FORŢA DREPTEI VS ROMÂNIA LIBERALĂ Două moţiuni liberale - copy paste după programul de guvernare şi PNRR

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 23 august 2021

Două moţiuni liberale - copy paste după programul de guvernare şi PNRR

Aşteptate de întreaga suflare liberală din ţara noastră, dar şi de cetăţenii neutri care îşi doresc ca desemnarea noului şef al PNL să aibă loc cât mai rapid pentru ca premierul Florin Cîţu să se ocupe doar de actul guvernării, cele două moţiuni liberale depusă săptămâna trecută în competiţia internă s-au dovedit două simple copy-paste-uri după programul de guvernare şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Bineînţeles, cu mici tuşe politicianiste, conservator-tradiţionaliste - în cazul lui Ludovic Orban şi progresist-liberale - în cazul lui Florin Cîţu.

Forţa Dreptei - moţiunea depusă de candidatul Ludovic Orban, actualul preşedinte al PNL - şi România Liberală - moţiunea depusă de premierul Florin Cîţu, arată încă din titlu cele două viziuni pe care competitorii pentru funcţia de şef al formaţiunii politice liberale le au cu privire la soarta acesteia pentru anul 2024.

În timp ce Ludovic Orban îşi doreşte o guvernare care să coaguleze toate forţele politice de dreapta, cu punct principal PNL, Florin Cîţu îşi doreşte întreaga putere politică pentru PNL.

Ambii candidaţi amintesc în moţiunile lor despre valorile liberale, despre garantarea şi apărarea proprietăţii private, despre valorile tradiţionale şi creştine, despre apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi despre dezvoltarea mediului privat de afaceri.

În ceea ce priveşte dezvoltarea companiilor din ţara noastră, apar câteva diferenţe între moţiunea lui Cîţu şi moţiunea lui Ludovic Orban.

Astfel, premierul reia în moţiunea România Liberală principiile înscrise în PNRR şi anume "pe termen mediu şi lung se va urmări limitarea acordării de sprijin sub formă de granturi şi încurajarea finanţării prin instrumente specifice de pe piaţa financiară (participaţii la capital, crowfunding, business angels, etc.) în vederea dezvoltării pe fundamente solide a afacerilor". Granturile vor fi acordate, conform celor scrise de Florin Cîţu, doar pentru start-up-uri şi doar de la bugetul de stat.

Referitor la mediul privat de afaceri, Ludovic Orban susţine că "trebuie promovate deducerile fiscale care să încurajeze libera iniţiativă şi investiţiile în economie în locul subvenţiilor şi a ajutoarelor de stat", iar politica ajutoarelor de stat să fie limitată exclusiv la situaţii economice şi sociale excepţionale.

"În acelaşi timp, trebuie continuate politicile care să ducă pe termen mediu la o transformare modernă a economiei româneşti prin dezvoltarea de instrumente financiare noi pentru stimularea capitalizării companiilor, asigurarea lichidităţii în economie prin scheme de garantare a instrumentelor de plată, încurajarea investiţiilor private în domenii economice strategice printr-un fond de investiţii de capital de risc, sprijinirea proiectelor de investiţii publice şi private printr-o bancă românească de dezvoltare (n.red.- instituţie menţionată şi de Florin Cîţu) după modelul altor bănci europene de dezvoltare", se arată în moţiunea Forţa Dreptei.

Stoparea traseismului politic, între deziderat şi realitatea liberală

În privinţa componenţei PNL, Ludovic Orban susţine că formaţiunea politică "are nevoie la toate nivelurile de lideri, nu de şefi tentaţi să folosească abuziv puterea de decizie".

"Liderii partidului de la nivel local, judeţean şi naţional trebuie să fie accesibili membrilor de partid. Aceştia vor aloca timp comunicării cu membrii, vor fi receptivi la propunerile formulate, vor informa membrii PNL în privinţa activităţii conducerii, vor organiza lunar întâlniri cu membrii partidului", se arată în moţiunea Forţa Dreptei, în care Ludovic Orban pune accentul pe atragerea de noi oameni în partid, care însă vor trece prin furcinele caudine ale verificării efectuate de comisiile din cadrul fiecărei filiale.

În timp ce actualul preşedinte al PNL nu scrie în moţiunea sa o vorbă despre eventualii traseişti politici care vor dori să vină în formaţiunea liberală, Florin Cîţu precizează în moţiunea sa - România Liberală - că "PNL trebuie să se ferească a fi un ofertant de oportunităţi pentru oportunişti, despărţindu-se astfel de acceptarea traseismului politic şi de alianţe de conjunctură".

"Acest fapt s-a dovedit tot mai deranjant pentru însăşi identitatea noastră ca liberali, care trebuie refăcută în adevărata ei lumină şi ţinând cont de istoricul benefic şi de necontestat pentru România", mai spune premierul Florin Cîţu în documentul respectiv, deşi el tocmai l-a desemnat săptămâna trecută pentru funcţia de ministru al finanţelor pe un fost traseist politic, Dan Vîlceanu, trecut de la PSD, la PDL, pentru ca ulterior, odată cu fuziunea, să ajungă în ograda PNL.

Forţa Dreptei: Proiectele aleşilor locali ai PNL, sprijinite obligatoriu de Guvern

În ceea ce priveşte relaţia cu aleşii locali ai PNL, dacă moţiunea România Liberală nu conţine prea multe elemente, în schimb Forţa Dreptei lui Orban stabileşte linii clare, directoare, de influenţare a actului de guvernare de deciziile politice favorabile primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene din partea PNL.

"Obligaţia conducerii Partidului Naţional Liberal şi a Guvernului condus de PNL este aceea de a sprijini toate proiectele comunităţilor locale conduse de primari liberali şi ale judeţelor conduse de preşedinţii de Consilii Judeţene ai Partidului Naţional Liberal. În cadrul Secretariatului general va fi înfiinţat un departament special pentru relaţia cu reprezentanţii PNL în administraţia locală, care va avea rolul de suport al aleşilor locali în relaţia cu activitatea Guvernului şi în relaţia cu parlamentarii pentru probleme de natură legislativă (va prelua şi va transmite grupurilor parlamentare propunerile de modificări legislative susţinute de primari), în susţinerea demersurilor pe lângă administraţia centrală, în diseminarea rapidă a informaţiilor utile, în demersurile de obţinere de finanţări pentru proiecte de investiţii locale, în acordarea de asistenţă de specialitate", se arată în moţiunea depusă de Ludovic Orban.

Pe lângă acest punct în plus în relaţia directă cu aleşii locali ai PNL, Orban mai înscrie încă unul în moţiunea sa, şi anume garantarea libertăţii de exprimare în interiorul formaţiunii politice liberale.

"Libertatea de exprimare în interiorul partidului este garantată. Delictul de opinie nu trebuie să existe în viaţa internă a partidului. Niciun membru al PNL care îşi exprimă opinia şi votul, în interiorul partidului, chiar dacă acestea sunt diferite de opinia liderului, nu va avea de suferit", se arată în documentul intitulat Forţei Dreptei, în timp ce în România Liberală premierul Florin Cîţu face apel la disciplina de partid.

România Liberală - o compilaţie de texte bizare

Ar mai fi de menţionat că moţiunea premierului pare, la prima vedere, a fi întocmită de aceeaşi echipă de comunicatori care fixa de la Palatul Victoria, într-un document cu antetul Guvernului, punctajul de comunicare în campania internă pentru alegerea preşedintelui PNL.

Numai aşa pot fi explicate texte de genul "Suntem în PNL pentru că suntem liberali", "Împreună decidem kilometrul zero al liberalismului" şi "Dacă timp de aproape 150 de ani dezvoltarea în România a fost centrată pe stat, iar cetăţeanul a fost dominat de stat, viziunea României Liberale se concentrează pe cetăţean şi pe comunităţile locale".

Nu de alta, dar criticând 150 de ani de politică centrată pe stat, în timp ce el doreşte să facă politică axată pe cetăţean şi comunităţile locale, Florin Cîţu anulează practic întreaga istorie a PNL - formaţiune politică înfiinţată în 1875 (n.red. - adevăratul kilometru zero al liberalismului) - şi întreaga activitate depusă de familia Brătianu.

Cert este că Florin Cîţu doreşte reducerea influenţei statului în viaţa cetăţenilor şi a mediului privat de afaceri.

"Pentru acţiunea politică a proiectului României Liberale, obiectivul reducerii substanţiale a rolului statului dobândeşte o prioritate absolută. Aceasta înseamnă că orice măsură sau instituţie politică trebuie privită şi cântărită în funcţie de măsura în care contribuie sau nu la reducerea implicării statului în economie. A venit timpul unei schimbări de paradigmă. Este nevoie să ne îndreptăm atenţia asupra valorilor autentic liberale precum libertatea, spiritul întreprinzător, responsabilitatea personală. În acest sens, este imperativ să readucem în centrul discuţiei instituţia proprietăţii private şi să descătuşăm spiritul antreprenorial care continuă să fie înăbuşit de reglementări, de o povară fiscală excesivă şi de un aparat birocratic supradimensionat şi ineficient. A sosit clipa să recunoaştem că dezvoltarea poate veni numai în măsura în care avem un cadru instituţional propice economisirii şi alocării resurselor prin mecanismul pieţei libere", se arată în moţiunea premierului.

În timp ce Ludovic Orban a anunţat că moţiunea Forţa Dreptei este una liberal-conservatoare, moţiunea premierului Florin Cîţu vorbeşte despre principii de centru-dreapta, care au drept curente principale liberalismul, creştin-democraţia şi conservatorismul.

Urmează o lună de foc pentru liberali. Cele două moţiuni vor fi prezentate până în 15 septembrie de către cei doi candidaţi la şefia PNL în toate filialele judeţene ale partidului, urmând ca votul cu privire la cei doi candidaţi să fie exprimat de 5000 de delegaţi la Congresul care va avea loc în 25 septembrie.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Ce importanta mai au?!

  Oricare ar fi, dupa alegeri se uita, sau se adapteaza! 

  Ca de, nu mai este vorba de un program de partid, ci unul de coalitie.

  Dupa zicala: noi am promis, noi am vrea, dar nu se poate! Nu ne lasa ceilalti! Sau ne obliga, de la caz la caz.... 

  Moţiunea "PNL-Forţa Dreptei" a lui Ludovic Orban este mai realistă decât "România Liberală" a lui Florin Cîţu. Si asta pentru că moţiunea lui Ludovic Orban face trimitere la o guvernare care să coaguleze toate forţele politice de dreapta, cu punct principal PNL, ceea ce este pe deplin posibil, pe când moţiunea lui Florin Cîţu mizează pe o guvernare în care întreaga putere politică să fie deţinută de PNL, ceea ce este o utopie.

  Ludovic Orban sustine că PNL trebuie să se adreseze majorității populației, nu unui grup restrâns modernist. ”Pe toate analizele sociologice, publicul modern progresist este un public destul de limitat. Aproape 70% din populație este atașată profund de componenta națională, de valorile tradiționale, creștină, conservatoare și noi acestor oameni trebuie să ne adresăm. De asemenea, cu ocazia prezentării moţiunii „PNL – Forţa Dreptei”, Ludovic Orban a declarat că în prezent Partidul Naţional Liberal se află pe un trend descendent, undeva la 20-22%, care a început odată cu intrarea în cursa pentru şefia partidului a contracandidatului său, premierul Florin Cîţu. El a spus ca oamenii aşteaptă din partea PNL să se concentreze pe buna guvernare, să vină cu rezultate, care înseamnă, de fapt, creşterea veniturilor cetăţenilor, creşterea calităţii vieţii, creşterea calităţii serviciilor publice, realizarea obiectivelor de infrastructură şi realizarea principalelor reforme cu care s-au angajat prin programul de guvernare să le ducă la bun sfârşit". El a făcut si un apel să înceteze atacurile reciproce.

  De cealaltă parte, echipa lui Florin Cîţu s-a arătat mult mai vehementă. Spre exemplu, Rareş Bogdan l-a criticat pe Ministerul USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, susținând că cel mai bun titular pentru funcţia de ministru ar fi fost Marcel Boloş, din partea PNL. Ori ceea ce nu întrleg cei din tabăra lui Cîţu este că într-o coalitie de guvernare nu-i posibil ca un singur partid să detină toate portofoliile importante. Si exemplele ar putea continua. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb