"Fluieratul în Biserică" devine o chestiune penală

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 2 august

"Fluieratul în Biserică" devine o chestiune penală

Umorul trebuie să treacă printr-o scurtă perioadă de reeducare. Deocamdată în Polonia, dar există oameni foarte serioşi care ar dori acest lucru şi în ţara noastră. "Fluieratul în Biserică" nu va mai fi o metaforă, ci o chestiune cât se poate de serioasă, aşa cum sunt toate la cei lipsiţi de simţul umorului. Oamenii care fac glume despre biserică, în cadru organizat (spectacole) sau în cel relativ privat (la o bere) riscă până la doi ani de închisoare. Este o iniţiativă care a produs tulburare în Polonia şi uşoare frisoane în celelalte ţări europene. Ministrul justiţiei din Polonia strânge semnături pentru revizuirea Codului Penal. Ministrul susţine că demersul său de a proteja biserica de glumele proaste este unul extrem de necesar, pentru că, spune oficialul, o parte a societăţii manifestă "un nivel ridicat de agresivitate faţă de biserică". Iniţiativa a strâns deja peste 100.000 de semnături şi va fi supusă la vot în Parlament. Totul pare o glumă, dar în curând va fi una care va duce direct la "răcoare".

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, nu a ratat momentul şi a comentat această propunere,care vine din Polonia, în direct la un post TV, mixând uşor lucrurile, astfel încât să se plaseze într-o zonă călduţă: "Sigur că trebuie cumva, cândva reglementate aceste lucruri, adică credincioşii nu-i agresează pe cei necredincioşi, nu-i ironizează, îi lasă în modul lor de a se comporta şi necredincioşii trebuie să nu-i agreseze pe credincioşi. Cred că au întrecut măsura. De aceea ministrul justiţiei din Polonia s-a gândit la aceste iniţiative, ca să nu mai existe aceste tensiuni între credincioşi, necredincioşi. De ce să fie instituţia bisericii atât de blamată? Pentru că biserica se ocupă să facă bine oamenilor, să-i înfrăţească să-i ajute, face asistenţă socială, nu face niciun rău. De ce să fie luată în râs? Cred că oarecum se justifică toate acestea. Vor face ce vor considera, însă se justifică oarecum această atitudine agresivă. Fiecare instituţie trebuie să fie respectată, iar libertatea de credinţă nu trebuie să fie batjocorită. Dacă Ministerul Justiţiei, ca şi în Polonia, ar lua această atitudine, noi nu vom solicita. Noi, ortodocşii, suntem foarte toleranţi şi întoarcem şi obrazul celălalt, dar când se întrece măsura, iată, este bine să se oprească această avalanşă a râului, a ironiei, a batjocurei. Să fie oprite, că trebuie să trăim într-o atmosferă de armonie şi de familie, nu de duşmănie şi de batjocură". Legat de opinia înaltului ierarh, trebuie spus că Polonia nu este deloc o ţară ortodoxă, ci una profund catolică, iar chestiunea cu celălalt obraz pare deja o glumă în condiţiile în care nu putem avea toleranţă nici măcar pentru o...glumă.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. De ce oare imaginile care însoțesc articolul, nu ar fi prima oară în mass media românească și occidentală, sunt din cele care tot în aceeași media sunt hulite - imaginea este dintr-un locaș de cult aparținând BORuse. Dacă scrieți despre ce se întâmplă în lumea ”democrato-perversă„ ce fluieră prin biserici ... nu aveți imagini pe măsura frumuseții celor din catedrale și biserici a BORusă care și-a păstrat nealterată tradiția și cultura? Imaginea este din Biserica Învierii lui Hristos pe locul Sângelui Vărsat (13.03.1881 - locul atentatului asupra Țarului Alexandru II-lea - edificiu ridicat de Țarul Alexandru al III-lea între 1883-1907) asta spre știință, unde nu se fluieră, cum probabil se fluieră în alte locuri.

  ”Umorul trebuie să treacă printr-o scurtă perioadă de reeducare. Deocamdată în Polonia, dar există oameni foarte serioşi care ar dori acest lucru şi în ţara noastră.” Diversiune de la un cap la altul, d-aia nici n-aveți curajul să semnați mizeria asta. Ce se întâmplă la adresa Bisericii și a Celor Sfinte nu e umor, e bășcălie în stare pură. Făcută de noii comuniști care-și spun Neo-Marxiști. Nici nu se feresc de învățăturile lui Marx care au trimis la moarte peste 300 mil de oameni în întreaga lume. În Biserică nu există democrație, cum nici în familie nu există. Iisus nu e egal cu sfinții cum nici tu nu ești egal cu mama și cu tatăl tău. Marș la biserică măi retarzilor!

  "Legat de opinia înaltului ierarh, trebuie spus că Polonia nu este deloc o ţară ortodoxă, ci una profund catolică, iar chestiunea cu celălalt obraz pare deja o glumă în condiţiile în care nu putem avea toleranţă nici măcar pentru o...glumă."

  Bravo O.D.!!!! 

  Polonezii = talibanii catolici ai Europei 

  Tare as vrea sa stiu de la ÎPS Teodosie concret ce protectie sociala face BOR: Cate camine de batrani, spitale, gradinite, crese, case de copii, adaposturi pentru femei abuzate finanteaza BOR? Eu vad mai degraba Biserici noi si renovate in fiecare sat, in fiecare cartier. Mai vad Preasfintiti cu limuzine, sutane impodobite cu aur, preoti grasi si spagari (desi am cunoscut si cativa foarte faini, modesti, corecti si deschisi la minte).  

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2060
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5502
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.5444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro