scădea cota anuală de certificate verzi în 2014 şi nici preţul certificatelor, impactul în factura finală va ajunge la 70-80 de lei/MWh pentru energia regenerabilă".

Ionel David, preşedintele asociaţiei RWEA din care fac parte producătorii de energie verde, ne-a declarat că este foarte posibil ca ţara noastră să-şi atingă ţinta pe regenerabile: "Mă refer la cota de 24% din consumul final brut de energie. Numai că în Legea 220 privind sprijinul energiei verzi pentru 2013 avem prevăzută o cotă de 14% energie curată din total electricitate produsă şi la finalul anului estimăm că vom atinge un procent de 11,5%. În cota anuală pe electricitate nu este inclusă energia produsă de instalaţiile hidro mari, care nu primesc certificate verzi".

Marii consumatori de energie susţin că 2013 le aduce costuri foarte mari cu certificatele verzi şi cer să fie exceptaţi de la plată. Ei afirmă că, din cauza acestor costuri, nu mai sunt competitivi pe piaţa europeană şi mondială, riscul de delocalizare crescând pe zi ce trece.

În replică, Ionel David susţine: "Scăderea preţului electricităţii pe bursa de energie a fost de circa 30% în acest an în timp ce scăderea consumului a fost de 7%. Deci există alte cauze care susţin scăderea, respectiv hidraulicitatea mai mare şi existenţa energiei eoliene care a venit cu un cost marginal aproape de zero şi care a contribuit masiv la ieftinirea energiei pe pieţe OPCOM. Statistica oficială arată că România are printre cele mai mici preţuri din UE, inclusiv cu taxele aferente specifice ţării noastre. Ori suntem în coada clasamentului la competitivitate".

Marii consumatori s-au mai plâns, ieri, într-o conferinţă, de preţul în urcare al certificatelor verzi, acuzând producătorii şi furnizorii că nu le scot la vânzare pe piaţă pentru a majora artificial cotaţiile. Industria mare consumatoare de energie susţine că nu simte în facturi beneficiile ordonanţei privind amânarea acordării unei părţi importante a certificatelor vezi din cauza faptului că unităţile noi de producţie a energiei curate care intră în piaţă sunt în creştere şi din cauza preţului mare al certificatelor.

Sursele noastre din ANRE afirmă că măsura de reducere a cotei de certificate este necesară cu atât mai mult cu cât piaţa de certificate verzi funcţionează nepredictibil şi permite şi efectuarea unor operaţiuni care nu sunt fair-play. Piaţa se va maturiza când cererea va fi depăşită de ofertă, mai spun sursele noastre

Ionel David afirmă, însă, că marii consumatori induc în eroare opinia publică în privinţa acuzelor privind cotaţia certificatelor: "Legea permite ca un producător sau furnizor să poată deţine certificatele timp de un an şi jumătate. Consumatorii nu prezintă decât o jumătate de adevăr. Producătorii pot scoate la vânzare când vor aceste certificate. În fapt, factura la energie plătită de aceştia este mai mică decât cea de anul trecut. În caz contrar, ar trebui să-i concedieze pe cei care se ocupă să-i aprovizioneze cu electricitate".

Marii consumatori susţin că statele UE pot lua diverse măsuri de sprijin pentru industria care este în pericol de delocalizare, subliniind că România este singura ţară care nu a exceptat agenţii economici de la schema de sprijin pentru regenerabile.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. "Piaţa se va maturiza când cererea va fi depăşită de ofertă, mai spun sursele noastre", asta s-a realizat in acest an si care a fost rezultatul?

  sa platasca cel mai mare consumator, adica contribuabilul, sa-i protejam pe investitorii in energie verde, sa-i protejam acum si pe marii consumatori care sunt acum in asociatia condusa de dl.Marian Nastase de la ALRO, dar pe "Ion de la tara" cine-l protejeaza ? 

  Se pare ca ai atuns un nivel mare de specilizare Goldstein a fost si de data asta destept cand te-a gasit in locul Ginei .

  ATENTIE ! Urmaresc circulatia de puteri in system de cateva luni. ESTE IMPOSIBIL SA EXISTE EXPORT DE ENERGIE DIN ROMANIA. Cand I-am spus asta azi lui Cernat la ANRE ... a dat replici evasive convingatore ca NU . Deci iti propun sa faci o plimbare pe la trader incepand cu OANCEA-TINMAR si cauta folosid farmecul tau personal, sa identifici vre-un export cu contract ... SIGUR CA NU VEI REUSI CA NU EXISTSTA ... DECI ARUNCAM PESTE BORD ENERGIE GRATUITA IN ASA NUMTUL "DEZECHILIBRU DE SISTEM" IN SISTEMUL UCPTE 

  daca am dreptate scandalul e pana la cer.

  tudor 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS