FLORIN JIANU, CNIPMMR:"Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat nu va determina scăderea salariilor nete"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 octombrie 2017

"Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat nu va determina scăderea salariilor nete"

Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat nu va determina scăderea salariilor nete, deoarece firmele se confruntă cu o lipsă de personal, a declarat, ieri, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Domnia sa a declarat: "În ceea ce priveşte transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, nu există nicio ţară din lume în care contribuţiile să fie numai la angajat. De altfel, acele bâlbe publice pe care le-aţi văzut din partea Ministerului de Finanţe cum că e o directivă la nivel european pe care nu ştiau exact cum să o definească şi la ce anume face referire... noi am identificat acea directivă care interzice în mod clar ca fondurile pentru acel fond de creanţe salariale să fie transferate către angajat".

CNIPMMR a realizat un sondaj, în perioada 19-27 octombrie printre reprezentanţii mediului de afaceri din România, privind trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, iar 82% dintre cei aproape 1000 de respondenţi nu susţin această modificare a Codului Fiscal.

84,3% dintre respondenţii studiului au spus că efectele acestei măsuri vor fi negative, principalele fiind creşterea birocraţiei pentru angajatori, scăderea salariilor nete, cheltuieli suplimentare, creşterea fiscalităţii asupra unei categorii de contribuabili, precum şi creşterea amenzilor ca urmare a creşterii salariului minim şi nu numai.

În acest moment, există o lipsă de stabilitate şi de predictibilitate cum rar ne-a fost dat să vedem, a mai adăugat domnul Jianu, menţionând că, din punct de vedere legal, nu se poate face nicio modificare asupra Codului Fiscal cu mai puţin de şase luni înainte de intrarea în vigoare a acesteia, motiv pentru care cea mai importantă cerere a CNIPMMR este o amânare de cel puţin şase luni de zile. De asemenea, este necesară şi o efectuare a testului pentru IMM-uri, precum şi o consultare a partenerilor sociali, a mai spus domnia sa.

Preşedintele CNIPMMR a subliniat: "Aceste măsuri ar trebui prezentate mediului de afaceri în discuţiile pe care ANAF ar trebui să le aibă în ţară şi ar trebui să vedem, totodată, dacă actualul context bugetar permite modificarea Codului Fiscal, deoarece, conform datelor puse la dispoziţie de către Ministerul Finanţelor Publice, în acest moment, deficitul este dublu faţă de anul 2016".

Investiţiile au scăzut cu aproximativ 20% în acest an, a mai spus domnia sa, precizând că ori de câte ori o taxă merge direct în bugetul de stat, o destinaţie incertă, banii respectivi vor fi irosiţi pe cheltuieli nesustenabile.

"Măsura de a impozita microîntreprinderile cu 1% din cifra de afaceri este una neutră"

Preşedintele CNIPMMR a mai spus, ieri, că măsura de a impozita microîntreprinderile cu 1% din cifra de afaceri este una neutră, deoarece nu se cunoaşte numărul firmelor care vor fi afectate pozitiv şi al celor care vor fi afectate negativ.

"Există sectoare care ne-au fost semnalate şi pentru care această măsură este pozitivă. În egală măsură, există sectoare, cum sunt turismul, transporturile, comerţul, în care marja de profit şi marja adăugată este extrem de mică şi care vor fi afectate. Coroborat cu ceea ce înseamnă şi dorinţa de a mări salariul minim, cu siguranţă aceste măsuri nu sunt sustenabile pentru mediul de afaceri românesc. (...) În egală măsură, există sectoare care sunt afectate pozitiv, precum construcţiile sau companiile din domeniul auditului. Eu aş cataloga această măsură ca fiind neutră, în momentul de faţă, pentru că nu ştim, încă, câte firme vor fi afectate pozitiv şi câte firme vor fi afectate negativ", a spus domnia sa în conferinţa de presă.

"Introducerea taxei de solidaritate de 2% va produce o bulversare a mediului de afaceri"

Domnia sa a vorbit şi despre introducerea taxei de solidaritate de 2%, care nu are o destinaţie precisă şi care va produce o bulversare a mediului de afaceri, în special a IMM-urilor.

"Nu suntem de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2%, plătită de angajator, deoarece valoarea totală a acestei contribuţii (2%) este plătită şi în prezent, iar destinaţia sumelor este clar cunoscută. În schimb, taxa de solidaritate nu are o destinaţie clară şi vor fi generate costuri privind achiziţionarea noilor softuri contabile. Se produce o bulversare a mediului de afaceri, şi în special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale", a spus domnul Florin Jianu.

În prezent, potrivit CNIPMMR, contribuţiile plătite exclusiv de angajator sunt de 0,25% pentru fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, de 0,85% pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate şi asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale - 0,15%-0,85% în funcţie de clasa de risc.

Conform CNIPMMR, taxa de solidaritate de 2% reprezintă valoarea rotunjită a contribuţiilor plătite exclusiv de angajator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro