Fondul Proprietatea, dat în judecată pentru răscumpărarea a 10% din acţiuni

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 04 noiembrie 2010

Mark Mobius

Mark Mobius

Mai mulţi viitori acţionari ai Fondului Proprietatea (FP) sunt decişi să obţină în instanţă anularea deciziei de răscumpărare a circa 10% din capitalul Fondului, aprobată în Adunarea Generală de la începutul lunii septembrie.

Viitorii acţionari se tem că răs-cumpărarea celor 1,37 miliarde de acţiuni FP va duce la creşterea cotaţiei Fondului la Bursa de Valori Bucureşti, situaţie care, în mod paradoxal, le-ar putea afecta interesele.

Potrivit legii, conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni la Fondul Proprietatea se face, în prezent, pe baza unei parităţi fixe (1 leu din suma de despăgubit se transformă într-o acţiune la Fond). După listarea Fondului la bursă, conversia se va face, însă, în funcţie de preţul mediu ponderat al acţiunilor Fondului aferent primelor 60 de şedinţe de tranzacţionare, după cum prevede legea. Astfel, participaţia pe care viitorii acţionari o vor primi la Fond depinde de oscilaţia titlurilor FP la bursă.

În aceste condiţii, posibilitatea ca Fondul să îşi răscumpere 10% din acţiuni cu scopul să crească preţul la Bursă dă fiori reci pe şira spinării unora dintre viitorii acţionari care consideră că sunt discriminaţi de lege, în comparaţie cu cei care deja sunt acţionarii Fondului.

"Actualii acţionari vor avea de câştigat dacă preţul acţiunilor FP va creşte peste valoarea nominală de un leu, la care au fost despăgubiţi şi vor putea vinde acţiunile în profit, în timp ce viitorii acţionari nu vor avea această oportunitate", susţin o parte dintre contestatarii hotărârilor adoptate în AGA din 6 septembrie.

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a explicat că răscumpărarea propriilor acţiuni de către o societate este o practică des întâlnită, având ca scop majorarea valorii acţiunilor pe piaţă. Reprezentanţii "Franklin Templeton" au mai spus şi că răscumpărarea acţiunilor FP va trebui făcută cu foarte multă grijă astfel încât să nu prejudicieze acţionarii Fondului.

Tribunalul Bucureşti a stabilit, ieri, că se va pronunţa pe 17 noiembrie în procesul în care avocatul Ioana Sfîrâială a cerut suspendarea celor mai importante decizii luate în AGA şi AGEA de la Fondul Proprietatea din 6 septembrie, până când va obţine în instanţă şi anularea lor.

Iniţial, judecătorii stabiliseră termen de-abia anul viitor, însă avocata a reuşit, ieri, să obţină judecarea cauzei cu câteva luni mai devreme.

Ioana Sfîrâială contestă printre altele decizia listării Fondului la bursă şi preluarea conducerii FP de Franklin Templeton.

Avocatul Dumitru Mihai, reprezentantul viitorilor acţionari care cer anularea deciziei de răscumpărare a 10% din capitalul Fondului, a declarat: "Poate o soluţie ar fi să se revină la regula parităţii la conversie (un leu despăgubire să se transforme într-o acţiune, indiferent de preţul de piaţă), ca acţionarii să aibă tratament egal".

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. Era de asteptat ca ceva ce putea sa iasa mai bine...o sa iasa mai prost...Ca sa clarificam...Asa tzara asa Fond...V-am spus eu ...totzi cei ale coror nume se termina cu ...CHE...nu ne lasa pe astialalti sa facem nici o "sfaraiala"..

  Era de asteptat ca ceva ce putea sa iasa mai bine...o sa iasa mai prost...Ca sa clarificam...Asa tzara asa Fond...V-am spus eu ...totzi cei ale coror nume se termina cu ...CHE...nu ne lasa pe astialalti sa facem nici o "sfaraiala"..

  1. Cred ca madam sfiraiala e pe o mina cu astia care fac tranzactii pe ascuns. Am auzit ca sunt multi politicieni de top care s-au pricopsit cu actiuni FP...

  aici e o manipulare si cineva (speculanti) incearca sa opreasca listarea fondului. Vom vedea ce va hotari viitoarea aga din luna aceasta . Adca care viitori actionari?. CEI care au cumparat dosare cu 10% din valoarea nominala sau actiuni cu 20% din valoarea nominala Sa lasam fondul sa se listeze si dupa 2 luni sa ne spunem opinia sau nsa convocam din nou AGA .

  noi brokeri, cei din conducerea BVB, Dpozitar cast timp castigam bani frumosi fara a plati nici un impozit prin tranzactii la depozitar nu vad de ce am avea interes sa listam FP=ul. cat timp sunt batranei nenorociti pe care ii putem deposeda de actiuni nu vad rostul listari, unde mai pui ca nu platim nici un impozit pe aceste sume enorme care ne vin din intermediere...

  1. tu nu esti broker,fondul se va lista orcat se vor impotrivi samsari asta nu e mentalitate de broker daca gandesti asa nimeni nu va mai cumpa ra sau vinde la BVB daca au oameni ca tine

   daca treci pe la depozitar si tragi cu urechea ce s eintampla acolo vei afla ca NOI BROKERI intermediem tranzactiile si ne luam comisioane grase fara a palti impozite de la toti batranei nenorociti... pai tu de ce crezi ca tranzactiile la BVB sunt de 1 mil de RON pe zi pentru ca toti cei din BVB la fel ca brokerii se ocupa doar cu tranzactii FP si de aia nu se va lista.

  Ar nerita efortul de mediere ptr a evita un scandal inaintea listarii. Ar fi bine ca asociatia actionarilor privati din fond sa medieze conflictul in incercarea de a-i asigura liniste lui Frtanklin T inainte de listare , devreme ce asociatia a participat la dezbaterea din comisia de buget-finante din Cdep. in care s-a dezbatut intens acest aspect legat de cheia de calcul dupa listare ptr viitori actionari. Viorel Stefan, presedintele comisiei, a militat ptr pastrarea conversiei la 1 ron/actiune, chiar si dupa listare. Ionut Popescu a sustinut cheia de calcul.

  1. ... legea despagubirilor prin FP (247) este f clara, statul se obliga sa-i despagubeasca la valoarea de piata, asa ca chiat daca primesc mai putine actiuni, dar la o valoare de piata a actiunii mai mare se pastreaza prinsipiul proportionalitatii, e doar o manevra "romaneasca"pt ca nEste baieti dAstepti sa mai castige ceva...

   Corect ! ,lg 247 este f. clara si demult votata cam 'tardive' obiecti...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9483
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3786
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7500
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8051
Gram de aur (XAU)Gram de aur250.8945

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro