FEDERAŢIA ACUE:"Solicităm ANRE anularea Ordinului privind stabilirea Ratei Reglementate a Rentabilităţii"

Elena Deacu
Companii #Energie / 09 februarie 2015

Membrii Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) solicită Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să anuleze de urgenţă Ordinul nr. 146/2014 privind stabilirea ratei reglementate a rentabilităţii, întrucât această modificare afectează considerabil investiţiile din reţelele de distribuţie, frânează creşterea eficienţei operaţionale şi a calităţii serviciilor oferite clienţilor.

Conform Ordinului menţionat, rata reglementată a rentabilităţii (RRR) aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorii de distribuţie concesionari a fost ajustată la 7,7%, începând cu data de 1 ianuarie 2015. Această modificare va determina o reducere cu 12% a rentabilităţii financiare a companiilor vizate, care pentru a se menţine în limitele unor parametri financiari de echilibru vor fi obligate să aplice corecţii ale planurilor de investiţii.

Dată fiind această situaţie, mai multe companii membre ale Federaţiei ACUE au decis deja să se adreseze instanţelor de judecată pentru anularea Ordinului şi a metodologiei în cauză. Cu toate acestea, membrii ACUE îşi reafirmă întreaga disponibilitate de a discuta cu autoritatea de reglementare pentru a se găsi soluţii astfel încât activitatea operatorilor de distribuţie şi capacitatea lor de investiţie să nu fie afectate, în beneficiul tuturor părţilor interesate: acţionari, reglementatori, distributori şi, mai ales, clienţi.

Totodată, Federaţia ACUE subliniază din nou necesitatea ca instituţiile statului să iniţieze consultări cu mediul de afaceri ori de câte ori au în vedere promovarea de proiecte legislative sau de reglementări aplicabile sectorului energetic, pentru a se evita eventualele efecte nedorite şi a se identifica cele mai bune soluţii de aplicare a acestora.

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are aproximativ 25 de membri, printre care se numără grupuri puternice din domeniul energetic, respectiv E.ON România, GDF SUEZ Energy Romania, Distrigaz Sud Reţele, ENEL Romania, CEZ România, Electrica SA, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de peste 20,000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 4 miliarde de Euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Dtlawyers
BTPay
Apanova
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

26 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3869
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7398
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8407
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.1246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro