FLORIN POGONARU, PREŞEDINTELE AOAR:"Avem structuri legislative care mănâncă din bunăstarea generaţiilor viitoare"

M.G.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 2 februarie

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR)

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR)

Pogonaru: "Pentru orice trecere a unei legi noi ar trebui să se stabilească impactul asupra generaţiei viitoare"

România a creat structuri legislative care mănâncă din bunăstarea generaţiilor viitoare doar ca să realizeze echilibre precare în prezent, a declarat, ieri, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), în cadrul evenimentului de lansare al cărţii "Să gândim dincolo de azi. Modelul economic românesc în Uniunea Europeană România - Orizont 2040".

Pogonaru a afirmat: "Am creat structuri legislative care mănâncă din bunăstarea generaţiilor viitoare ca să realizeze echilibre precare în prezent. Uitaţi-vă la sistemul de impozitare, uitaţi-vă la acest dezechilibru între impozitarea muncii şi impozitarea capitalului şi lipsa de curaj de a ne adresa şi adresa acest subiect. Faptul că am dus impozitarea muncii să nu se mai satisfacă dintr-un buget separat, ci am dus-o să tragem din bugetul ţării şi să luăm de la generaţiile viitoare".

Potrivit lui Pogonaru, acest lucru se întâmplă pentru că nimeni nu-şi asumă politic faptul că trebuie rediscutată sincer nevoia de re-echilibrare a acestor situaţii din sistemul fiscal.

"Poate că şi noi ca mediu de afaceri trebuie să ne uităm puţin pentru că sunt uneori excese care favorizează anume categorii de capitaluri şi care ar trebui să ne gândim de două ori şi să forţăm lucrurile pentru a le echilibra, stimulând, pe cât posibil, mediul de afaceri". a arătat Pogonaru.

Totodată, acesta a precizat că trebuie schimbat modelul economic românesc de afaceri bazat pe valoare adăugată mică, pe comoditizare şi pe lipsa lanţurilor de creere a valorii adăugate.

"Am creat o economie în care ne-am dorit să facem export cu orice preţ, am creat buncăre de export care sunt la ieşirea dinspre România spre extern, dar care în spatele lor au pustiu în ţară, nu au lanţuri care adaugă valoare şi distribuie bunăstare şi înlătură sărăcia. Pe de altă parte, dacă atacăm acest lucru vom începe să rezolvăm şi problema plăţii forţei de muncă. Dacă ai valoare adăugată ai de unde să plăteşti forţa de muncă. Bine, de unde până unde România începe să facă valoare adăugată şi să adauge lanţuri. Şansa noastră se cheamă aceste transformări care au loc în momentul de faţă în Europa începând cu economia verde şi digitalizarea. Să avem vise că o să trăim după urma UiPath-urilor care se vor naşte în România unul după altul este uşor nerealist. Dar să am vise că sunt pe picior egal cu America, cu oricine din Vestul Europei, să inovez în domeniul economiei verzi cred că este foarte realist şi că trebuie în mod forţat să facem acest marş al inovaţiei în acest domeniu".

Potrivit acestuia, în România, pentru trecerea oricărei legi noi, ar trebui să existe inclusiv un studiu care să stabilească impactul asupra generaţiei următoare.

"Probabil că tot dinspre Europa o să ne vină: Curtea Constituţională a Germaniei a luat prima hotărâre în Europa în care pune condiţia pentru orice trecere a unei legi noi să se stabilească impactul asupra generaţiei viitoare. Probabil că şi în România ar merita să avem această condiţie de oportunitate a legii", a conchis Pogonaru.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

18 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8793
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8008
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0325
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7839
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.7882

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro