Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Firmele din Thailanda şi Filipine conduc revigorarea IPO-urilor în Asia de Sud-Est

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

Firmele din Thailanda şi Filipine conduc revigorarea IPO-urilor în Asia de Sud-Est

Companiile din Thailanda şi Filipine conduc revigorarea ofertelor publice iniţiale (IPO) în Asia de Sud-Est, stimulate de creşterea interesului investitorilor pentru firmele concentrate pe consumatorii din regiune, informează Reuters.

Asset World Corp., societate de ospitalitate şi imobiliare listată de miliardarul thailandez Charoen Sirivadhanabhakdi, şi retailerul filipinez de mobilier pentru locuinţă AllHome Corp. au obţinut 1,6 miliarde, respectiv 285 de milioane de dolari din IPO-uri.

Asset World şi-a făcut debutul pe piaţă ieri, când acţiunile sale au crescut cu 0,83% faţă de preţul IPO-ului, de 6,05 bahţi/titlu. Compania vrea să utilizeze banii obţinuţi din listare pentru dublarea capacităţii hoteliere şi a spaţiului retail.

În Filipine, AllHome a devenit a treia companie care a apelat la piaţa acţiunilor pentru finanţare în 2019, iar titlurile sale au urcat cu 1,04% ieri, faţă de preţul de listare, de 11,62 pesos. În 2018, la Bursa din Filipine a avut loc un singur IPO.

AllHome, companie controlată de cel mai mare bogătaş din Filipine, Manuel Villar, a strâns 12,937 miliarde de pesos (250,4 milioane de dolari) din IPO, având opţiunea să mai pună în vânzare acţiuni care să ducă suma obţinută la 285 de milioane de dolari.

"Industria de îmbunătăţire a locuinţelor din Filipine este sub potenţialul său, aşa că ne-am gândit să introducem un concept de vânzare cu amănuntul la standarde globale", a declarat Villar.

AllHome operează 27 de magazine şi are în plan să crească acest număr de cel puţin două ori până la finele lui 2020.

IPO-ul Asset World Corp. este cel mai mare lansat de o firmă din Thailanda, iar în cazul AllHome - cel mai mare din Filipine, din ultimii trei ani.

Jumătate din acţiunile Asset World au fost subscrise de 13 investitori majori, inclusiv fondul suveran din Singapore (GIC), care a preluat acţiuni de circa 300 de milioane de dolari.

Singapore conduce în continuare listările din Asia de Sud-Est, în 2019, dar deţine fruntea clasamentului în principal prin ofertele societăţilor imobiliare şi trusturilor de afaceri.

În Thailanda, 11 companii au obţinut un total de 1,9 miliarde de dolari din ianuarie până în 4 octombrie, faţă de mai puţin de 100 de milioane de dolari strânse de cinci companii în perioada similară din 2018, conform datelor Refinitiv, care exclud societăţile imobiliare şi trusturile de afaceri.

Ho Cheun Hon, şef al diviziei de pieţe de capital din Asia de Sud-Est aparţinând Credit Suisse, afirmă: "Ne aşteptăm ca Thailanda să fie una dintre cele mai puternice pieţe pentru IPO-uri în 2020. Unele IPO-uri mai mari au început să fie pregătite în acest an şi urmează să fie lansate anul viitor". În opinia sa, administratorii fondurilor internaţionale au continuat să fie atraşi de creşterea consumului în Asia de Sud-Est.

Bancherii sunt de părere că listările pregătite pentru 2020, în Thailanda, includ o divizie a celui mai mare retailer din ţară, Central Group, şi divizia de retail a companiei petroliere PTT Pcl. Listarea diviziei PTT va da investitorilor expunere la 2.000 de cafenele, benzinării şi centre de reparaţii auto.

Bangkok Commercial Asset Manager, care gestionează datorii, vrea, la rândul său, să se listeze în Thailanda.

"Investitorii instituţionali şi retail din Thailanda sunt mai concentraţi pe piaţa internă şi există mult capital pentru investiţii bune", spune vicepreşedintele executiv al SCB, Veena Lertnimitr.

AllHome a angajat UBS drept coordonator unic global pentru IPO, iar subscriitori primari - CLSA şi Credit Suisse. China Bank Capital şi PNB Capital au fost subscriitori locali.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS