Abonament gratuit

Fântâna Mioriţa este redeschisă în urma finalizării lucrărilor ample de reabilitare

D.V.
Comunicate de presă /

Fântâna Mioriţa este redeschisă în urma finalizării lucrărilor ample de reabilitare

Construită în 1936, una dintre cele mai mai frumoase monumente istorice din Bucureşti, Fântâna Mioriţa redevine funcţională, după un proces amplu şi complex de restaurare realizat de Apa Nova Bucureşti, cu susţinerea Primăriei Municipiului Bucureşti. Fântâna amplasată la intrarea în capitală, în apropierea Gării Băneasa, în faţa Muzeului de Artă Populară Prof. Dr. Nicolae Minovici, obiect de patrimoniu naţional, îşi dezvăluie acum publicului o imagine actuală, demnă de un oraş european.

Lucrările de reabilitare estetică şi funcţională au fost efectuate de Apa Nova, cu implicarea activă a Primăriei Municipiului Bucureşti, în baza obligaţiilor asumate prin Contractul de Concesiune şi conform prevederilor Actului Adiţional nr. 10/2014. Reconstituirea din punct de vedere artistic s-a făcut în baza schiţelor originale, a planurilor existente ale acestui simbol emblematic al oraşului, lucrările de recondiţionare fiind realizate din materiale de înaltă calitate care să păstreze autenticitatea operei.

Pentru eficientizarea procesului de reabilitare, lucrările au fost separate în cele de restaurare a mozaicului şi lucrări operaţionale care au prevăzut intervenţii arhitecturale, de structură, de înlocuire a instalaţiilor şi echipamentelor învechite. În prezent, Fântâna Mioriţa integrează tehnologii care permit operarea în regim automatizat, dar şi consum redus de energie.

Mozaicul, realizat acum mai bine de 80 de ani de Miliţa Petraşcu, numită cea mai înzestrată femeie-sculptor a României în secolul XX, se afla într-o stare de degradare ce nu permitea restaurarea in situ. Astfel, acesta a fost scos cu avizul Ministerului Culturii, restaurat prin metode specifice de muzeografi şi replantat, după execuţia lucrărilor de consolidare a monumentului. Acum, exact ca in momentul inaungurarii, pe faţadele monumentului pot fi admirate frize de mozaic alb şi negru, fixate în piatră, care ilustrează scene din balada Mioriţa. Pe una din părţi sunt reprezentaţi cei trei ciobani şi cele trei turme de oi, iar pe cealaltă parte este ilustrată nunta stâpânului Mioriţei şi moartea acestuia.

Fântâna Mioriţa a fost realizată după planurile arhitectului Octav Doicescu şi a fost inaugurată, la lansare in toamna anului 1936, cu prilejul manifestărilor "Luna Bucureştilor", eveniment în cadrul căruia a fost inaugurată şi expoziţia Satului Românesc, care avea să rămână până în zilele noastre cunoscută ca "Muzeul Satului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

13 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8344
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0836
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3431
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.5118

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie