Fondul Monetar European prinde contur

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 22 februarie 2019

Fondul Monetar European prinde contur

Ţara noastră va fi membru al FME, datorită amendamentului propus de deputatul european liberal Siegfried Mureşan

Comisia pentru bugete şi Comisia pentru afaceri economice şi monetare au adoptat Raportul preliminar al Parlamentului European privind înfiinţarea Fondului Monetar European (FME), cu rolul de a proteja Uniunea Europeană (UE) de o eventuală criză economică şi financiară.

Poziţia celor două comisii cuprinde şi amendamentul deputatului european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), prin care cere ca la FME să poată participa şi statele membre ale Uniunii Europene care încă nu fac parte din zona euro, dar şi-au asumat aderarea la zona euro în tratatul de aderare, cum este cazul României.

Siegfried Mureşan a precizat: "Înfiinţarea Fondului Monetar European a fost propusă iniţial cu scopul de a proteja statele din zona euro de o eventuală nouă criză economică şi financiară, cum a fost cazul celei din Grecia. Din momentul în care s-a pus în discuţie acest fond am spus foarte clar că el trebuie să fie des-chis şi statelor UE care nu sunt membre ale zonei euro, dar şi-au asumat aderarea la moneda unică, aşa cum este cazul României. Astfel, prin adoptarea amendamentului meu, poziţia oficială a Parlamentului European este ca România şi celelalte ţări care se află în aceeaşi situaţie să poată contribui la acest fond şi să poată beneficia de acest fond alături de statele din zona euro".

Rolul FME este de a aproba împrumuturi de urgenţă, dar, în schimb, statele trebuie să adopte programe de reformă economică pentru a evita intrarea în criză şi pentru a reveni la creşterea economică. Cu toate acestea, nici Uniunea Europeană, niciun alt instrument fiscal sau bugetar nu poate înlocui responsabilitatea pe care o au statele membre la nivel naţional asupra disciplinei fiscal-bugetare.

Raportul preliminar adoptat de cele două comisii de specialitate este poziţia politică oficială a Parlamentului European (PE) privind înfiinţarea FME. Raportul urmează a fi adoptat formal şi în plenul PE. Ulterior, Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene urmează să ajungă la un consens privind cadrul legal al FME, ţinând cont şi de poziţia politică a PE. După ce Consiliul ajunge la un acord în unanimitate, Parlamentul European va trebui să adopte sau să respingă decizia Consiliului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De Bruxelles. Plimbi vorbe goale, alergi după rezidență de Bruxelles cu mandate de europarlamentar, pacalesti oamenii cu lucruri despre care habar nu ai, distrandu-i pe cei care îți trag sforile. Papagalul, lo-cul tău e a-ca-să! Capisci?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro