Fitch a retrogradat ratingul de ţară al Franţei la ''AA minus''

D.T.
Macroeconomie / 29 aprilie

Fitch a retrogradat ratingul de ţară al Franţei la ''AA minus''

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a decis, ieri, să retrogradeze, cu o treaptă, ratingul de ţară al Franţei, invocând în special recentele tensiuni sociale care vor afecta capacitate autorităţilor de a reduce deficitul şi datoria, informează Agerpres.

Ca urmare a acestei decizii, ratingul Franţei a fost coborât de la "AA", cu perspectivă negativă, până la "AA minus", cu perspectivă stabilă, astfel că acum a doua mare economie a zonei euro are acelaşi calificativ cu cel al Irlandei sau Cehiei. Deficitul bugetar prognozat al Franţei pentru acest an şi anul viitor este cu mult peste media ţărilor care beneficiază de un rating de tip "AA", a informat Fitch.

"Impasul politic şi mişcările sociale (uneori violente) constituie un risc pentru programul de reforme al preşedintelui Macron şi ar putea crea presiuni în favoarea unei politici bugetare mai expansioniste sau a inversării reformelor precedente", scrie agenţia de evaluare.

Guvernul francez şi-a asumat responsabilitatea în favoarea adoptării unei reforme controversate ce vizează majorarea vârstei de pensionare, ocolind votul prin Parlament, ceea ce a a antrenat o înăsprire a protestelor sindicatelor.

"Această decizie a dat naştere la manifestaţii şi greve pe întreg teritoriul ţării şi va întări, probabil, forţele radicale şi anti-establishment", precizează agenţia de evaluare.

În replică, ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, şi-a exprimat regretul faţă de "aprecierea pesimistă" a Fitch, estimând că agenţiei de evaluare subevaluează impactul reformelor structurale, în special al reformării sistemului de pensii, potrivit sursei.

După ce a ajuns la 4,7% din PIB în 2022, deficitul public al Franţei ar urma să crească uşor până la 4,9% din PIB în acest an, după care se va reduce progresiv începând din 2024, conform programului de stabilitate bugetară publicat zilele trecute de Guvernul de la Paris, care mizează pe revenire în limitele bugetare ale Pactului de Stabilitate în 2027.

În schimb, Fitch se aşteaptă ca Franţa să încheie acest an cu un deficit bugetar de 5% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb