Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

FIREA:"Doar VIP-urile primesc plasmă pentru tratamentul anti-Covid, cetăţenii obişnuiţi nu există"

J.P.
Miscellanea /

"Doar VIP-urile primesc plasmă pentru tratamentul anti-Covid, cetăţenii obişnuiţi nu există"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a susţinut, joi seara, că în acest moment doar "vip-urile" primesc plasmă sanguină pentru tratamentul infecţiilor cu COVID-19, în timp ce "oamenii normali, cetăţenii obişnuiţi nu primesc pentru că nu există" şi a respins acuzaţiile aduse proiectului adoptat de Consiliul General privind acordarea de stimulente donatorilor de plasmă, conform news.ro.

"În toată lumea guvernele au programe de stimulare a donării de plasmă de la persoanele care sau deja anticorpii pentru această boală, după ce s-au infectat şi s-au vindecat. (...) La situaţii excepţionale, trebuie să luăm măsuri excepţionale. Avem o lege pentru recompensarea donatorilor de sânge. Noi nu facem decât să creştem suma. Am pus următoarea întrebare consilierilor, uitându-mă în ochii celor care au criticat acest proiect, care a apărut pe fondul neimplicării Guvernului: dacă ar avea o persoană foarte apropiată, dragă, iubită, la spital, la terapie intensivă şi care ar avea nevoie urgentă de transfuzie de plasmă sanguină, ar refuza pentru că donatorul a primit tichetele de masă de la Primăria Capitalei? În acest moment doar vip-urile primesc plasmă sanguină, deci oamenii normali, cetăţenii obişnuiţi nu primesc pentru că nu există şi nu este vina medicilor, nu este vina directorilor de spitale, este vina Ministerului Sănătăţii că nu face în aşa fel încât să stimulăm această donare", a afirmat Firea, la România Tv.

Ea a menţionat că acest proiect ar salva oameni, menţionând că se poate dona plasmă umanitar şi nu este obligatoriu ca donatorii să beneficieze de aceste stimulente.

"Noi ne încurcăm în birocraţii, în cutume, în reguli care au fost stabilite pe timp de pace, când nu aveam pandemie şi nu ne gândim la faptul că putem să salvăm mii de români. Avem două situaţii: salvăm românii sau îi lăsăm să moară pentru că PNL şi USR nu vor să voteze. Astăzi nici în Consiliul General nu au votat, adică au votat împotriva acestui proiect, motivând că avem o lege care spune că donarea este gratuită. Subliniez, nu este gratuită, se pot acorda aceste bonuri de masă şi alte stimulente şi de acum înainte. Asta nu înseamnă că venim în faţa publicului cu această obligativitate. Cine doreşte să doneze umanitar plasmă sanguină o poate face în continuare, nu este nimeni obligat să acceseze aceste stimulente. Dar noi am explicat foarte clar că, practic, din aceste tichete pot să cumpere medicamente, deci vitamine, minerale, pentru tonifierea organismului, pentru a-şi reveni după ce au făcut acea donare, a-şi cumpăra alimentele necesare şi nu cred că este un lucru rău, dimpotrivă", a adăugat Gabriela Firea, care este şi candidat pentru un nou mandat la Primăria Capitalei. Ea a menţionat că sunt persoane care şi-au plătit singure analizele necesare pentru donare de plasmă şi este normal ca statul român să asigure aceste stimulente. "Mai mult decât atât, am vorbit cu persoane care au donat în această perioadă plasmă, sunt deja vindecate şi au anticorpi şi au fost multe situaţii în care şi-au achitat singure aceste persoane testele necesare şi analizele necesare înaintea procesului de donare", a mai spus Firea.

Proiectul "Donează plasmă, salvează viaţă", care prevede acordarea unui sprijin financiar în valoare de 4.800 de lei fiecărui beneficiar, sub forma unui pachet de vouchere, a fost adoptat joi de Consiliul General al Capitalei, cu 33 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 7 abţineri.

Programul se adresează unui număr de 500 de beneficiari cu domiciliul stabil sau viză de reşedinţă în municipiul Bucureşti, obţinută cu cel puţin 6 luni înainte de depunerea cererii de aplicare în proiect.

Bugetul proiectului este de 2,4 milioane de lei. Proiectul se va derula pe parcursul anului 2020, cu posibilitate de prelungire, în baza unui regulament care va fi elaborat în termen de 10 zile de la aprobarea programului.

Liderul consilierilor municipali ai USR, Ana Ciceală, a afirmat, joi, că proiectul este "ilegal" şi "imoral". "Proiectul acesta este şi ilegal şi imoral şi contravine tuturor politicilor publice europene şi româneşti de până acum. (...) În primul rând, pe calea legală, nu este, conform Legii 282, legal să donezi contra unei remuneraţii sânge sau alte componente sanguine. (...) O nouă ilegalitate propusă de primarul general, Gabriela Firea, a nu ştiu câta oară în aceşti patru ani dezastruoşi de mandat", a spus Ciceală, adăugând că bolnavii de COVID-19 ar trebui să fie ajutaţi indiferent dacă donează plasmă sau nu.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. e normal sa se dea vaucere care sa acopere cheltuielile si recuperarea donatorilor, cateva sute de roni e normal, dar nu 4800.

  asta e noua afacere in bucuresti, or sa apara curand oameni care se vor ocupa numai de asta,  

  curand v or muri sute de mii de bucuresteni (de toate varstele dar mai ales copii) de frig cu sistemul de incalzire centralizat facut zdrente iar firea incearca sa salveze cativa batrani care au boli terminale si nu apucau sfarsitul anului.

  asta e modul de management a firei, balci si fum 

  1. Coane, calmeaza-te, bucureștenii nu vor muri de frig. Pot muri de multe altele dar nu de frig.

  e normal sa se dea vaucere care sa acopere cheltuielile si recuperarea donatorilor, cateva sute de roni e normal, dar nu 4800.

  asta e noua afacere in bucuresti, or sa apara curand oameni care se vor ocupa numai de asta,  

  curand v or muri sute de mii de bucuresteni (de toate varstele dar mai ales copii) de frig cu sistemul de incalzire centralizat facut zdrente iar firea incearca sa salveze cativa batrani care au boli terminale si nu apucau sfarsitul anului.

  asta e modul de management a firei, balci si fum 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

18 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8582
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0972
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5132
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3220
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.4245

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie